UPSC-resultaten 2022: geschiedenis geschreven, hoogste aantal vrouwen zal de Indiase overheidsdienst betreden

0
50

DE UNION Public Service Commission (UPSC) schreef dinsdag geschiedenis toen het hoogste aantal vrouwen ooit werd geselecteerd voor de Indiase overheidsdiensten.

Lees |

UPSC Civil Services Resultaat 2022 Live: 320 van de 933 geselecteerde kandidaten zijn vrouw

Meer dan een derde van de 933 kandidaten (320) die voor benoeming worden aanbevolen, is vrouw. Dit is veelzeggend gezien het feit dat nog maar twee decennia geleden vrouwen slechts 20% van de geselecteerde kandidaten uitmaakten.

Bovendien zijn de vier hoogste rangen dit jaar ingenomen door vrouwen. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat vrouwelijke kandidaten de top drie posities hebben veroverd.

UPSC resultaten | Rang 3, Uma Harathi: 'Groepsstudie met mijn vrienden heeft me geholpen'

Ishita Kishore, afgestudeerd aan de Universiteit van Delhi (DU) aan Gautam Buddha Nagar, haalde het examen bij haar derde poging met politieke wetenschappen en internationale betrekkingen als haar keuzevakken. Ze studeerde economie (honours) af aan het Shri Ram College of Commerce in DU.

Terwijl de all-Indiase tweede positiehouder, Garima Lohia uit Buxar in Bihar, ook een DU-afgestudeerd is met een handelsdiploma van Kirorimal College, werd Uma Harathi N uit Telangana, die een BTech-diploma van IIT Hyderabad heeft, derde. Smriti Mishra, een BSc-afgestudeerde van DU's Miranda House College, behaalde de vierde plaats.

Van oudsher een mannenbastion, zijn de overheidsdiensten de afgelopen twee decennia getuige geweest van een geleidelijke toename van de vertegenwoordiging van vrouwen. Tot 2006 bedroeg hun aandeel in het totale aantal door de UPSC geselecteerde kandidaten ongeveer 20%. Het bereikte 29% in 2020, voordat het dit jaar een recordhoogte van 34% bereikte. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was dit minder dan 20%.

Lees | Jonglerend tussen dienst in het ziekenhuis en de voorbereiding van de overheidsdienst, behaalt deze jonge dokter AIR 5 in UPSC CSE 2022

Maar de stijging van hun absolute aantallen en aandeel in de totale taart dit jaar is de meest opmerkelijke stijging tot nu toe.

Advertentie

Vorig jaar werden 685 kandidaten voorgedragen voor benoeming, waarvan 508 mannen en 177 vrouwen. Dit jaar zijn ongeveer 320 van de 933 geselecteerde kandidaten vrouw. De vertegenwoordiging van vrouwen was getuige van een stijging van bijna 9 procentpunten in vergelijking met vorig jaar.

Aantal vrouwen geselecteerd door de jaren heen (2012-17)

In 2019 werden in totaal 922 kandidaten, een aantal vergelijkbaar met de resultaten van dit jaar, aanbevolen voor benoeming. Zelfs toen maakten vrouwen 24% uit van de totale pool, tegenover 34% dit jaar.

Ishita Kishore, de topper van dit jaar, groeide op in een familie van de Indiase luchtmacht (IAF) en zei dat haar familie van jongs af aan een gevoel van plicht en dienstbaarheid bijbracht. Ze is van plan lid te worden van de Indiase Administratieve Dienst (IAS) en heeft haar voorkeur aangegeven voor het kader van Uttar Pradesh.

Advertentie UPSC Resultaten | Aan de grond gehouden door Covid richt CA-wannabe zich op UPSC en wordt tweede

Kishore's moeder is een gepensioneerde leraar, haar vader een IAF-officier en haar broer een advocaat. Haar enige motivatie om overheidsdiensten te volgen was het platform dat het haar zou geven om verandering teweeg te brengen en mensen te helpen, zei Kishore, die de prelims in haar derde poging goedkeurde.

“Na mijn mislukte pogingen herinnerde ik mezelf eraan waarom Ik begon in de eerste plaats. Ik wilde mijn land dienen en mijn familie speelde een grote rol tijdens mijn dieptepunten. Zowel mijn naaste familie als mijn uitgebreide familie spraken voortdurend hun geloof in mij uit en moedigden me aan om door te gaan”, zei ze.

Voor Garima Lohia, de tweederangs houder, was de terugkeer naar huis – in Bihar’s Buxar – tijdens de eerste Covid-19-golf na zijn afstuderen aan DU's Kirori Mal College een keerpunt. Ze had haar zinnen gezet op een studie registeraccountancy, haar 'eerste liefde'. Maar aangezien de meeste coachinginstituten waren gesloten “en online cursussen de enige beschikbare optie waren”, begon ze zich in plaats daarvan voor te bereiden op het overheidsexamen.

Garima verscheen in maart voor het interview en had een “onderbuikgevoel” dat ze het zou halen. “Maar ik had nooit gedacht dat ik de tweede topper van het land zou worden” en vier meisjes die de top vier posities bereiken, maken het extra speciaal,' zei ze.

Uma Harathi N, die derde werd, zei dat haar interesse om bij de overheid te komen werd aangewakkerd door haar vader, die met de politie van Telangana.

Advertentie UPSC Civil Services 2022 | Kerala-topper Gahana Navya James woonde in de buurt van het coachingcentrum van Pala, maar koos voor zelfstudie

“Van kinds af aan motiveerde mijn vader me om me voor te bereiden op administratieve diensten. In onze stad en nabijgelegen gebieden worden studenten doorgaans begeleid om medicijnen of techniek te volgen na klas 12. Beïnvloed door mijn vrienden en collega's, koos ik ervoor om me voor te bereiden op de toelatingsexamens voor techniek en met succes de JEE te kraken. Tijdens mijn afstudeerjaren realiseerde ik me echter dat mijn droom om bij de administratieve dienst te komen nooit had gewankeld. Tegen mijn vierde jaar nam ik de beslissing om me fulltime voor te bereiden op de overheidsdienst en heb ik me afgemeld voor de definitieve plaatsingen bij IIT,' zei ze.

Lees ook

Alumni van SRCC, UPSC-topper Ishita Kishore verliet haar zakelijke carrière om p. ..

UPSC Civil Services Examenresultaat 2022 Live: UPSC-topper Ishita Kishore is …

Jongleren tussen dienst in het ziekenhuis en voorbereiding van de overheidsdienst, deze j…

JNU, DU, IIT's: Welke universitair afgestudeerden komen het meest in aanmerking voor UPSC Civil …

Succes kwam echter niet vanzelf, want ze faalde in haar eerste vier pogingen. “Het UPSC-examen is onvoorspelbaar en daar ben ik een levend voorbeeld van. Hoewel ik het prelims-examen bij mijn eerste twee pogingen niet kon halen, slaagde ik erin om de interviewfase te bereiken in de derde poging, maar zakte vanwege een lagere score in de optionele vakken van het hoofdvak. Bij de vierde poging kwam ik niet uit het voortraject. Deze mislukking werd een keerpunt in mijn voorbereiding, omdat ik niet op mijn gemak was met mijn keuzevak (aardrijkskunde). Het gaf me genoeg tijd voor introspectie, en ik besloot om mijn keuzevak antropologie te veranderen in mijn vijfde poging, wat de juiste beslissing bleek te zijn,” zei Uma.

© The Indian Express (P) Ltd.