Från Sukhvilas till PTC, AAP höjer värmen på Akali Dal mitt i dess BJP-omställning

0
53

I en upptrappning av konflikten mellan det styrande Aam Aadmi-partiet (AAP) och oppositionen Sukhbir Badal-ledda Shiromani Akali Dal (SAD), riktade Punjabs chefsminister Bhagwant Mann Akali Dal på måndagen medan han rakade upp bråket < /strong>över Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC)'s beslut att ge exklusiva rättigheter till ett Punjabi-tv-nätverk, PTC, för att sända Gurbani från det gyllene templet.

När han talade till en offentlig tillställning i Sangrur-distriktet, attackerade CM Mann SGPC:s president Harjinder Singh Dhami, och anklagade att istället för att tillåta alla kanaler att sända Gurbani från det gyllene templet, Amritsar, påstods Dhami gå på raden av “hans politiska mästare ” för att bara ge rättigheterna till en kanal. CM syftade på PTC, som ägs av familjen Sukhbir Badal.

CM sa Dhami hade inte någon moralisk rätt att hålla “predikningar” för honom efter att ha sökt röster för Akali Dal i den senaste omröstningen i Jalandhar Lok Sabha.

Mann påstod till och med att SGPC agerade som en “docka” i händerna på familjen Badal och användes av dem för att uppfylla sina “politiska planer”.

Läs också | Efter att Mann rör gurbani exklusiva rättigheter, kommer SGPC-chefen: att utlysa öppna anbud för telesändning

På söndag hade Punjabs landsbygdsutvecklings- och panchayatminister Kuldeep Singh Dhaliwal varnat åtgärder mot Sukhbir Badal-ägda Sukhvilas Spa Resort i New Chandigarh, vilket ekade Manns påstående om att det inkräktade på skogsmarken. Dhaliwal bad inkräktare att snart utrymma panchayati och skogsmarker eller möta åtgärder.

SAD:s talesman Mahesh Inder Singh Grewal avvisar Dhaliwals anklagelser, sa: “De påståenden som ministern framfört är en serie falskheter. Hans anklagelser håller ingen som helst sanning. Sukhvilas-projektet har inte brutit mot några landlagar och det finns inga olagligheter förknippade med dess konstruktion.”

AAP vann prestigestriden i Jalandhar-omröstningen den 10 maj, där partiets nominerade Sushil Kumar Rinku besegrade kongresskandidaten Karamjit Kaur Chaudhary med över 58 000 röster. Medan AAP och kongressen fick 34,05 % respektive 27,44 % av de tillfrågade rösterna, stod SAD:s och BJP:s respektive röstandelar på 17,8 % och 15,2 %.

Annons

AAP sopade 2022 års församling opinionsundersökningar, som fick 92 av statens totalt 117 platser jämfört med den då sittande kongressens 18 platser. I valet sjönk SAD:s siffra till 3 platser, dess sämsta prestation någonsin, medan BJP bara kunde få en plats.

I valet 2022 hade SAD-BSP-alliansen samlat ihop 20,29 % av rösterna i de nio församlingsvalkretsarna som faller i Jalandhars parlamentariska valkrets, medan BJP:s röstandel var 9 % där.

Läs också | Efter Sukhvilas ifrågasätter Mann PTC-monopolet över telesändning av Gurbani

Daljeet Singh Cheema, SAD-sekreterare och talesperson, sa: ”Vår röstandel i Jalandhar sjönk jämfört med valet 2022, men vi förbättrade oss på landsbygden medan vi i stadsområden drabbades av en nedgång. Vi måste arbeta hårt, men vi är anslutna till gräsrötterna.”

Annons

På TV-raden i Gurbani sa Cheema, “Det är inte första gången som en sådan kontrovers har inträffat. PTC betalar ett rejält belopp till SGPC för att få dessa rättigheter på grund av vilka hängivna åtnjuter oavbruten Gurbani-sändning utan några kommersiella annonser…Detta är en fråga som hör till informations- och sändningsministeriet, som inte faller under CM:s jurisdiktion. Det är ren politisk rivalitet och svartsjuka förutom att vara ett AAP-försök att avleda allmänhetens uppmärksamhet från huvudfrågor.”

