Gulab Chand Kataria uit Mewar, Congres speelt Maharana Pratap-kaart in BJP-bolwerk

0
44

Hij regeerde het koninkrijk Mewar in de 16e eeuw, maar meer dan vier eeuwen later is Maharana Pratap nog steeds een politiek probleem in Rajasthan.

Maanden voordat er parlementsverkiezingen worden gehouden in de woestijnstaat , probeert het congres zijn aanwezigheid in Mewar, dat van oudsher een BJP-bolwerk is, te consolideren. In Udaipur, in het hart van de historische Mewar-regio, is de BJP verlamd geraakt door een machtsvacuüm dat is ontstaan ​​nadat senior leider Gulab Chand Kataria werd benoemd tot gouverneur van Assam en stapte uit de staatspolitiek.

De nalatenschap van Maharana Pratap stond de afgelopen jaren centraal in een strijd tussen de BJP en het congres. De Rajput-heerser, die tegen Mughal-keizer Akbar vocht in de Slag om Haldighati, is een gerespecteerd figuur in de staat. Maandag kondigde minister-president Ashok Gehlot aan dat de regering een Veer Shiromani Maharana Pratap Board zou vormen om de jongere generatie bewust te maken van “Maharana Pratap's moed”. Hij maakte de aankondiging tijdens een evenement in Udaipur ter herdenking van de Rajput-heerser op zijn geboortedag.

“Dit bord zal de jonge generatie bewust maken van de moed van Maharadja Pratap. Het bestuur maakt een plan voor de cursusinhoud, erfgoedzorg, nieuwbouw, onderzoek naar verschillende talen, publiciteit van de publicaties, nationale en internationale prijzen, lezingen, kavi sammelans (dichtersbijeenkomsten) etc. Hiermee wordt sfeer gecreëerd voor het nieuwe generatie', luidde een officiële verklaring van het kabinet van de Chief Minister.

Lees ook | In Ashok Gehlot-Sachin Pilot moddergooien in Rajasthan, BJP ziet alleen win-win voor zichzelf

Sprekend op de functie georganiseerd door de Mewar Kshatriya Mahasabha, een Rajput-lichaam, zei Gehlot dat het de plicht was van de huidige generatie om over te dragen “ deze glorieuze sage van moed als erfgoed voor de komende generaties”.

Terwijl Gehlot het evenement toesprak, nam staat BJP-president CP Joshi deel aan soortgelijke programma's in andere delen van Mewar om de geboortedag van Maharadja Pratap te vieren. Joshi nam geen blad voor de mond terwijl hij uithaalde naar Gehlot, zijn regering een “Mughal Premi (Mughal-liefhebbende)” regering noemde en zei dat het congres Akbar “verheerlijkt”. De BJP beschuldigde het congres er ook van dat het probeerde Maharana Pratap uit de geschiedenisboeken te wissen.

De Mewar-regio valt onder de Chittor Prant van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) en is al tientallen jaren een bolwerk van de BJP – en daarvoor zijn voorganger Jan Sangh – voornamelijk vanwege de ideologische suprematie die de Sangh Parivar geniet in deze gebied en een speciale kaderbasis. Ondanks het winnen van de parlementsverkiezingen van 2018 en het vormen van de regering, kon het congres slechts twee van de acht parlementszetels in het district Udaipur bemachtigen. De BJP won de overige acht zetels.

Lees ook | Rajasthan LoP, BJP's Mewar-anker: Waarom Gulab Chand Kataria tot Assam-gouverneur werd benoemd

De Rajput-gemeenschap, traditionele kiezers van de BJP, beschouwt Maharana Pratap als een van haar grootste helden. Door de vorming van het bestuur aan te kondigen in een programma dat wordt georganiseerd door de lokale Rajput-gemeenschap, hoopt Gehlot de boodschap uit te dragen dat het congres evenveel belang hecht aan het beschermen van de belangen van de gemeenschap.

Advertentie

Rajputs, die beweren 11-12% van de staatsbevolking te zijn, vormen een krachtige electorale kracht in Mewar en sommige andere delen van de staat. Bij de parlementsverkiezingen van 2018 profiteerde het congres, behalve in Mewar, van de woede van de gemeenschap tegen de door Vasundhara Raje geleide BJP-regering vanwege redenen als de dood van gangster Anandpal Singh tijdens een vuurgevecht met de politie, het buitenspel zetten van wijlen BJP-leider Jaswant Singh, en registratie van politiezaken tegen Rajput-leiders nadat sommige protesten gewelddadig waren geworden.

Boekengevechten

In het afgelopen decennium zijn herzieningen van leerboeken de norm geworden, aangezien zowel het congres als de BJP hebben gestreden over Maharana Pratap en de Slag om Haldighati. De vorige BJP-regering bracht wijzigingen aan in schoolboeken en beweerde dat Maharana Pratap Akbar versloeg in de Slag bij Haldighati in 1576. De boeken schrapten ook “de Grote” uit de naam van de Mughal-keizer.

Nadat het congres in 2018 weer aan de macht kwam, vormde het een commissie om de veranderingen in de leerboeken te herzien. Later, toen er nieuwe herzieningen werden aangebracht in de leerboeken die tijdens de huidige regering werden uitgebracht, veroorzaakte de informatie over Maharana Pratap en de slag om Haldighati opnieuw een controverse.

Advertentie

Een van de belangrijkste veranderingen betrof de strijd. De nieuwe sociale wetenschappenboeken van klasse 10 zeiden dat Pratap het slagveld verliet en dat zijn paard Chetak stierf. Het zei ook dat de botsing tussen Maharana Pratap en Akbar geen religieuze oorlog was, maar een strijd om superioriteit tussen twee politieke krachten. Het hoofdstuk zweeg over het resultaat van de strijd en ging verder met het beschrijven van Prataps guerrillaoorlogvoering tegen Akbar in de daaropvolgende jaren.

Lees ook

Oproepend sudderende verhaal van Ashok Gehlot, Sachin Pilotenruzie in 5 bedrijven

Beginnend aan een tournee door de VS met 3 steden, Rahul Gandhi's drukke reisschema: Stanford Un…

Oppn's gemeenschappelijke grond tegen Modi-govt sinds 2014: land- en landbouwwetten om …< figuur class="non_premium_icon">

BJP stapt op voor 2024 in slagveld UP : Clusters van LS-zetels, inzet…

De BJP beschuldigde in reactie daarop het congres van het beledigen van de Rajput-heerser, terwijl het congres terugsloeg door te zeggen dat de BJP de naam van Maharana Pratap gebruikt om electorale redenen.