Hondenteams tot AI-robots: hoe Goa van plan is zijn stranden veiliger te maken

0
58

Gelegen op de top van de natuurlijke grotten, poseerde de groep van vier voor de verplichte selfie. Minuten geleden waren ze langs de gele ‘No Selfie Zone’ bewegwijzering op het strand van Querim in Noord-Goa en ging richting het rotsachtige gebied. Op dat moment sloeg een golf ze neer en trok ze de zee in. Alle vier – drie van hen minderjarig — verdronken.

Met een ambitieus doel om dergelijke incidenten te beteugelen en het aantal sterfgevallen op het strand tot nul terug te brengen, rolt Goa nieuwe initiatieven uit en versterkt het oude – van een groep getrainde honden om strandwachten te helpen bij reddingsoperaties tot het gebruik van “kunstmatige intelligentie” voor bewaking en het delen van informatie om bewustmakingsprogramma's nieuw leven in te blazen.

Maar er zijn uitdagingen: mensen brengen hun veiligheid in gevaar voor de perfecte selfie , zwemmen onder invloed van alcohol of zich wagen in gebieden die duidelijk als onveilig zijn gemarkeerd.

Eenmaal getraind, wordt het hondenteam ingezet op dichtbevolkte stranden met de meeste bezoekers. en vervolgens op minder drukke. (Express-foto)

Ten minste 92 mensen zijn verdronken en 5.565 zijn gered op de stranden en waterlichamen van Goa sinds 2008, volgens gegevens die zijn verzameld door Drishti Marine, een door de staat aangestelde particuliere strandwachtdienst. Van de 92 incidenten hebben er 43 plaatsgevonden in de afgelopen zes jaar. Eerder deze maand was een Russische staatsburger verdronken tijdens het zwemmen op hetzelfde strand van Querim waar de vier werden gedood.

Het bureau zegt dat een jaar voordat het met de operaties begon, in Goa in 2007 200 gevallen van verdrinking werden gemeld. Hoewel het aantal toeristen sindsdien is toegenomen, is het aantal jaarlijkse verdrinkingsgevallen gedaald.

Nu de moesson nadert en de oceaanstromingen sterker zijn, heeft de deelstaatregering, in overleg met Drishti Marine, onlangs een golf van initiatieven aangekondigd. “We moeten nieuwe technologieën en innovaties adopteren. Er was een tragisch incident enkele dagen geleden toen sommige mensen selfies probeerden te maken in een 'no-selfie-zone'. Hun ongelukkige dood weerspiegelt het toerisme en de veiligheid in de staat”, zei minister van Toerisme Rohan Khaunte onlangs. “We willen dat toeristen naar Goa komen, maar ze moeten verantwoordelijk zijn en zich houden aan de strandveiligheidsrichtlijnen.”

'Paw'-ploeg

Een 'paw-squad' van 11 geadopteerde honden, bestaande uit negen Indiase bastaarden, een labrador en een gemengd ras, tussen 11 en 19 maanden oud, wordt getraind door Drishti Marine. Het trainingsprogramma van 26 maanden omvat zwemmen, een persoon in nood spotten, reddingstechnieken en zoek- en reddingsoperaties in rotsachtige gebieden. Eenmaal getraind, wordt het hondenteam ingezet op stranden met een hoge dichtheid met de meeste bezoekers, en vervolgens op minder drukke stranden.

Advertentie

Arjun Shaun Moitra, een deskundige hondentrainer die voor het programma was ingeschakeld, zei dat de honden een extra dimensie zouden toevoegen aan levensreddende inspanningen – vooral voor brandingreddingen, reddingsacties in rotsachtige gebieden en het lokaliseren van vermiste kinderen op stranden.

Een 'paw-squad' van 11 geadopteerde honden, bestaande uit negen Indiase bastaarden, een labrador en een gemengde ras, tussen 11 en 19 maanden oud, wordt getraind door Drishti Marine. (Express-foto)

“Honden hebben een overlevingsinstinct waardoor ze de veiligste route terug naar de kust kunnen nemen terwijl ze een slachtoffer slepen, waardoor de reddingstijd en -inspanning wordt verminderd”, zei hij. “De honden zijn uitgerust met een harnas en een reddingsboei en worden getraind om een ​​slachtoffer in nood in het water te herkennen, naar het slachtoffer toe te zwemmen, hem in staat te stellen de reddingsboei te pakken en terug naar de kust te zwemmen met het slachtoffer op sleeptouw.” Hij zei dat elke hond een eigen begeleider heeft.

Moitra zei dat het nog een jaar zou duren voordat de honden ingezet kunnen worden.

Advertentie

“We trainen ze om beter te gehoorzamen aan de bevelen van strandwachten en om te patrouilleren. Het is waargenomen dat mensen op de stranden sneller reageren en instructies serieus nemen wanneer strandwachten worden vergezeld door een aangelijnde hond,” zei hij.

Ashwin Ghag, sectorhoofd van het traject Calangute-Baga en een van de meest ervaren strandwachten in Goa, zei dat de verhuizing zal helpen: “Honden hebben meer uithoudingsvermogen. Ze zullen helpen om iemand van een afstand te spotten en de responstijd te verkorten.”

Ambtenaren van het ministerie van Toerisme zeiden dat de kustwacht in Italië ook honden traint voor reddingsoperaties op stranden.

AI-technologie< /h2>

Ook in het verschiet zijn twee op kunstmatige intelligentie gebaseerde systemen: een zelfrijdende robot genaamd AURUS en een door AI aangedreven monitoringsysteem genaamd TRITON.

