Enkele ideeën voor UCC-expertpanel: register inwonende relaties, gelijke rechten voor vrouwen

0
59

Regulering van inwonende relaties en het geven van gelijke rechten aan vrouwen in eigendom en in andere aspecten van het leven waren de twee belangrijkste suggesties die werden gedaan aan de commissie van deskundigen die was samengesteld om een ​​ontwerp voor het Uniform Burgerlijk Wetboek (UCC) te onderzoeken en voor te bereiden. in Uttarakhand tijdens een openbare interactie die woensdag in de hoofdstad van de staat werd georganiseerd.

De commissie hield woensdag twee vergaderingen: eerst met vertegenwoordigers van verschillende staatscommissies in Dehradun, en later een “jan samvad” – of openbare interactie — om suggesties uit te nodigen.

Op donderdag zal het vijfkoppige panel, onder leiding van voormalig rechter van het Hooggerechtshof, rechter Ranjana Prakash Desai, vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen ontmoeten om naar hun suggesties te luisteren.

Dit komt dagen nadat Chief Minister Pushkar Singh Dhami's merkt op 16 mei op dat de commissie bijna 90% van haar werk heeft voltooid en naar verwachting eind juni haar voorstellen zal indienen.

In Opinion | Uniform burgerlijk wetboek: kan het debat worden losgekoppeld van identiteitspolitiek en opnieuw worden gericht op gendergelijkheid?

Hierover zei rechter Desai dat ze er geen commentaar op kan geven, behalve dat ze “zullen proberen het concept voor die datum te verzenden”.

De interactie van woensdag, georganiseerd in het IRDT Auditorium in Dehradun, werd bijgewoond door verschillende geleerden en mensen uit zowel hindoeïstische als moslimgemeenschappen, naast onder andere studenten, leraren, advocaten, uitvoerende artiesten en vertegenwoordigers van de transgendergemeenschap.

Enkele van de voorgestelde suggesties omvatten meer rechten voor transgenders, het koppelen van huwelijken aan Aadhaar om gevallen van fraude te verminderen, het registreren van inwonende relaties, het vereenvoudigen van het huwelijksregistratieproces en een wet op bevolkingscontrole.

Advertentie

Justice Desai vertelde de media na afloop: “Er blijft nog veel werk over. De publieke interactie vandaag was erg goed. Morgen (donderdag) ontmoeten we verschillende politieke partijen om hun suggesties over te nemen. Sommige concepten zijn klaar, maar we kunnen op dit moment niet zeggen wanneer het klaar zal zijn, omdat we nog veel discussie moeten voeren.”

Lees ook | Een expert legt uit: de problemen in uniform burgerlijk wetboek

Ze merkte op dat dit “een heel groot werk” is en zei echter dat “je de DWU binnenkort zult krijgen”.

Over de interactie zei ze: “De meeste mensen spraken over inwonende relaties en gelijkheid van rechten voor vrouwen”, zei ze. “Ook vrouwen en kinderen staan ​​bij ons centraal. Dat kreeg veel steun [van de deelnemers] – iedereen zei dat er gelijke rechten op eigendom zouden moeten zijn, en overal [anders]. Dames en heren moeten op gelijke voet staan.”

Advertentie

Soortgelijke suggesties werden gedaan tijdens haar ontmoeting met verschillende constitutionele organen eerder op de dag.

De andere leden van het panel zijn voormalig opperrechter van Sikkim Justice Permod Kohli, sociaal activist Manu Gaur, voormalig hoofdsecretaris van Uttarakhand Shatrughan Singh , en Doon University V-C Surekha Dangwal.

Lees ook

SC verwerpt pleidooi waarin wordt gevraagd dat de president een nieuwe paus moet inhuldigen…

Centrum lanceert nieuwe Rs 75-munt ter gelegenheid van de inauguratie van het nieuwe parlement: hier. ..

Bengaalse schoolbanen zwendel: SC weigert te blijven Calcutta HC-bestelling staat CB toe… ” />

New Parliament Building News Live Updates: New Parliament will make every…

Justitie Desai had eerder gezegd dat naast het opstellen van een rapport over de implementatie van het DWU in Uttarakhand, de commissie ook relevante wetten zal onderzoeken die persoonlijke burgerlijke zaken zoals huwelijk, echtscheiding, eigendomsrechten, erfopvolging, erfenis, adoptie, alimentatie, voogdij en voogdij. De commissie zal wetsontwerpen voorbereiden of wijzigingen voorstellen in de bestaande wetten inzake burgerlijke zaken.

© The Indian Express (P) Ltd