Global byrå ansluten till FN:s rättighetsorgan skjuter upp NHRC-ackreditering

0
68

För andra gången i rad har en organisation som är ansluten till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, och som representerar mer än hundra nationella människorättsinstitutioner, skjutit upp återackrediteringen av National Human Rights Commission (NHRC) i Indien under ett år, har The Indian Express fått veta.

Underkommittén för ackreditering (SCA) till Global Alliance for National Human Rights Institutions (GANHRI) hade beviljat NHRC “A”-status som ackreditering 2017, efter att ha skjutit upp det året innan — det första fallet sedan NHRC grundades 1993.

Utan ackreditering kommer NHRC inte att kunna representera Indien vid FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Läs också | Institutionell mekanism i Indien för att ta itu med rättighetskränkningar, säger NHRC-chefen

Som svar på en fråga från The Indian Express uttalade NHRC att “uppskjutningen är en åtgärd från SCA och inte en rekommendation om ackrediteringsstatus för NHRC , Indien.”

Det stod, “GANHRI [är] ansvarig för att granska och ackreditera nationella människorättsinstitutioner i enlighet med Parisprinciperna vart femte år. Som en del av denna process skulle granskningen av NHRC, Indien, ske i mars 2023, för dess återackreditering, som har skjutits upp ett år, vilket innebär att inget slutgiltigt beslut har fattats ännu.”

< p>NHRC uttalade också: “Processen för återackreditering har inte avslutats. Underkommittén har rekommenderat att tillsammans med regeringen och parlamentariker förespråka vissa lagändringar för att förbättra efterlevnaden av Parisprinciperna.”

Parisprinciperna antogs 1991 och är ett avgörande steg i utvecklingen av standarder för nationella människorättsinstitutioner över hela världen. De sex principerna kräver att ett lands byrå för mänskliga rättigheter är oberoende av regeringen i dess struktur, sammansättning, beslutsfattande och arbetssätt.

Annons

Under 2016 hade GANHRI citerat utnämningen av politiska representanter , misslyckande med att säkerställa könsbalans och mångfald bland NHRC-personalen bland dess orsaker till uppskjutandet.

Läs även

Två till gepardungar dör i Kuno National Park, tredje denna vecka

Nyheter från parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Mitt i Oppn call to boycott inau…

Järnvägar kämpar för att nå Vande Bharat-nummer, hastighetsmål

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/manipur-14-1.jpg?resize=450,250" />

Manipur sammandrabbningar finner omnämnande i FN:s människorättskommissionär Volker Turk.

NHRC fick “A”-status för ackreditering för första gången 1999, som den behöll 2006, 2011 och 2017 efter att den skjutits upp ett år. NHRC leds av justitierådet Arun Mishra, tidigare domare i högsta domstolen.