Zelfrijdende robot AURUS. (Express-foto)

AURUS is gericht op het verbeteren van de bewaking en het beheersen van mensenmassa's en is op proefbasis ingezet op het strand van Miramar voor hulp wanneer het moet worden gesloten. De robot is ontwikkeld om strandwachten te helpen door te patrouilleren in niet-zwemzones en toeristen te waarschuwen tijdens vloed door aankondigingen in meerdere talen te doen. Het kan een lading van 100 kg dragen en doet ook dienst als logistiek ondersteuningsvoertuig.

Advertentie

“Het idee is dat de robot in de toekomst EHBO-koffers kan dragen en een rode vlag op het strand kan planten. ” zei Navin Awasthi, CEO van Drishti Marine.

Het plan is om de komende maanden 100 TRITON- en 10 AURUS-eenheden uit te rollen op de stranden van Goa. (Express foto)

TRITON bevindt zich in de testfase en is ingezet op de stranden van Baina, Velsao, Benaulim en Galgibag in Zuid-Goa en Morjim in Noord-Goa. Het zal niet-zwemzones scannen, informatie identificeren en doorgeven aan strandwachten, en hen helpen toeristen te identificeren die het water betreden tijdens vloed en in gevaarlijke gebieden. Het plan is om in de komende maanden 100 TRITON- en 10 AURUS-units uit te rollen op de stranden van Goa.

Advertentie

Bewustmakingsinitiatieven, 'no-selfie'-zones

Meer dan 450 strandwachten worden ingezet aan de kust van Goa, die 39 stranden, Dudhsagar-watervallen en het Mayem-meer omvat. Op populaire stranden als Baga, Calangute en Colva zijn gemiddeld 22 strandwachten geplaatst.

Strandwachten zeggen dat hoewel de autoriteiten borden met waarschuwingen hebben opgehangen om bezoekers ervan te weerhouden selfies te maken op rotsachtige gebieden en kliffen langs de stranden, en 'niet-zwemzones' hebben afgebakend door rode vlaggen te planten, mensen zichzelf nog steeds in gevaar brengen. Ambtenaren zeiden dat sommige influencers onlangs berichtten over een nieuwe plek om van een klif te springen in de buurt van de Dudhsagar-watervallen, waardoor bezoekers naar een verboden gebied werden geleid en toeristen kwetsbaar werden voor ongelukken.

Advertentie

Amit Digambar Mahale, een strandwacht en sectorhoofd van het Querim-Mandrem-gebied, zei dat het recente verdrinkingsincident bij Querim plaatsvond op het rotsachtige stuk waar een bord 'geen selfie-zone' was geplaatst. “Toeristen negeren waarschuwingen en beklimmen de rotsen om foto’s te maken. Querim is een relatief rustig strand, maar het is de laatste tijd beroemd geworden vanwege foto's van de pittoreske natuurlijke grotten die op sociale media verschijnen,” zei Mahale.

Meer dan 450 strandwachten worden ingezet aan de kust van Goa, die 39 stranden, Dudhsagar-watervallen en het Mayem-meer omvat. (Express foto/Pavneet Singh Chadha)

“Als het getij verandert, is de stroming te sterk en kunnen de golven meer dan 3 meter hoog worden. De zee lijkt kalm, maar binnen enkele seconden kan een grote golf iemand meesleuren. Omdat rotsen glad zijn, kan het fataal worden”, zei hij.

Ambtenaren zeiden dat van januari 2022 tot februari 2023 stranden in Noord-Goa was goed voor het hoogste aantal reddingen door strandwachten, met 167 reddingsoperaties die werden uitgevoerd in de wateren voor het strand van Calangute, gevolgd door 113 reddingsacties bij Baga en 43 reddingsoperaties bij het strand van Arambol. In Zuid-Goa had Palolem de meeste reddingen met 25 reddingsoperaties, gevolgd door 18 reddingen bij Colva en zes bij Benaulim.

Ashwin Ghag, sectorhoofd van Calangute en Baga, zei dat toeristen vaak dronken de zee inlopen.

“Dronken toeristen zitten dicht bij de vloedlijn, vaak 's nachts, wanneer de strandveiligheidspatrouilles aan de gang zijn. dienst en strandwachten zijn niet aanwezig. Het is moeilijk om ze te zien wanneer ze verdrinken, omdat ze hun armen niet kunnen opheffen vanwege hun dronken toestand. Dan zijn er mensen die buiten de veiligheidszones zwemmen en het risico lopen te verdrinken als de muistroming sterk is,” zei hij.

“Ons doel is om nul verdrinkingen te bereiken. Kisi ka bhi jaan nahi jana chahiye (niemand mag verdrinken). We hebben gebieden op de stranden gemarkeerd met vlaggen en aangewezen veilige zones om te zwemmen waar minder muistromen voorkomen. Maar mensen houden zich niet aan de instructies,” zei Ghag.

Lees ook

Nog twee cheetawelpjes sterven in Kuno National Park, derde deze week

New Parliament Building News Live Updates: Amid Oppn call to boycott inau…

Spoorwegen worstelen om te voldoen aan Vande Bharat-getal, snelheidsdoelen

Het nieuwe parlementsgebouw moet worden ingehuldigd door de president, niet door premier: PIL in…

Ambtenaren zeiden dat een bewustmakingsinitiatief – Swim with Lifesavers – dat voor het eerst werd gelanceerd in maart 2021 om bewustwording te creëren, onderwijs te geven en tips te geven over zwemmen in de zee, terwijl individuen worden aangemoedigd om diepblauw te leren respecteren, wordt nieuw leven ingeblazen. Het programma van 60 minuten biedt een begeleide zwemsessie en is bedoeld om bewustzijn te creëren over de veiligheid op zee.