6G: Vad är det, hur snabbt kommer det att gå och när kommer det att lanseras?

0
72
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

6G är den sjätte generationens mobilnät som för närvarande är under tidig utveckling. Det hypas redan, men från och med 2023 avgör branschen fortfarande vilka framsteg som 6G kommer att införliva. 6G skulle potentiellt kunna inkludera ytterligare cellulära frekvenser för dramatiskt högre hastigheter. Räkna med att den kommer i början av 2030-talet.

Nätverksplaneringsinitiativ i USA och runt om i världen har 6G över hela nyheterna, men du kanske undrar när det kommer att finnas över hela din stad. Nyfiken på 6G och när uppgradering till 6G kommer ens en möjlighet? Det här är vad vi vet.

Innehållsförteckning

Vad är 6G?
Hur snabb kommer 6G vara?
När kommer 6G ut?

Vad är 6G?

“6G” är en förkortning för sjätte generationens mobilnätsteknik. Precis som Wi-Fi-generationer identifieras med enkla steg som Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 och Wi-Fi 7, så gör de olika generationerna av cellulär teknik det också.

Konsumentmobiler kom 1981 med lanseringen av den första kommersiella mobiltelefonen som körs på analog teknik som vi nu kallar 1G. Ungefär vart tionde år efter det kom en ny generation av mobilteknik. 2G kom 1992, 3G 2001, 4G 2009 och 5G 2019.

6G är den kommande sjätte generationens mobilnätsteknik som för närvarande är i tidig utveckling. Ett av målen med 6G cellulär teknik är inte bara att leverera grundläggande innehåll snabbare till smartphones, som strömmande video, utan att skapa ett mobilnät som kan stödja förstärkt verklighet i realtid, virtuell verklighet och ett framtida Internet of Things (IoT) modell där små smarta enheter finns överallt i och utanför våra hem.

När du läser något om 6G, särskilt de andfådda och hypefyllda meddelandena från telekommunikationsföretag som betonar hur 6G kommer att inleda metaversen, en sammansmältning av våra fysiska och virtuella liv, och så vidare, bör du hålla den “tidiga“ 8221; en del av tidig utveckling i åtanke.

Från och med 2023 finns det inga etablerade standarder, än mindre utplacerade 6G-nätverk eller enheter. Till och med de mest grundläggande aspekterna av 6G-utveckling, som vilka specifika frekvenser nästa generations cellulära teknik kommer att förlita sig på, håller fortfarande på att utjämnas tillsammans med tekniska utmaningar som energi- och värmeavledningskrav från avancerade 6G-enheter.

Som sagt, vi har en aning om hur 6G kommer att se ut. Nuvarande cellulär teknologi fungerar i megahertz (MHz) och lägre Gigahertz (GHz) frekvensområden. Den del av radiospektrumet som övervägs och testas för 6G inkluderar frekvenser i intervallet 30-300 Ghz—även känd som millimetervågor (mmWave) eller Extremely High Frequency (EHF) radio—och Terahertz (THz) frekvensen upp till 3000 Ghz. Användningen av dessa frekvenser kommer att möjliggöra dataöverföring långt utöver bandbreddskapaciteten för nuvarande cellulär teknik.

Hur snabb blir 6G?

< p>Tekniskt snack om frekvensallokering är intressant om det är lite torrt, men folk bryr sig om hastighet när det kommer till faktisk driftsättning. Få människor tänker på de tekniska skillnaderna under huven mellan 3G, 4G och 5G cellulär teknik—men språnget från att vänta tålmodigt med att ladda ner några textade bilder till att titta på högupplöst video i realtid är en påtaglig förändring som säljer uppgraderingen.

Vi vet inte exakt hur snabbt 6G kommer att vara eftersom alla aktuella tester utförs med ännu inte standardiserad teknik. Beroende på vem du frågar och vilken speciell potentiell 6G-implementering de talar om, kan 6G vara allt från 50-100 gånger snabbare än 5G.

