Alle uitgenodigde partijen… koppel het niet aan politiek: Shah

0
50

In reactie op het boycotbesluit van de oppositie zei minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah woensdag dat de regering alle politieke partijen had uitgenodigd voor de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw en dat ze een telefoontje zouden aannemen op basis van hun eigen gevoelens (“ bhaavana”).

Zij schaarden zich achter de BJP en haar NDA-bondgenoten zeiden in een gezamenlijke verklaring dat het standpunt van de oppositie een “flagrante belediging was van de democratische ethos en constitutionele waarden”, en vroegen de partijen om hun beslissing te heroverwegen.

“Bharat sarkar ne sab ko vinti kiya hai ke aap upastith rahiye. Sab apni apni bhaavana ke anusaar karenge. (De regering heeft iedereen verzocht aanwezig te zijn. Iedereen zal naar eigen gevoel handelen)', zei Shah eerder op de dag op een persconferentie.

Hij kondigde aan dat een heilige scepter, ‘ Sengol’, dat werd overhandigd aan Jawaharlal Nehru ter gelegenheid van de machtsoverdracht van de Britten, zal bij de inauguratie worden overhandigd aan premier Narendra Modi en zal worden geïnstalleerd in het nieuwe parlementsgebouw.

Op de vraag hoe de oppositie de scepterceremonie zou zien, zei Shah: “Koppel dit niet aan politiek. Dit is een zeer sentimentele procedure die het nieuwe India verbindt met onze tradities. Dit moet beperkt worden gezien. Politiek heeft zijn eigen plaats en iedereen reageert op basis van zijn eigen denkvermogen.”

Hij zei dat de scepter symbool staat voor eerlijke en rechtvaardige heerschappij. “Het belangrijkste is dat er een eerlijke en rechtvaardige heerschappij wordt verwacht van de persoon die de sengol ontvangt”, zei hij.

Senior BJP-leiders zeiden dat de boycot van de oppositie “niet zou hebben enige weerklank bij het publiek”.

Advertentie

“Politieke partijen, om confrontatie te creëren… maken onnodig een probleem. Modi, de premier, leider van Lok Sabha en hoofd van de regering, zal het nieuwe gebouw in gebruik nemen. Mensen zullen het niet negatief opvatten”, zei senior BJP-leider P Muralidhar Rao.

“Deze kwestie heeft geen negatieve politieke gevolgen” De premier heeft een goed imago bij de mensen en ze zullen niet denken dat hij niet geschikt is om het nieuwe parlementsgebouw in te wijden”, zei een senior BJP-leider.

De “oppositie probeert een probleem te creëren dat geen weerklank vindt bij het publiek”, zei een andere hoge partijleider en minister van de Unie.

Advertentie

“In de afgelopen 9 jaar, 5 niet-BJP/oppositie deelstaatregeringen legden ofwel de eerste stenen of huldigden een nieuw gebouw van de Wetgevende Vergadering in. Ze werden allemaal gedaan door de eerste minister of de partijvoorzitter. In geen enkel geval was de gouverneur of president uitgenodigd”, twitterde Assam Chief Minister Himanta Biswa Sarma.

In de gezamenlijke verklaring, ondertekend door 14 partijen, zei de door de BJP geleide NDA: “Het parlement is een heilige instelling, het kloppende hart van onze democratie en het epicentrum van de besluitvorming die het leven van onze burgers vormt en beïnvloedt. Een dergelijk flagrant gebrek aan respect voor deze instelling verraadt niet alleen een intellectueel bankroet, maar ook een verontrustende minachting voor de essentie van democratie.”

Het zei dat de actie van de oppositie om een ​​kandidaat op te stellen tegen president Droupadi Murmu bij de presidentsverkiezingen een “gebrek aan respect” en een belediging was voor haar, evenals voor de Scheduled Castes en Scheduled Tribes.

“Het is pijnlijk duidelijk dat de oppositie het parlement schuwt omdat het de wil van het volk vertegenwoordigt.” een wil die herhaaldelijk hun verouderde en egoïstische politiek heeft verworpen. Hun voorkeur voor semi-monarchale regeringen en door families geleide partijen toont een afkeer van levendige democratie, een ideologie die niet strookt met het ethos van onze natie”, aldus het.

“Hun acties van vandaag zullen echoën door de annalen van de geschiedenis en een lange schaduw werpen over hun nalatenschap. We dringen er bij hen op aan om na te denken over de natie en niet over individuele politieke winsten”, zei hij.

Advertentie

Ondertussen gaf Shah tijdens de persconferentie eerder op de dag details over de scepter en zei dat hij gemaakt was van zilver en verguld met goud, en was tot nu toe bewaard in het Allahabad Museum.

Hij zei dat de meeste Indiërs niet op de hoogte waren van de ‘heilige sengol-ceremonie’ dat vond plaats op 14 augustus 1947, net voor Nehru's ‘Tryst with Destiny’ toespraak. Nehru ontving de scepter in zijn woning van priesters van de Thiruvaduthurai Adheenam (Mutt) in Tamil Nadu, die de scepter in opdracht van een juweliershuis in Chennai, Vummidi Bangaru Chetty, voor Rs 15.000 hadden laten maken, zei hij.

Advertentie << p>Shah zei dat de priesters de scepter eerst aan de onderkoning, Lord Mountbatten, presenteerden, hem vervolgens terugnamen en zuiverden met wijwater, voordat ze hem in een processie naar Nehru's woning brachten. Nehru kreeg de scepter overhandigd terwijl de priesters een lied reciteerden van een 7e-eeuwse Tamil-heilige die eindigde met de regel: “De volgelingen (de koning) zullen heersen zoals in de hemel, volgens ons bevel”.

De scepter, die anderhalve meter hoog is en waarop Nandi, de heilige stier, staat afgebeeld, zal worden geïnstalleerd in de buurt van het podium van de Lok Sabha-spreker, zei Shah. De overdrachtsceremonie zal worden bijgewoond door priesters van dezelfde Mutt en zal live worden uitgezonden op Doordarshan.

Advertentie

Gevraagd naar het doel van de regering achter het installeren van de scepter in het parlement, zei Shah: “Het doel was toen duidelijk, net als nu. De machtsoverdracht gebeurt niet alleen door handen te schudden en een document te ondertekenen… Het is een symbool dat bestuur rechtvaardig moet zijn, volgens het beleid, en op het pad van plicht. Dit zal een boodschap sturen naar het publiek en de gekozen vertegenwoordigers… De plaatsing van de sengol in het parlement is een indicatie van hetzelfde gevoel dat Jawaharlal Nehru voelde op 14 augustus 1947.”

Lees ook

Nog twee cheetawelpen sterven in Kuno National Park, derde deze week

Spoorwegen worstelen om ontmoet Vande Bharat-nummer, snelheidsdoelen

nieuws over het nieuwe parlementsgebouw Live updates: te midden van de oproep van de Oppn tot boycot inau…

Botsingen in Manipur worden vermeld in VN-mensenrechtencommissaris Volker Turk'…

Minister van Informatie en Omroep Anurag Singh Thakur en minister van Cultuur G Kishan Reddy waren ook aanwezig bij de pers conferentie.

© The Indian Express (P) Ltd