5 redenen waarom de Mac Mini een top mini-pc is, zelfs voor pc-gebruikers

0
49
Josh Hendrickson/How-To Geek

Op zoek naar een compacte kantoormachine, mediacenter, bestands- en mediaserver of zelfs zoiets waarop je een paar games kunt spelen en wat video kunt bewerken? Zoek niet verder dan de Mac mini van Apple.

Veel computer voor het geld

Vanaf $ 599 kunnen maar weinig Windows- of Linux-mini-pc's wedijveren met de onbewerkte prestaties van de Mac mini voor deze prijs. Voor je geld krijg je een M2 Apple Silicon ARM-gebaseerd systeem-op-chip met een 8-core CPU, 10-core GPU, 8 GB unified RAM en een 256 GB solid-state drive. De Mac mini heeft geen randapparatuur zoals een toetsenbord of muis, waardoor de kosten laag blijven.

De Mac mini is ideaal voor de meeste computertaken. Voor de context is een Mac mini van $ 599 vergelijkbaar met een MacBook Air van $ 1199 op basisniveau. Als je de vormfactor van een laptop niet nodig hebt, een scherm hebt dat je al kunt gebruiken (of op een tv aansluit) en je eigen randapparatuur mee kunt nemen, is dit een geweldige manier om geld te besparen op een goed presterende zak -formaat pc-rivaal. Vergeet niet dat u de interne schijf (of iets anders) niet kunt upgraden, dus het is belangrijk om vooraf voldoende opslagruimte en RAM te kopen.

Apple Mac Mini M2 (2023)

Met een 8-core CPU en 10-core GPU, 8 GB unified RAM, een 256 GB SSD en ingebouwde Gigabit Ethernet, is de M2 ​​Mac Mini een van de voordeligste kleine computers die je kunt kopen.

Amazon

$499.00
$599.00 Bespaar 17%

Best Buy

$ 599,00
 

Adorama

$ 599,00
 

Upgraden naar 512 GB opslagruimte of nog eens 8 GB RAM toevoegen, voegt $ 200 toe aan de aankoopprijs. Hoewel de waardepropositie niet zo goed is als je dingen begint aan te passen, kan een opgevoerde M2 ​​Pro Mac mini met een 10-core CPU, 16 GB RAM en 512 GB opslag die je $ 1299 kost, door meer vliegen veeleisende taken. De verbeterde chip kan drie externe beeldschermen aan, voegt twee extra Thunderbolt 4-poorten toe en is net zo fluisterstil als het goedkopere model.

Natuurlijk zijn er goedkopere mini-pc's op de markt, met budgetopties zoals de Beelink U59 Pro die vaak de grens van minder dan $ 200 doorbreken. De zwakke schakel in deze goedkopere modellen is vaak de CPU, die een veel lager aantal cores heeft, teleurstellende ingebouwde graphics en weinig speciaal silicium voor mediacodering en machine learning-taken.

De Mac mini is de goedkoopste Mac, punt uit. Dat maakt het ook een goed startpunt voor iedereen die macOS een kans wil geven zonder MacBook-geld te laten vallen. Bespaar nog meer geld door te kiezen voor een tweedehands M1 Mac mini.

Doet (bijna) alles wat je wilt

Met Apple's M2-chip (of beter) aan het roer, is de Mac mini (en zelfs de oudere M1 Mac mini) een kracht waarmee rekening moet worden gehouden bij de meest voorkomende taken. Het is krachtig genoeg voor surfen op het web, tekstverwerking en andere kantoortaken, sommige web- en app-ontwikkeling en zelfs meer veeleisende taken zoals foto- en videobewerking.

Apple heeft speciale videocoderings- en decoderingsengines in de M2 ​​opgenomen. Dit omvat hardwareversnelde H.264-, HEVC-, ProRes- en ProRes RAW-weergave, wat betekent dat er silicium op de chip zit die puur met deze formaten in gedachten is ontworpen. De basis-M2-chip bevat ook coderings- en decoderingsengines voor ProRes, het videoformaat van Apple dat is bedoeld voor makers op professioneel niveau.

< img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Apple

Als je veel videobewerking gaat doen, wil je misschien in plaats daarvan springen voor een M2 Pro of zelfs een Apple Studio-model, maar de media-engine heeft andere toepassingen. De Mac mini zou een zeer capabele mediacenter-pc zijn, kauwend door 4K HDR-video met hoge bitsnelheid en daarbij stil blijven. De Neural Engine helpt bij machine learning-taken, zoals het doorzoeken van uw Foto's-bibliotheek, praten met Siri of het verbeteren van afbeeldingen.

