De leider van de Turkse anti-immigrantenpartij steunt de uitdager van Erdogan in de tweede ronde

0
49

De leider van de Turkse overwinningspartij, die tegen immigranten is, steunde woensdag de presidentskandidaat van de oppositie, Kemal Kilicdaroglu. p>

Umit Ozdag, hoofd van de nationalistische Overwinningspartij die 2,2% steun kreeg bij de parlementaire stemming van 14 mei, drong er bij de aanhangers op aan om Kilicdaroglu te steunen in de tweede ronde van 28 mei, waarin Erdogan probeert zijn twee decennia heerschappij te verlengen.

p>

“We hebben besloten de heer Kilicdaroglu te steunen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen,& #8221; Zei Ozdag op een persconferentie in Ankara naast Kilicdaroglu.

De goedkeuring zou een tegenwicht kunnen bieden aan een die Erdogan maandag ontving van Sinan Ogan, de presidentskandidaat van de extreemrechtse alliantie onder leiding van de Victory Party.

Ogan werd derde met 5,2% van de presidentsverkiezingen, achter Erdogan met 49,5% en Kilicdaroglu met 44,9%.
De race om steun van rechts weerspiegelt de groter dan verwachte steun voor nationalisten op 14 mei. Analisten zeggen dat velen onbeslist blijven en een mogelijke sleutel in handen hebben voor de overwinning in de tweede ronde. .

Lees ook | Turkse verkiezingen tonen voordeel Erdogan: Waarom het Kilicdaroglu-kamp tekortschoot

Ozdag zei dat zijn partij en Kilicdaroglu overeenstemming bereikten over een plan om migranten binnen een jaar terug te sturen “in overeenstemming met internationaal recht en mensenrechten.”

Ozdag zei dat hij soortgelijke gesprekken had gevoerd met de AK-partij (AKP) van Erdogan, maar besloot hem niet te steunen omdat hun plannen geen betrekking hadden op het repatriëren van migranten.

Advertentie

Erdogan's sterke optreden bij de eerste stemming bracht opiniepeilers in verwarring die hadden gezegd dat Kilicdaroglu de opiniepeilingen leidde.
Zijn regerende AKP-coalitie won een meerderheid in het parlement, waardoor Erdogan nog een voorsprong kreeg in een van de Turkse' verkiezingen. s meest consequente verkiezingen ooit. Erdogan heeft gezegd dat een stem voor hem in de tweede ronde een stem voor stabiliteit is.

Vorige week zei Kilicdaroglu, hoofd van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en kandidaat van een zespartijenalliantie, scherpte zijn toon aan en zwoer alle migranten die eenmaal verkozen waren te repatriëren.

Turkije is 's werelds grootste vluchtelingenstroom, met zo'n 5 miljoen migranten, van wie 3,3 miljoen Syriërs, volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Advertentie

Kilicdaroglu heeft ook beloofd een groot deel van Erdogan terug te draaien. #8217;s ingrijpende veranderingen in het Turkse binnenlands, buitenlands en economisch beleid, waaronder het terugdraaien van een onorthodox economisch programma om een ​​crisis in de kosten van levensonderhoud aan te pakken.

Lees ook | Turkse oppositie betwist duizenden stembiljetten na verkiezingen

Ter goedkeuring van Kilicdaroglu ondertekenden zijn Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Overwinningspartij ook een protocol waarin de belangrijkste principes van hun samenwerking worden uiteengezet.

Als onderdeel van de strijd tegen het terrorisme, burgemeesters zouden volgens het protocol worden vervangen door door de staat aangestelde beheerders met gerechtelijke uitspraken voor het geval er wettelijk bewijs is dat ze terreurbanden hebben.

Het protocol zou de woede kunnen wekken van de pro-Koerdische HDP, die onder de vlag van de Groen Linkse Partij (YSP) liep vanwege een rechtszaak wegens vermeende terreurbanden en Kilicdaroglu die sterk gesteund werd.

De meeste burgemeesters gekozen uit de HDP bij lokale verkiezingen in 2019 werden vervangen door door de staat aangestelde trustees nadat ze gevangen waren gezet in afwachting van hun proces wegens beschuldigingen van terrorisme.

Advertentie

De zespartijenalliantie van Kilicdaroglu zwoer een einde te maken aan de praktijk van het vervangen burgemeesters met door de overheid aangestelde trustees in haar programma, en benadrukken dat gekozen functionarissen in functie blijven tenzij ze worden veroordeeld door een rechterlijke beslissing.

Lees ook

Tipu Sultans slaapkamerzwaard geveild voor 14 miljoen pond in Londen

Tiener van Indiase afkomst gearresteerd wegens bedreiging Amerikaanse president door crash…

De premier van Singapore geeft opdracht tot onderzoek naar de ministers… huizen te midden van publieke woede

Imran Khan, vrouw mag het land niet verlaten: Pakistaanse media

Ozdag is een voormalig plaatsvervangend leider van de nationalistische MHP, die deel uitmaakt van de alliantie van Erdogan. Later trad hij toe tot de IYI-partij, die deel uitmaakt van de alliantie van Kilicdaroglu, voordat hij werd afgezet en in 2021 de Victory Party oprichtte.