UPSC-resultat 2022: Rank 3, Uma Harathi säger, “Gruppstudie med mina vänner hjälpte mig”

0
43

Tusentals studenter migrerar till Delhi varje år för att förbereda sig för de offentliga tjänsteproven, men Telanganas Uma Harathi hade svårt att anpassa sig till coachningskulturen i den nationella huvudstaden och återvände till Warangals Narsampet inom ett år. Hemma hos henne återtog hon kontakten med sina vänner och började förbereda sig för UPSC-proven med dem.

“Delhis coachningskultur fungerade inte för mig. Jag behövde mental ro och en hälsosam miljö för att förbereda mig. Därför kom jag tillbaka (till Narsampet). Några av mina vänner bestämde sig för att gå med mig i min förberedelse och vi studerade alla tillsammans. Det visade sig vara gynnsamt för oss alla eftersom två av mina vänner kvalificerade sig under de senaste åren, och jag, tillsammans med tre andra vänner, klarade provet i år”, sa Uma.

UPSC-resultat 2022 | Historik, högsta antalet kvinnor som kommer att gå in i den indiska civila tjänsten

Uma, en alumn från IIT-Hyderabad, drömde alltid om att bli IAS-officer, motiverad av sin far som är polis i Telangana.

”Sedan barndomen har min far uppmuntrat mig att förbereda mig för administrativa tjänster. Men, påverkad av mina vänner och kamrater, valde jag att förbereda mig för tekniska inträdesprov och knäckte JEE efter klass 12. Under mina examensår insåg jag att min dröm om att bli medlem i de administrativa tjänsterna aldrig förändrades och vid det fjärde året bestämde jag mig för att förbereda sig (för UPSC-prov) på heltid. Jag valde också bort praktiken på IIT”, sa Uma.

UPSC-resultat | Grundad av Covid vänder CA wannabe fokus till UPSC, slutar tvåa

Vägen till framgång var inte så lätt för 27-åringen som misslyckades i sina fyra första försök. “UPSC är en oförutsägbar examen och jag är ett levande exempel på det. Även om jag inte kunde klara preliminerna i de två första försöken, lyckades jag nå intervjustadiet i det tredje försöket, bara för att misslyckas på grund av låga poäng i huvudvalfria ämnen. I det fjärde försöket kunde jag inte klara förstadiet. Detta var en vändpunkt i min förberedelse med tanke på att jag inte var bekväm med mitt valfria ämne (geografi). Misslyckandet gav mig tillräckligt med tid att introspektera och jag bestämde mig för att ändra mitt valfria ämne till antropologi i det femte försöket, vilket verkligen var det rätta beslutet”, sa Uma.

Läs | Den här unga läkaren jonglerar mellan tjänstgöring på sjukhus och förberedelser inom civiltjänsten och säkrar AIR 5 i UPSC CSE 2022

Mitt mot bakslag behöll Uma sin mentala och känslomässiga styrka genom att engagera sig i hobbyer som att laga mat, spela badminton och umgås med sitt husdjur hund.

Läs även

UPSC-resultat 2022: Historik gjord, högsta antal kvinnor inställda på att delta i Ind…

Alumner från SRCC, UPSC-topparen Ishita Kishore lämnade sin företagskarriär för att…

JNU, DU, IIT: Vilka universitetsutexaminerade kvalificerar sig mest i UPSC Civil Serv…

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Examinerad-i-datavetenskap-from-a-college-in-Jabalpur-MP.jpg?resize=450,250" /> UPSC-resultat 2022: För den här 25-åringen var misslyckande inte ett alternativ – hon “…

“UPSC-resan är tuff och utmanande. Och efter att ha investerat betydande år av livet, ger varje misslyckat steg tusen frågor. Men den långa tentacykeln lär en också att vara lugn och tålmodig. Den här förberedelsen hjälpte mig att känna igen mina mentala behov”, sa Uma.

© IE Online Media Services Pvt Ltd