Hoewel we er niet voor pleiten om een ​​Mac specifiek voor gaming te kopen, zijn Apple Silicon-processors emulatie-krachtpatsers. Je kunt gemakkelijk relatief moderne systemen nabootsen, zoals de Microsoft Xbox, Nintendo Wii en Sony PlayStation 2, maar ook arcadeklassiekers en vroege thuisconsoles. Je kunt ook Steam- en 64-bit Mac-native games spelen, klassieke bronpoorten en Apple Arcade-titels spelen.

De argumenten voor het gebruik van macOS

Je denkt waarschijnlijk “maar ik gebruik geen macOS,” en hoewel dat een terechte zorg is, is het besturingssysteem van Apple misschien niet de nachtmerrie die je je voorstelt, ook al heeft het bedrijf een bepaalde manier om dingen te doen. Het belangrijkste om te onthouden is dat macOS en de Mac-reeks van Apple niet op dezelfde manier vergrendeld zijn als mobiele platforms zoals de iPhone en iPad.

Hannah Stryker/How-To Geek

macOS is een echt desktopbesturingssysteem. Aanvankelijk gebaseerd op NeXT, levert de UNIX-basis in de kern één Linux-niveau van stabiliteit in een aantoonbaar gebruiksvriendelijker pakket dan Windows. Je kunt nog steeds je handen vuil maken als je weet wat je doet. Terminal is er voor het gebruik van de opdrachtregel, met Automator kunt u complexe workflows bouwen, met Activity Monitor kunt u zien hoe uw bronnen worden gebruikt, u kunt problemen diagnosticeren met de Console-app en niet te vergeten de rijkdom aan tools van derden die zijn beschikbaar.

Als u voornamelijk een pc gebruikt, zult u blij zijn te horen dat Windows-standaarden zoals Office, Edge, wachtwoordbeheerders zoals 1Password en Dashlane, en de meeste populaire apps van derden, zoals Discord en Spotify, Mac-versies beschikbaar hebben. Hoewel macOS misschien niet jouw voorkeursplatform is, worden gegevens tussen deze services via de cloud gesynchroniseerd, zodat je ze net zo kunt gebruiken als Windows.

The Best Password Managers of 2023 Beste algehele wachtwoordbeheerder 1Password Shop Beste gratis wachtwoordbeheerder Bitwarden Shop Beste wachtwoordbeheerder en VPN-combinatie Dashlane Shop Beste wachtwoordbeheerder voor bedrijven NordPass Shop Beste offline wachtwoordbeheerder KeePassXC Shop

macOS is inderdaad iets restrictiever dankzij functies zoals System Integrity Protection, maar dit verbetert ook de beveiliging. Mac-malware bestaat nog steeds, maar u heeft waarschijnlijk geen antivirusprogramma nodig.

U krijgt jaarlijkse upgrades naar het kernbesturingssysteem, wat betekent dat u elk najaar een nieuwe versie van macOS krijgt. Je Mac wordt minimaal vijf jaar ondersteund, vaak langer. Als dit niet lukt, kunt u uw eigen gang gaan en niet-ondersteunde versies van macOS installeren, ongeacht wat Apple zegt.

Misschien is het belangrijkste om in gedachten te houden dat u misschien nooit het basisbesturingssysteem ziet, afhankelijk van waarvoor u uw computer gebruikt. Dit kan het geval zijn als je Mac mini een mediacentrum van stroom voorziet met Kodi, vastzit in een kast met een mediaserver zoals Plex, je torrent-downloads afhandelt via een webinterface of een emulator-front-end zoals RetroArch uitvoert.

>

De reden om ook Windows en Linux te gebruiken

Apple Silicon heeft bewezen een waardige vervanging te zijn voor de Intel-chips die het bedrijf in het verleden gebruikte. Deze chips zijn niet alleen efficiënter in termen van stroomverbruik en warmteafgifte, maar ze kunnen ook meer aan dan alleen het besturingssysteem van Apple.

Dankzij Microsoft's Windows on ARM-project is het mogelijk om Windows op je Apple Silicon Mac met bijna native snelheid uit te voeren. Sinds Microsoft 64-bits app-ondersteuning heeft toegevoegd aan de ARM-smaak van Windows, draait de overgrote meerderheid van Windows-apps op Apple-hardware met een M1-processor of beter. De eenvoudigste manier om dit te doen is door Parallels Desktop te gebruiken, maar er zijn andere manieren om Windows op je Mac te gebruiken.

