UT Khader wordt de volgende Karnataka-spreker en staat bekend om zijn diplomatieke vaardigheden en het overbruggen van scheidslijnen

0
67

Een van de hoogtepunten van de laatste paar sessies van de 15e Karnataka Assembly, die na de verkiezingen van 10 mei is vervangen door een nieuwe Assembly, was het optreden van plaatsvervangend leider van de oppositie UT Khader, de MLA van het Congres uit Mangalore en een voormalig minister van Volksgezondheid.

De kalme en kalme, 53-jarige Khader is de zoon van voormalig congresleider en staatsminister U T Fareed, die vroeger het voormalige Ullal-kiesdistrict vertegenwoordigde, nu het kiesdistrict Mangalore Assembly.

Khader bracht verschillende kwesties aan de orde met betrekking tot het grote publiek in de Algemene Vergadering tegen de strijdlustige regering onder leiding van Basavaraj Bommai van de BJP. Hoewel algemeen beschouwd als een favoriet om minister te worden in de nieuwe regering van het Congres, werd de vijf termijn MLA – die al meer dan twee decennia de scepter zwaait over zijn kiesdistrict (samen met zijn overleden vader) – dinsdag verrassend gekozen als de nieuwe Montageluidspreker.

Mangalore MLA UT Khader dient zijn nominatie in voor de functie van spreker van de Karnataka Assembly. (Facebook: UT Khader)

Khader, de voormalige minister van Volksgezondheid, vocht verschillende keren in zijn eentje tegen de BJP op de vloer van de Vergadering, vaak wanneer toppartijleiders zoals de toenmalige leider van de oppositie en de huidige eerste minister Siddaramaiah werden afwezig. Khader was tussen februari 2022 en maart plaatsvervangend leider van de oppositie (plaatsvervangend LoP).

Hij bracht vaak kwesties aan de orde met betrekking tot het welzijn van minderheden – zoals de vooringenomenheid van de BJP als het gaat om het condoleren met de families van de slachtoffers van gemeenschappelijk geweld en de pogingen van rechtse groeperingen om kwesties te verenigen – en trok vooral boze reacties van het grote contingent van de BJP. MLA's uit de gemeenschappelijk gepolariseerde regio Dakshina Kannada.

Must Read | Hierbij verklaar ik: MLA UT Khader verklaart activa ter waarde van Rs 3,41 crore; MB Patil's totale waarde van Rs 96,2 crore

“Enkele acties van de regering laten zien dat deze regering geen goede bedoelingen heeft. Al hun activiteiten en uitspraken en acties zijn gericht op de polarisatie van de samenleving. De acties van de CM en de minister van Binnenlandse Zaken laten duidelijk zien dat ze worden gecontroleerd door andere organisaties”, zei Khader vorig jaar toen de BJP en aanverwante organisaties probeerden moslimpraktijken, zoals gebedsoproepen en het gebruik van halal gecertificeerd vlees, te verenigen.

p>

Khader was een van de weinige politici, afgezien van H D Kumaraswamy van de Janata Dal (seculier), die vorig jaar kritiek uitte op de BJP-regering nadat de CM de huizen van leden van de meerderheidsgemeenschap bezocht en de families van religieuze minderheden vermeed na incidenten van gemeentelijke moorden. . “Hieruit blijkt duidelijk dat de regering een apart beleid heeft voor minderheden in de staat en voor hun partijmedewerkers een apart beleid. Ze werken niet volgens de grondwet en hun duidelijke agenda blijkt duidelijk uit hun acties,” zei de MLA.

Advertentie Lees | Het congres heft de moslimvertegenwoordiging in de Karnataka-vergadering op, alle negen van de partij.

Khader zal woensdag de verkiezingen winnen vanwege het aantal van 135 mla's in de 224 leden tellende vergadering van het congres. “Hij heeft veel kennis en een evenwichtige geest. Hij is een vijfvoudig MLA. We hebben allemaal bij elkaar gezeten en overlegd en besloten om de jeugd een kans te geven. We benaderden hem en hij accepteerde gracieus, & #8221; zei DK Shivakumar, hoofd van het staatscongres, nadat Khader dinsdag zijn nominatie had ingediend.

De wetgever die behoort tot de kleine Beary-onderafdeling van moslims die grotendeels beperkt zijn tot de regio Dakshina Kannada, zou naar verwachting tot de eerste lichting ministers in de nieuwe regering behoren. Hij had naar verluidt de steun van Shivakumar, maar verloor het in de moslimcategorie omdat Siddaramaiah zijn naaste medewerker B Z Zameer Ahmed steunde, die wordt beschouwd als een populaire moslimleider met een bereik in de hele staat.

Met nog acht kandidaten voor ministersposten uit de minderheidsgemeenschap, wordt aangenomen dat het Congres heeft besloten om de diplomatieke en staatsmanachtige vaardigheden van Khader te gebruiken om in de komende vijf jaar de zaken van de Assemblee te regelen.

Advertentie

Het is algemeen bekend dat Khader een niet-confronterende houding heeft buiten de wetgevende macht, bruggen bouwt tussen gemeenschappen en de politieke kloof om doelen te bereiken. Hij wordt in Dakshina Kannada vaak bekritiseerd door leiders van progressieve groepen omdat hij een gekalibreerd standpunt inneemt over de verdeeldheid zaaiende politiek van zowel Hindutva als radicale moslimoutfits in de kuststrook. Sommige congresleiders uit de kust van Karnataka wijzen ook op de gedeelde zakelijke belangen tussen naaste medewerkers van Khader- en BJP-leiders in de regio.

Lees ook

20 oppositiepartijen kondigen boycot aan van inhuldiging nieuw Huis door PM

BJP laat zich niet afschrikken door oproep van de Oppn om de inauguratie van het Parlement te boycotten, houdt zich eraan… -new-Parliament-building-1.jpg?resize=450,250″ />

Oppn's raakvlak tegen Modi govt sinds 2014: land- en boerderijwetten om …

Achter de afwezigheid van een aantal niet-BJP-partijen om in augustus het parlement over te slaan…

Khader won het Mangalore-kiesdistrict met 22.977 stemmen in de recente peilingen. Zijn beslissing om de rol van Spreker op zich te nemen, indien gekozen, zal hem waarschijnlijk een bereik over de gehele staat opleveren. De post van de spreker is echter geen bron van politiek succes geweest voor eerdere zittende bestuurders die uiteindelijk de verkiezingen hebben verloren na hun termijn als spreker. Khader, die advocaat is van beroep, verklaarde Rs 3.41 crore aan activa in zijn electorale beëdigde verklaring voorafgaand aan de recente peilingen.