5 anledningar till att Mac Mini är en topp mini-dator, även för PC-användare

0
63
Josh Hendrickson/How-To Geek

Letar du efter en kompakt kontorsmaskin, mediacenter, fil och mediaserver, eller till och med något där man kan spela några spel och redigera en video? Leta inte längre än Apples Mac mini.

Mycket dator för pengarna

Från 599 USD kan få Windows- eller Linux mini-datorer konkurrera med Mac minis råa prestanda till den här prisklassen. För pengarna får du ett M2 Apple Silicon ARM-baserat system-på-chip med en 8-kärnig CPU, 10-kärnig GPU, 8 GB unified RAM och en 256 GB solid-state-enhet. Mac mini saknar kringutrustning som tangentbord eller mus, vilket hjälper till att hålla kostnaderna nere.

Mac mini är idealisk för de flesta datoruppgifter. För sammanhanget är en $599 Mac mini jämförbar med en basnivå $1199 MacBook Air. Om du inte behöver den bärbara datorns formfaktor, har en skärm som du redan kan använda (eller ansluter till en TV) och kan ta med din egen kringutrustning är det ett bra sätt att spara pengar på en presterande ficka PC-konkurrent i storlek. Kom bara ihåg att du inte kan uppgradera den interna enheten (eller något annat), så det är viktigt att köpa tillräckligt med lagringsutrymme och RAM-minne i förväg.

Apple Mac Mini M2 (2023)

Med en 8-kärnig CPU och 10-kärnig GPU, 8 GB unified RAM, en 256 GB SSD och Gigabit Ethernet ombord är M2 Mac Mini en av de mest prisvärda små datorerna du kan köpa.

Amazon

499,00 USD
599,00 USD Spara 17 %

Best Buy

599,00 USD
 

Adorama

599,00 USD
 

Att uppgradera till 512 GB lagringsutrymme eller lägga till ytterligare 8 GB RAM lägger till $200 till inköpspriset. Även om prisförslaget inte är fullt så bra när du börjar anpassa saker, kan en soppad M2 Pro Mac mini med en 10-kärnig CPU, 16 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme som ger dig tillbaka 1299 USD flyga igenom mer krävande arbetsuppgifter. Det förbättrade chippet hanterar tre externa skärmar, lägger till ytterligare två Thunderbolt 4-portar och är lika tystlåten som den billigare modellen.

Naturligtvis finns det billigare mini-datorer på marknaden, med budgetalternativ som Beelink U59 Pro som ofta bryter barriären under $200. Den svaga länken i dessa billigare modeller är ofta processorn, som har mycket lägre kärnantal, nedslående grafik ombord och lite i vägen för dedikerat kisel för mediekodning och maskininlärningsuppgifter.

Mac. mini är den billigaste Macen, punkt. Det gör det också till en bra startpunkt för alla som vill ge macOS en chans utan att tappa MacBook-nivåerna. Spara ännu mer pengar genom att välja en begagnad M1 Mac mini.

Gör (nästan) allt du vill ha den

Med Apples M2-chip (eller bättre) vid rodret är Mac mini (och även den äldre M1 Mac mini) en kraft att räkna med i de flesta vanliga uppgifter. Den är tillräckligt kraftfull för att surfa på webben, ordbehandling och andra kontorsuppgifter, viss webb- och apputveckling och ännu mer krävande uppgifter som foto- och videoredigering.

Apple har inkluderat dedikerade videokodnings- och avkodningsmotorer i M2. Detta inkluderar hårdvaruaccelererad H.264-, HEVC-, ProRes- och ProRes RAW-uppspelning, vilket innebär att det finns kisel på chippet designat enbart med dessa format i åtanke. Bas-M2-chippet innehåller också kodnings- och avkodningsmotorer för ProRes, Apples videoformat riktat till kreatörer på proffsnivå.

< img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Apple

Om du ska göra mycket videoredigering kanske du vill ha en M2 Pro eller till och med en Apple Studio-modell istället, men mediemotorn har andra användningsområden. Mac mini skulle bli en mycket kapabel mediacenter-dator som tuggar sig igenom 4K HDR-video med hög bithastighet och förblir tyst medan du gör det. Neuralmotorn hjälper till med maskininlärningsuppgifter, som att söka i ditt fotobibliotek, prata med Siri eller förbättra bilder.

