Bakom frånvaron av vissa icke-BJP-partier från att gå över till att hoppa över parlamentsinvigningen, ett delat Oppn House

0
67

I en demonstration av oppositionens enighet kom 19 partier i onsdags med ett gemensamt uttalande som tillkännagav sitt beslut att bojkotta invigningen av den nya parlamentsbyggnaden av premiärminister Narendra Modi den 28 maj.

Bland de icke-BJP-partier som saknas i detta uttalande är K Chandrasekhar Rao’s Bharat Rashtra Samithi (BRS), som hade samordnat sina åtgärder med oppositionspartierna på senare tid.

Oppositionskällor sa att BRS kommer att utfärda ett separat uttalande som tillkännager sitt beslut att hålla sig borta från det nya parlamentsbyggnadsevenemanget.

Läs också | ‘Parlamentet är inte byggt av tegelstenar av ego,’ Rahul Gandhi slår ut mot BJP mitt i invigningsbråket

Trots att han tagit en hård ståndpunkt mot den Modi-ledda BJP-regeringen i olika frågor under de senaste månaderna, återspeglar BRS:s beslut att inte vara en del av det gemensamma uttalandet fellinjerna i oppositionslägret.

Med det högintresserade valet till Telangana-församlingen i december i år skulle både den styrande BRS och kongressen – som kommer att ställas mot varandra i en triangulär tävling som involverar BJP – möjligen föredra att hålla en armlängds avstånd från varandra. Kongressen hade överraskande nog inte bjudit in KCR till eden av Chief Minister Siddaramaiah och vice CM DK Shivakumar i sitt nybildade regeringsevenemang i Karnataka i lördags.

Premiärminister Modi besöker nya parlamentshuset i New Delhi. (PMO)

BRS-ledarna hade kritiserat den seniora kongressledaren Rahul Gandhis diskvalificering från Lok Sabha och hade anslutit sig till oppositionens protester i parlamentet för att de krävde en undersökning av den gemensamma parlamentariska kommittén (JPC) av anklagelserna mot Adani-gruppen.

Intressant nog är Bihars chefsminister och Janata Dal (Förenade) supremo Nitish Kumar, som har träffat cheferna för olika regionala partier de senaste veckorna som en del av sina försök att få dem alla på en gemensam plattform mot BJP inför valet i Lok Sabha 2024. , har också undvikit att träffa KCR hittills.

Annons Missa inte | Koppla inte det till politik, säger Amit Shah om invigningen av det nya parlamentet, spirceremoni

Oppositionskällor sa dock att KCR hade träffat Nitish i Patna i augusti förra året och hade uttryckt sitt engagemang för förslaget om en icke-BJP-front .

Sedan finns det två uppsättningar icke-BJP-partier: de som inte är en del av oppositionsgruppen, såsom BSP, Akali Dal och TDP, och de som trots att de bekänner sig förbli på samma avstånd från BJP och oppositionen regelbundet har setts i närhet till Modis regering, såsom Naveen Patnaik-ledda BJD och Y S Jagam Mohan Rddy-ledda YSRCP.

BSP hade länge tagit avstånd från oppositionen. Betecknande nog hade Mayawati stött Droupadi Murmu i presidentvalet. Oppositionen bojkottar evenemanget och hävdar att premiärminister Modis beslut att inviga den nya parlamentsbyggnaden på egen hand, och sätta president Murmu åt sidan, är “inte bara en allvarlig förolämpning utan ett direkt angrepp på vår demokrati”.

Annons måste läsas | Tamil Nadus historiska spira “Sengol” kommer att installeras i den nya parlamentsbyggnaden: Amit Shah

Mayawati har redan deklarerat att hennes parti inte kommer att ingå allians med något parti inför valet i Lok Sabha. Men det kan vara fallet för flera andra partier i oppositionen, vars ledare har hävdat att deras beslut att hålla sig borta från evenemanget den 28 maj är baserat på vissa principer som de anser är en del av partipolitiskt obunden.

< p>TDP hade också stött Murmu. Men även dess chef N Chandrababu Naidu är orolig över verkligheten på marken. Församlingsvalet ska vara i Andhra Pradesh nästa år och det har förekommit ett tal om att TDP och Pawan Kalyans Jana Sena försöker skapa en allians med BJP mot YSRCP.

Den Sukhbir Badal-ledda Akali Dal hade gått ut ur NDA 2021 under bönderna’ protest mot Modi-regeringens tre nu upphävda jordbrukslagar. På måndagen avfärdade Akali Dal spekulationer om möjligheten till en allians med BJP igen, men andra oppositionspartier följer noga dess drag.

Läs även

Erinrar om den sjudande sagan om Ashok Gehlot, Sachin Pilotfejd i 5 akter

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/parliament-modi_8-4.jpeg?resize=450,250" />

Boost för regeringen: BSP, TDP, JD(S) motsätter sig bojkott av parlamentsbyggnaden i…

BJP kliver upp för 2024 i slagfält UPP: Kluster av LS-säten, utplaceringar…

Karnataka minister Priyank Kharge: 'Varje outfit som skapar disharmoni med…

YSRCP och BJD har sällan tagit ställning mot BJP-regeringen. De har ställt sig bakom avgörande lagförslag i parlamentet, som stöder regeringens ståndpunkt i en rad frågor. BJD-chefen och Odisha CM, Naveen Patnaik, har faktiskt återigen uteslutit all allians med en enad opposition strax efter att ha kallat på PM Modi nyligen. Detta var en dag efter att Nitish hade ringt Patnaik i Bhubaneswar som en del av hans Mission Oppositions enhetsturné. Positionen för Andhra CM och YSRCP supremo Jagan är inte heller annorlunda.