Faktiska verkliga data är långt borta ännu, men det finns några ganska intressanta exempel som kommer ut från forskningsanläggningar runt om i världen. I januari 2022 hävdade Purple Mountain Laboratories, en kinesisk forskningsanläggning, att de hade överfört data med 206 Gbps med hjälp av THz-frekvensöverföringar i laboratoriemiljö.

I februari samma år hävdade en annan grupp kinesiska forskare, denna gång vid Tsinghua University's School of Aerospace Engineering, att de hade överfört data med svindlande 1 Tbps över ett avstånd på 1 kilometer. Dessa hastigheter är 20 respektive 100 gånger högre än de teoretiska topphastigheterna för 5G.

RELATERAT: Comcasts Xfinity 10G-nätverk: vad är det egentligen? >

När kommer 6G ut?

Om du har läst så här långt har du förmodligen redan kommit fram till att 6G-mobilnät är långt borta och du skulle ha rätt. 6G-nätverksutveckling är aktiv men fortfarande i sin linda. Det kommer att dröja flera år innan 6G standardiseras.

I december 2022 släppte Qualcomm en 6G-utvecklingsplan med 2030 som ett beräknat lanseringsdatum för 6G-teknik. Ericssons 6G-meddelanden återspeglar också det tidiga 2030-talets tidsram, liksom olika intervjuer med telekomchefer.

Med tanke på de nuvarande utvecklingstiderna bör du förvänta dig en leveransbåge som liknar 5G-utbyggnaden. Om du bor i ett större storstadsområde finns det en god chans att du kommer att täckas av tidiga 6G-nät runt 2030. Om du inte befinner dig i ett större storstadsområde är det troligt att du’ ;kommer att vänta långt in på 2030-talet för utbyggnaden av 6G.

GMSA

När allt kommer omkring introducerades 5G först 2019. Fyra år senare finns det fortfarande miljontals mobilabonnenter som använder 4G, och 5G har ännu inte fått en helt realiserad kust-till-kust-utbyggnad. GSMA’s auktoritativa 2023 Mobile Economy-rapport, till exempel, indikerar att den nordamerikanska användningen av 5G bara är 39 %, med mer än hälften av mobilabonnenterna som fortfarande använder 4G. Enligt deras prognoser kommer den nordamerikanska 5G-användningsgraden att vara 91 % till 2030, vilket betyder att när 6G potentiellt kommer kommer det fortfarande att finnas 4G-abonnenter där ute.

Det är knappast förvånande när man betänker att många människor inte ens är säkra på om deras telefon stöder 5G eller inte. Och även om de har 5G, är de fortfarande ofta förvirrade och besvikna över svaga hastigheter och vilseledande utrullningar.

Så om vi går bort från hypen och tittar på saken praktiskt, är det’ Det är troligt att bara en liten andel av människor kommer att använda 6G-baserade nätverk år 2030. Men huvuddelen av nordamerikanska abonnenter, och säkerligen majoriteten av globala abonnenter, kommer fortfarande att vara på 5G-nätverk.

The Best Cell Phone Plans of 2023 Best Cell Phone Plan Overall Verizon 5G Get More Shop Best Budget Cell Phone Plan Mint Mobile 12-Month Unlimited Shop Bästa förbetalda mobiltelefonabonnemanget T-Mobile Connect Shop Bästa mobilabonnemang för två linjer Verizon 5G Start Shop Bästa mobilfamiljeplanen synliga partybetalbutik Bästa obegränsade mobilabonnemang AT&T Unlimited Elite Shop LÄS NÄSTA

  • › Comcast’s Xfinity 10G-nätverk: vad är det egentligen?
  • › Vad betyder “5G UW” Menar du på min iPhone eller Android-telefon?
  • › Vad är 5G och hur snabbt är det?
  • › Poly Voyager Free 60+ recension: Rise of the Enterprise Earbuds
  • › 5 anledningar till att Mac Mini är en topp mini-dator, även för PC-användare
  • › Varför du bör använda Google Lens: 7 fantastiska användningsområden
  • › Varför du bör köpa en MMO- eller MOBA-mus för produktivitet
  • › 6 anledningar till att jag inte gillar mekaniska tangentbord