Den SAD patriarken och femfaldiga Punjab CM Parkash Singh Badal gick bort den 25 april, dagar. före Jalandhar-omröstningen. Han blev ihågkommen av massorna, särskilt på landsbygden i staten.

“Även om SAD-BSP-alliansen inte kunde göra mycket i Jalandhar-omröstningen, minns folk Badal Senior, som brukade hyllas även av sina kritiker. I byar minns folk tiden under hans regering,” sa Harcharan Singh, bosatt i byn Gill i Ludhiana.

Premiärminister Narendra Modi besökte Akali Dals kontor i Chandigarh den 26 april för att hylla Badal Senior. Han skrev också ett stycke för att ge sin glödande hyllning till den bortgångne SAD-beskyddaren.

Läs också | Mann frågar igen Dhami: varför bevilja exklusiva gurbani-sändningsrättigheter till Badals privata kanal

Unionens inrikesminister Amit Shah besökte byn Badal för att hylla Badal Senior och hyllade honom som “Bhaichare ka Sardar” för att han främjat broderskap och ägnat sitt liv åt hinduisk-sikhernas enhet.

Annons

En av de äldsta allierade till BJP och en av grundarna av NDA, SAD hade skilt vägen från saffranspartiet och gick ut ur Modis regering i september 2020 i protest mot centerns nu upphävda tre kontroversiella jordbrukslagar.

Det har varit nytt rykte om att SAD återigen kan alliera sig med BJP under de kommande dagarna. “Efter Jalandhar-omröstningen är det ett ord som säger att SAD borde anpassa sig till BJP. De två parterna kompletterar varandra. Om de hade varit tillsammans hade de kanske vunnit Jalandhar-omröstningen,” sade Gurcharan Singh, en lokal kemist.

Annons

Men delstatens BJP-president Ashwani Sharma avfärdade sådana spekulationer och sa att hans parti kommer att gå ensamt i Lok Sabha-mätningarna 2024.

Samtidigt sa Harjinder Singh Dhami, medan han kommenterade Gurbani-raden, på tisdagen att SGPC kommer att sända öppet anbud för att bevilja Gurbani-sändningen direkt från det gyllene templet som sitt befintliga 11-åriga kontrakt med G-Next Media Pvt Ltd, ett företag som äger PTC-kanalerna, löper ut den 24 juli 2023. ”Vi kommer att ha flytande anbud för att ge Gurbani telesändningsrättigheter där alla som kan uppfylla villkoren kan ta del av. Ingen favorisering gjordes även med avseende på det befintliga kontraktet”, sa han.

Annons

Cheema anklagade, “För att rikta in sig på Akali Dal, attackerar AAP sikhiska institutioner som SGPC och Punjab CM leder själv denna kampanj genom att använda nedsättande kommentarer mot SGPC:s president,” och påpekade att SGPC är det högsta valda sikhiska organet i landet.

Läs även

Återkallar sjudande saga om Ashok Gehlot, Sachin Pilotfejden i 5 akter

Rahul Gandhis fullsatta resplan ger sig ut på USA-turné i tre städer: Stanford Un…

Oppns gemensamma grund mot Modi-regeringen sedan 2014: Mark- och jordbrukslagar för att …

BJP kliver upp för 2024 på slagfält UPP: Kluster av LS-säten , utplaceringar…

AAP:s chefstalesperson Malwinder Singh Kang förnekade att hans partis drag var “politiskt motiverade” mot SAD, och sa att dessa bara var riktade mot “fel som gjorts av tidigare regeringar, vare sig det gäller Akalis eller kongressen”. “Vi riktar oss inte mot någon, vi påpekar bara anomalierna. Nu när SGPC:s ordförande har förklarat att anbud snart kommer att läggas fram för att bevilja Gurbani-rättigheter, är det ett välkommet steg. Vi hade tagit upp den här frågan för att lyfta fram det befintliga monopolet för en kanal över sändningsrättigheterna.”