Quota voor verstandelijk gehandicapten bij MBBS-opnames: SC vraagt ​​NMC om een ​​panel op te zetten om manieren van invaliditeitsbeoordeling te onderzoeken

0
73

Het Hooggerechtshof gaf op 22 mei de NMC de opdracht een panel van domeinexperts in te stellen om een ​​pleidooi te onderzoeken voor evoluerende vormen van beoordeling van handicaps van studenten met psychische aandoeningen, speciale leerstoornis (SLD) en autismespectrumstoornis (ASS) voor het toekennen van quota voor toelating tot MBBS-cursussen.

De beslissing van de hoogste rechtbank kwam voort uit een verzoekschrift van Vishal Gupta, aan wie het voorbehoud voor toegang tot een MBBS-cursus werd geweigerd op grond van de Wet op de rechten van personen met een handicap. grond dat zijn geestelijke handicap 55 procent was, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor toelating tot een medische universiteit.

Volgens de wet, als de certificeringsautoriteit verklaart dat de handicap van een persoon niet minder is dan 40 procent, dan zou hij of zij de “benchmark handicap” hebben, en in die toestand kan de kandidaat niet het voordeel van reservering krijgen in bekentenis.

Een bank bestaande uit opperrechter D Y Chandrachud en rechters P S Narasimha en J B Pardiwala nam nota van de beweringen van advocaat Gaurav Kumar Bansal, die optrad voor de MBBS-aspirant, dat de persoon die lijdt aan SLD en ASS niet kan worden zo armoedig behandeld en quotumvoordelen onder het statuut geweigerd.

De zitbank nam nota van het pleidooi van de raadsman van de NMC (National Medical Council) dat er een commissie was ingesteld om de regels voor afgestudeerde medische opleidingen te onderzoeken en dat de zaak zich nu in een vergevorderd stadium van beraadslaging en besluitvorming bevond.

Het merkte op dat de klacht van de MBBS-aspirant betrekking had op de beoordeling van handicap met betrekking tot personen met bepaalde verstandelijke handicaps zoals SLD en ASS.

“Wij zijn van mening dat de aspecten die in deze procedures die moeten worden beoordeeld door een deskundige instantie met domeinkennis.

Advertentie

“Daarom geven we de Nationale Medische Commissie opdracht om de klacht van indiener in deze procedure te behandelen als een vertegenwoordiging en om de klacht op een passend niveau te behandelen bij de behandeling van de voorschriften voor afgestudeerd medisch onderwijs”, beval de apex-rechtbank op 18 mei.

De rechtbank zal op de hoogte worden gebracht van de beslissing die is genomen en een statusrapport van de uitkomst zal worden ingediend, het beval en vermeldde Gupta's pleidooi voor verdere hoorzitting op 17 juli .

Gupta zei in zijn petitie dat zijn psychische handicap, volgens het certificaat afgegeven door Lady Hardinge Medical College en Associated Hospitals, 55 procent was en dat hij werd gediscrimineerd.

De autoriteiten ontzegden Gupta de mogelijkheid om de medische wetenschapscursus te volgen omdat zijn geestesziekte meer dan 40 procent bedraagt ​​en ze boden hem ook niet het voordeel van quota, beschikbaar voor personen met een handicap volgens de wet, voor MBBS-aspiranten zoals hij, zei het pleidooi.

“Het wordt met respect ingediend dat volgens sectie 32 van de Wet op de rechten van personen met een handicap, 2016, de respondenten verplicht zijn om ten minste 5% reservering te maken voor de personen met een benchmarkhandicap en in overeenstemming met dezelfde National Medical Commission PwD verstrekt Quota voor de MBBS-aspiranten met een benchmarkhandicap', zei het.

Het zocht een bevel uit te vaardigen tegen het Centrum en anderen, waaronder de NMC, om Gupta, met een benchmarkhandicap, in staat te stellen de medische wetenschap na te streven Cursus onder PwD Quota.

Lees ook

UPSC-resultaten 2022: geschiedenis geschreven, hoogste aantal vrouwen klaar om Ind…

JAC 10th, 12th (Science) Resultaat 2023 Updates: Class 12th Arts, Commerce r…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Toppers-Tips-01-7.jpg?resize=450,250" />

Toppers' Tips: JEE Main 2023 topper Ridhi Maheshwari deelt voorbereidingss… ” />IIM-Kozhikode staat op de 72e plaats in de Financial Times Rankings 2023; IIM Bangalore…

“Geef een dagvaarding/bevel/instructie uit in de aard van mandamus tegen respondenten en in het bijzonder tegen de National Medical Commission om de manieren/methoden voor invaliditeitsbeoordeling van MBBS-aspiranten met een psychische aandoening te ontwikkelen en als zodanig te verklaren in aanmerking komen voor PwD Quota,” zei het.