Dagelijkse briefing: ruzie over inhuldiging van nieuw parlementsgebouw; hoe UPSC geschiedenis heeft geschreven; laatste over PM Modi's bezoek aan Australië en meer

0
57

🚨 Groot verhaal

Met de inauguratie van de premier het nieuwe parlementsgebouw op 28 mei, hebben de oppositiepartijen iets gevonden om zich op te verenigen. De TMC, AAP, CPI(M) en CPI zeiden dinsdag dat ze besloten hebben de inauguratie over te slaan, wegens vermeende schending van Grondwettelijke fatsoen als president Droupadi Murmu, het hoofd van het parlement, is niet uitgenodigd. Congresbronnen zeiden dat het waarschijnlijk ook weg zou blijven.

UPSC-resultaten

De Union Public Service Commission (UPSC) schreef dinsdag geschiedenis toen het hoogste aantal vrouwen ooit werd geselecteerd voor de Indiase overheidsdiensten. Dit is veelzeggend gezien het feit dat slechts twee decennia geleden vrouwen slechts 20% van de geselecteerde kandidaten uitmaakten. Bovendien zijn de top vier dit jaar opgeëist door vrouwen.

Maak kennis met Ishita Kishore, wiens doel om mensen te dienen, ondanks twee mislukte pogingen, haar hielp dit jaar de examens te overtreffen !

⚡ Alleen in de Express

Op 11 mei werd een partij van 198 Indiase vissers die in een gevangenis in Pakistan wegkwijnden, overgedragen aan de Indiase autoriteiten in Wagah. Velen zitten echter nog steeds in de gevangenis in het buurland, ondanks het feit dat ze hun gevangenisstraf hebben uitgezeten. Dit is wat gegevens zijn verkregen op grond van de wet op het recht op informatie (RTI).

📰 Van de voorpagina

< p>🔴 Luitenant-gouverneur Manoj Sinha zei dat Jammu en Kasjmir bijna drie decennia geleden onder door Pakistan gesponsord terrorisme hebben geleden maar het terreur-ecosysteem is nu geïsoleerd vanwege de ontwikkelingsprogramma's van het Centrum.

🔴 Premier Narendra Modi, die een driedaags bezoek brengt aan Australië, sprak de Indiase diaspora toe in Sydney, waar hij “wederzijds vertrouwen en respect” onderstreepte als het bepalende kenmerk van India's 'Verdieping' van de banden met Australië. Lees de laatste updates over het bezoek van de premier hier.

👩🏽‍💻 Must Read

Advertentie

👉🏽 Een week nadat de Reserve Bank of India (RBI) de terugtrekking aankondigde van Rs 2.000 biljetten, mensen in het hele land namen hun toevlucht tot verschillende wegen, zoals e-commerce deals, tankstations, goudaankopen om de biljetten te gebruiken. Hoewel er geen chaotische taferelen waren bij banken in heel India, markeerde verwarring de eerste dag van de uitwisseling van bankbiljetten, met klanten die klaagden over verschillende regels bij banken.

👉🏽 In zijn wekelijkse column schrijft C Raja Mohan hoe de politieke uitkomsten van de G7 vragen oproepen over het Indiase denken over een multipolair woord. “Maar de mythe van multipolariteit blijft bestaan ​​in het Indiase discours over buitenlands beleid, zelfs nu een bipolaire wereld vorm krijgt”, schrijft hij.

👉🏽 In onze uitgelegde sectie van vandaag, bekijken we hoe de bevolkingsaantallen van India veel nauwkeuriger zouden zijn geweest als de volkstelling van 2021, die werd gepusht vanwege de Covid-19-pandemie, was uitgevoerd en wat de gevolgen van deze vertraging zijn.< /p>Advertentie

👉🏽 Van het slaan van vijf zessen in vijf ballen tot de ruggengraat van de Kolkata Knight Riders in de middle overs, Rinku Singh heeft een geweldige run gehad in het seizoen van de Indian Premier League (IPL) van dit jaar. In een interview met de Indian Express vertelt Singh over zijn vroege dagen in cricket, hoe Dhoni onder de indruk was van zijn eenvoud van denken en hoe een verrassingsoproep van Rajnikanth zijn dag goed maakte.

⏱️En tot slot

Deze keer hoopt de Global Chess League de 'slapende reus'-sport nieuw leven in te blazen door fans toe te staan ​​virtuele avatars aan te trekken van spelers als Viswanathan Anand en speel games in de Metaverse. Dat is niet alles! Fantasiegames en livestreams op OTT staan ​​ook op het programma.

Voorafgaand aan het bezoek van premier Narendra Modi aan de Verenigde Staten in juni, is de eerste secretaris van de premier, PK Mishra, in Washington. Mishra heeft ontmoetingen gehad met hoge ambtenaren van de Amerikaanse regering en had een interactie met vertegenwoordigers van de industrie, bedankjes tijdens de lunch in India House. Lees in Delhi vertrouwelijk van vandaag!

Lees ook

Dagelijkse briefing: huiveringwekkende statistieken van politie-ontmoetingen in UP; nieuw parli…

Veroordeelden voor groepsverkrachting op 16 december opgehangen; Premier Modi zegt dat justitie p…

Dagelijkse briefing: wie wordt K'taka's volgende CM? De excuses van een IPS-officier aan…

< /figuur>Dagelijkse briefing: RBI verhoogt de belangrijkste beleidsrente om de inflatie aan te pakken; BCCI verbiedt…

🎧 In de aflevering van vandaag van de ‘3 Things’ podcast, spreken we over hoe de laatste spanningen in Manipur de vredesbesprekingen tussen de opstandige groepen van het Centrum en Kuki hebben stopgezet. We horen ook van Mahasweta Ghosh – de eerste Indiase vrouw die de Marathon Des Sables (MDS) voltooide.

Tot morgen
Sonal Gupta en Varsha Sriram