Bak fraværet av noen ikke-BJP-partier fra å flytte til å hoppe over parlamentsinnsettelse, et splittet Oppn-hus

0
67

I en demonstrasjon av opposisjonens enhet kom 19 partier onsdag med en felles uttalelse som kunngjorde deres beslutning om å boikotte innvielsen av den nye parlamentsbygningen av statsminister Narendra Modi 28. mai.

Blant ikke-BJP-partiene som mangler i denne uttalelsen er K Chandrasekhar Raos Bharat Rashtra Samithi (BRS), som hadde koordinert sine trekk med opposisjonspartiene på det siste.

Opposisjonskilder sa at BRS vil gi en egen uttalelse som kunngjør sin beslutning om å holde seg unna nye parlamentsbygningsarrangementet.

Les også | ‘Parlamentet er ikke laget av murstein av ego,’ Rahul Gandhi slår ut mot BJP midt i innsettelsesstriden

Til tross for å ha inntatt en skarp posisjon mot den Modi-ledede BJP-regjeringen over forskjellige spørsmål de siste månedene, reflekterer BRS's beslutning om ikke å være en del av den felles uttalelsen feillinjene i opposisjonsleiren.

Med valget i Telangana-forsamlingen med høy innsats i desember i år, vil både den regjerende BRS og kongressen – som vil bli satt opp mot hverandre i en trekantkonkurranse som involverer BJP – muligens foretrekke å holde en armlengdes avstand fra hverandre. Kongressen hadde overraskende nok ikke invitert KCR til å sverge sjefsminister Siddaramaiah og nestleder CM DK Shivakumar i sitt nyopprettede regjeringsarrangement i Karnataka sist lørdag.

Statsminister Modi besøker det nye parlamentshuset i New Delhi. (PMO)

BRS-lederne hadde kritisert senior kongressleder Rahul Gandhis diskvalifikasjon fra Lok Sabha og sluttet seg til opposisjonens protester i parlamentet for å ha krevd en felles parlamentarisk komité (JPC) etterforskning av anklager mot Adani-gruppen.

Interessant nok, Bihars sjefsminister og Janata Dal (United) øverste leder Nitish Kumar, som har møtt lederne for forskjellige regionale partier de siste ukene som en del av sine forsøk på å bringe dem alle på en felles plattform mot BJP for Lok Sabha-valget i 2024. , har også unngått å møte KCR så langt.

Annonse Ikke gå glipp av | Ikke koble det til politikk, sier Amit Shah om innsettelsen av nytt parlament, septerseremoni

Opposisjonskilder sa imidlertid at KCR hadde møtt Nitish i Patna i august i fjor og hadde uttrykt sin forpliktelse til forslaget om en ikke-BJP-front .

Så er det to sett med ikke-BJP-partier: de som ikke er en del av opposisjonsgruppen, slik som BSP, Akali Dal og TDP, og de som selv om de bekjenner seg til å holde seg like langt fra BJP og opposisjonen regelmessig har blitt sett i nærhet til Modi-regjeringen, slik som Naveen Patnaik-ledede BJD og YS Jagam Mohan Rddy-ledede YSRCP.

BSP hadde lenge tatt avstand fra opposisjonen. Betydelig nok hadde Mayawati støttet Droupadi Murmu i presidentvalget. Opposisjonen boikotte arrangementet og hevder at statsminister Modis beslutning om å innvie den nye parlamentsbygningen alene, og sette president Murmu på sidelinjen, er “ikke bare en alvorlig fornærmelse, men et direkte angrep på vårt demokrati”.

Annonse må leses | Tamil Nadus historiske septer 'Sengol' vil bli installert i den nye parlamentsbygningen: Amit Shah

Mayawati har allerede erklært at hennes parti ikke vil inngå allianse med noe parti for Lok Sabha-valget. Men det kan være tilfelle for flere andre partier i opposisjonen, hvis ledere har hevdet at deres beslutning om å holde seg unna 28. mai-arrangementet er basert på visse prinsipper som de mener er en del av partipolitisk politikk.

< p>TDP hadde også støttet Murmu. Men sjefen N Chandrababu Naidu er også bekymret for bakkerealitetene. Forsamlingsvalget skal skje i Andhra Pradesh neste år, og det har vært snakk om at TDP og Pawan Kalyans Jana Sena prøver å inngå en allianse med BJP mot YSRCP.

Den Sukhbir Badal-ledede Akali Dal hadde gått ut av NDA i 2021 under bøndene’ protester mot Modi-regjeringens tre nå opphevede gårdslover. Mandag avviste Akali Dal spekulasjoner om muligheten for en allianse med BJP igjen, men andre opposisjonspartier følger nøye med på bevegelsene.

Les også

Minner om den ulmende sagaen om Ashok Gehlot, Sachin Pilotfeide i 5 akter

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/parliament-modi_8-4.jpeg?resize=450,250" />

Boost for regjeringen: BSP, TDP, JD(S) motsetter seg boikott av parlamentsbygningen i…

BJP går opp for 2024 i slagmark OPP: Klynger av LS-seter, utplasseringsmenn…

Karnataka-minister Priyank Kharge: 'Alle antrekk som skaper disharmoni med…

YSRCP og BJD har sjelden tatt et standpunkt mot BJP-regjeringen. De har støttet viktige lovforslag i parlamentet, og støttet regjeringens standpunkt i en rekke saker. BJD-sjefen og Odisha CM, Naveen Patnaik, har faktisk igjen utelukket enhver allianse med en forent opposisjon kort tid etter å ha ringt statsminister Modi nylig. Dette var dagen etter at Nitish hadde oppsøkt Patnaik i Bhubaneswar som en del av hans Mission Opposition-enhetsturné. Posisjonen til Andhra CM og YSRCP supremo Jagan er heller ikke annerledes.