UPSC-resultat: Gahana Navya James, Kerala forskare knäcker det utan coachning

0
47

Gahana Navya James, 25, som rankades 6:e i de offentliga tjänsternas provresultat som deklarerades på tisdagen, valde självstudier trots att hon kom från Keralas coachingcentrum – Pala-staden i Kottayam-distriktet.

En forskare i internationella relationer med UGC juniorforskarstipendium, Gahana sa att hon skulle välja Indian Foreign Service (IFS). “Min farbror Sibi George, 1993-batch IFS-officer och nuvarande Indiens ambassadör i Japan, har varit en motiverande faktor för civilförvaltningen. Dessutom väckte hans närvaro i utlandstjänst ett intresse för att hålla koll på internationella angelägenheter, säger Gahana, som skriver dikter som en hobby. Hon är dotter till ett pensionerat universitetsprofessorpar Chirakkal James Thomas och Deepa George, från Mutholi nära Pala. Hon har en yngre bror Gaurav Amar James, en examen.

“Jag hade många möjligheter för coaching i Pala, men jag ville kartlägga min egen kurs. Jag hade självförtroende och förstod mina styrkor och svagheter väl. Jag hade utformat en etisk ram för mig”, sa hon.

“Mina föräldrar var villiga att skicka mig var som helst för coachning, men jag valde självstudier. Min yngre bror gjorde skenintervjuer åt mig. Vi brukade diskutera aktuella saker efter att ha läst tidningar. Att vara en regelbunden tidningsläsare hjälpte mig att hålla mig à jour med all utveckling inom politik och ekonomi. Jag diskuterade aktuella angelägenheter med min bror,'' sa Gahana.

Läs även

UPSC-resultat 2022: Historik gjord, högsta antalet kvinnor inställda på att delta i Ind…

UPSC-resultat 2022: För den här 25-åringen var misslyckande inte ett alternativ – hon '.. .

JNU, DU, IIT: Vilka universitetsutexaminerade kvalificerar sig mest i UPSC Civil Serv…

UPSC Civil Services Resultat 2022: 34 % kvinnor kvalificerar sig till examen i år

Hon sa att civilförvaltningens vinst aldrig förväntades. ”Jag är forskare på heltid och gick inte för någon dedikerad förberedelse för civilförvaltningen. Det är inte en påtvingad dröm… 2021 hade jag skrivit tentamen, men inte klarat det preliminära. Det var bara ett försök att förstå arten av provet.’’

© The Indian Express (P) Ltd