Hannah Stryker/How-To Geek

Virtualisatie kan ook worden gebruikt om andere besturingssystemen uit te voeren, waaronder ARM-native versies van Linux zoals Ubuntu, Fedora en Kali. Als alternatief is het nu mogelijk om Linux native op Apple Silicon te draaien dankzij het Asahi Linux-project. M2-ondersteuning is toegevoegd in een update van juli 2022, en hoewel het project nog niet helemaal klaar is voor acceptatie door het grote publiek (op het moment van schrijven), is het goed op weg.

Native Linux-ondersteuning is mogelijk omdat Apple het opstarten van niet-ondertekende kernels op zijn Apple Silicon-processors toestaat. Dit is niet het geval op apparaten zoals de iPhone en iPad, die beperkt zijn tot releases van het eigen besturingssysteem van Apple. U hoeft uw Mac niet te jailbreaken om niet-Apple-besturingssystemen te gebruiken, hoewel er nogal wat reverse engineering bij komt kijken.

Dit betekent dat het mogelijk is dat Windows voor ARM zou standaard op Apple Silicon kunnen draaien, maar Apple zegt dat de bal bij Microsoft ligt.

Klein, flexibel en efficiënt

Er valt veel te waarderen aan de Mac mini, tot aan de vormfactor toe. U kunt een Mac mini eenvoudig op de achterkant van een monitor monteren, maar hij ziet er zo goed uit dat u hem misschien wel op uw bureau wilt hebben staan.

Uw invoer- en uitvoeropties (I/O) zijn er in overvloed, zelfs op het basismodel. Er is ingebouwde Gigabit Ethernet (uitbreidbaar tot 10 Gigabit Ethernet bij het afrekenen voor $ 100), twee Thunderbolt 4 (USB-C)-poorten, een HDMI 2.1-poort, 3,5 mm stereo-uitgang en twee steeds zeldzamere USB-A-poorten . Thunderbolt is vooral handig voor het uitbreiden van uw opslagopties met hubs of zelfs een speciale RAID-behuizing.

Josh Hendrickson/How-To Geek

De Mac mini werkt goed met de overgrote meerderheid van uw bestaande randapparatuur, inclusief toetsenborden en muizen die zijn ontworpen met Windows in gedachten. Gebruik de meeste standaard gamecontrollers, inclusief Xbox- en PlayStation-pads, om emulators of mediacenters zoals Kodi te besturen.

Bovendien zijn Apple's ARM-gebaseerde systemen-op-chip zeer efficiënt. Dit maakt de Mac mini goedkoop in het gebruik en ideaal als altijd actieve server voor bestanden en media of als een roll-your-own cloudopslagoplossing. Naast het afnemende vermogen is de warmteafgifte minimaal, behalve tijdens intensieve bewerkingen zoals het exporteren van video of 3D-rendering.

De beste mini-pc is misschien helemaal geen pc

De ironie van het aanbevelen van de Mac mini aan de meeste “mini-pc” shoppers is dat de Mac helemaal niet als een pc wordt beschouwd. Er zijn enkele nadelen waar je over moet nadenken als dit je eerste Mac is, zoals of het besturingssysteem van Apple (of virtualisatie) voor jou werkt, of upgrademogelijkheden belangrijk zijn en of je zelfs alle kracht van een Mac mini nodig hebt in de eerste plaats.

Bekijk onze beste mini-pc-verzameling voor meer informatie, inclusief budgetopties en mini-pc's die zijn ontworpen met gamers in gedachten. Vraag je je nog steeds af waar je een mini-pc voor zou gebruiken? Ontdek of het mini-pc-formaat iets voor u is.

The Best Mini PCs of 2023 Beste Mini-pc in het algemeen MINISFORUM EliteMini UM690 Koop bij Amazon Beste Mini Apple PC (Mac) Apple Mac Mini M2 (2023) Koop bij Amazon Beelink U59 Pro Intel Celeron N5105 Koop bij Amazon Beste Gaming Mini PC Intel NUC 13 Extreme Barebones Kit (i9-13900K) Winkel Best Mini Linux PC Raspberry Pi 4 Model B Shop LEES VOLGENDE

  • › De nieuwe AI-webzoekfunctie van Google wordt voor sommige mensen uitgerold
  • › Windows 11 verandert een aantal emoji's, waaronder kak 💩
  • › De Ubuntu-aanmeldingslus repareren
  • › De lijn tussen ChatGPT en Bing Chat vervaagt
  • › 5 redenen waarom uw kleine bedrijf Ring Central nodig heeft
  • › In de VS is zojuist weer een recht op reparatie aangenomen