Även om vi inte förespråkar att köpa en Mac speciellt för spel, är Apple Silicon-processorer emuleringskraftverk. Du kan bekvämt emulera relativt moderna system som Microsoft Xbox, Nintendo Wii och Sony PlayStation 2 samt arkadklassiker och tidiga hemmakonsoler. Du kan också köra Steam och 64-bitars Mac-inbyggda spel, spela klassiska källportar och Apple Arcade-titlar.

Följet för att använda macOS

h2>

Du tänker förmodligen “men jag använder inte macOS,” och även om det är ett rimligt problem, kanske Apples operativsystem inte är den mardröm du föreställer dig, även om företaget har ett speciellt sätt att göra saker på. Det viktigaste att komma ihåg är att macOS och Apples Mac-sortiment inte är låsta på samma sätt som mobila plattformar som iPhone och iPad är.

Hannah Stryker/How-To Geek

macOS är ett riktigt skrivbordsoperativsystem. Ursprungligen baserad på NeXT, levererar UNIX-basen i sin kärna en Linux-nivå av stabilitet i ett utan tvekan mer användarvänligt paket än Windows. Du kan fortfarande bli smutsig om du vet vad du gör. Terminal är till för att använda kommandoraden, Automator låter dig bygga komplexa arbetsflöden, Activity Monitor låter dig se hur dina resurser används, du kan diagnostisera problem med Console-appen, för att inte tala om mängden tredjepartsverktyg som är tillgängliga.

Om du främst använder en PC kommer du att bli glad att höra att Windows stöttepelare som Office, Edge, lösenordshanterare som 1Password och Dashlane, och de flesta populära tredjepartsappar som Discord och Spotify har Mac-versioner tillgängliga. Även om macOS kanske inte är din plattform att välja på, synkroniseras data mellan dessa tjänster över molnet så att du kan använda dem precis som du gör i Windows.

The Best Password Managers of 2023 Bästa övergripande lösenordshanteraren 1Password Shop Bästa gratis lösenordshanteraren Bitwarden Shop Bästa lösenordshanteraren och VPN Combo Dashlane Shop Bästa lösenordshanteraren för företag NordPass Shop Bästa offlinelösenordshanteraren KeePassXC Shop

macOS är verkligen lite mer restriktiv tack vare funktioner som System Integrity Protection, men detta förbättrar också säkerheten. Mac-skadlig programvara finns fortfarande, men du behöver förmodligen inget antivirus.

Du får årliga uppgraderingar till kärnoperativsystemet, vilket innebär att du får en ny version av macOS varje höst. Din Mac kommer att stödjas i minst fem år, ofta längre. Om du misslyckas med detta kan du gå din egen väg och installera versioner av macOS som inte stöds oavsett vad Apple säger.

Det kanske viktigaste att tänka på är att du kanske aldrig ens ser basoperativsystemet, beroende på vad du använder din dator till. Detta kan vara fallet om din Mac mini driver ett mediecenter med Kodi, fastnat i ett skåp som kör en mediaserver som Plex, hanterar dina torrentnedladdningar via ett webbgränssnitt eller kör ett emulatorfront-end som RetroArch.

Case för att köra Windows och Linux också

Apple Silicon har visat sig vara en värdig ersättare för de Intel-chips som företaget använde tidigare. Dessa chips är inte bara mer effektiva när det gäller strömförbrukning och värmeeffekt, utan de kan också köra mer än bara Apples operativsystem.

Tack vare Microsofts Windows on ARM-projekt är det möjligt att köra Windows på din Apple Silicon Mac med nästan normal hastighet. Eftersom Microsoft lade till 64-bitars appstöd till ARM-smaken i Windows, körs de allra flesta Windows-appar på Apple-hårdvara med en M1 eller bättre processor. Det enklaste sättet att göra detta är att använda Parallels Desktop, men det finns andra sätt att köra Windows på din Mac.

Hannah Stryker/How-To Geek

Virtualisering kan också användas för att köra andra operativsystem inklusive ARM-native versioner av Linux som Ubuntu, Fedora och Kali. Alternativt är det nu möjligt att köra Linux på Apple Silicon tack vare Asahi Linux-projektet. M2-stöd lades till i en uppdatering från juli 2022, och även om projektet inte är helt klart för mainstream-antagande (i skrivande stund) är det på god väg.

Native Linux-stöd är möjligt eftersom Apple tillåter uppstart av osignerade kärnor på sina Apple Silicon-processorer. Detta är inte fallet på enheter som iPhone och iPad, som är begränsade till Apples egna versioner av operativsystem. Du behöver inte jailbreaka din Mac för att köra operativsystem som inte kommer från Apple, även om det är en hel del omvänd konstruktion inblandad.

Detta betyder att det är möjligt att Windows för ARM skulle kunna köras inbyggt på Apple Silicon, men Apple säger att bollen ligger hos Microsoft.

Liten, flexibel och effektiv

Det finns mycket att gilla med Mac mini, ända ner till formfaktorn. Du kan enkelt montera en Mac mini på baksidan av en bildskärm men den ser så bra ut att du kanske inte har något emot att ha den på skrivbordet.

Dina in- och utmatningsalternativ (I/O) är rikliga, även på basmodellen. Det finns inbyggt Gigabit Ethernet (kan uppgraderas till 10 Gigabit Ethernet i kassan för $100), två Thunderbolt 4 (USB-C)-portar, en HDMI 2.1-port, 3,5 mm stereoutgång och två allt mer sällsynta USB-A-portar . Thunderbolt är särskilt användbart för att utöka dina lagringsalternativ med hubbar eller till och med ett dedikerat RAID-hölje.

Josh Hendrickson/How-To Geek

Mac mini fungerar bra med den stora majoriteten av din befintliga kringutrustning, inklusive tangentbord och möss designade med Windows i åtanke. Använd de flesta vanliga spelkontroller inklusive Xbox- och PlayStation-plattor för att styra emulatorer eller mediacenter som Kodi.

Utöver detta är Apples ARM-baserade system-on-chip mycket effektiva. Detta gör Mac mini billig att köra och idealisk som en alltid-på-server för filer och media eller som en rullande molnlagringslösning. Förutom att smutta på kraften är värmeeffekten minimal förutom under intensiva operationer som att exportera video eller 3D-rendering.

Den bästa mini-datorn kanske inte alls är en dator

Ironin med att rekommendera Mac mini till de flesta “mini-datorer” köpare är att Mac inte alls anses vara en PC. Det finns några nackdelar du måste fundera över om detta är din första Mac, som om Apples operativsystem (eller virtualisering) fungerar för dig, om uppgraderingsbarhet är viktigt och om du ens behöver all kraften hos en Mac mini i första hand.

Ta en titt på vår bästa sammanfattning av mini-datorer för mer information, inklusive budgetalternativ och mini-datorer designade med spelare i åtanke. Undrar du fortfarande vad du skulle använda en mini-PC till? Ta reda på om mini PC-formatet är något för dig.

The Best Mini PCs of 2023 Bästa mini-dator totalt sett MINISFORUM EliteMini UM690 Köp på Amazon Bästa mini-apple-dator (Mac) Apple Mac Mini M2 (2023) Köp på Amazon Beelink U59 Pro Intel Celeron N5105 Köp på Amazon Bästa Gaming Mini PC Intel NUC 13 Extreme Barebones Kit (i9-13900K) Shop Bästa Mini Linux PC Raspberry Pi 4 Model B Shop LÄS NÄSTA

  • › Googles nya AI-webbsökning lanseras till vissa människor
  • › Windows 11 ändrar en del emoji, inklusive bajs 💩
  • › Så här fixar du Ubuntu-inloggningsslingan
  • › Gränsen mellan ChatGPT och Bing Chat suddas ut
  • › 5 anledningar till att ditt småföretag behöver ringcentralen
  • › Ytterligare en lag om rätt till reparation har precis antagits i USA