Home Svenska Oppn, BJP låser horn i brinnande debatt om det nya parlamentet: Vem sa vad

Oppn, BJP låser horn i brinnande debatt om det nya parlamentet: Vem sa vad

0

Oppositionens kritik av invigningen av det nya parlamentsbyggnaden som ‘konstitutionellt’ möttes av skarpa svar från Bharatiya Janata Party (BJP) i måndags, och snöade in i ett fullfjädrat argument på Twitter.

Oppositionspartier har kritiserat centret för påstått brott mot konstitutionell äganderätt för få premiärminister Modi att inviga den nya byggnaden istället för president Draupadi Murmu, eftersom hon är parlamentets chef. Samtidigt har BJP anklagat kongressen för att spela “billig politik” i en tid av “nationell stolthet.”

Från kongresspresident Mallikarjun Kharge, till unionsminister Hardeep Singh Puri, här är din inledning om vem som sa vad:

Malikarjun Kharge, kongressens nationell president:“Det ser ut som att Modi-regeringen har säkerställt valet av Indiens president från Dalit- och stamsamhällena endast av valtekniska skäl… Indiens president Smt. Droupadi Murmu är inte inbjuden till invigningen av den nya parlamentsbyggnaden,” Kharge uppgav på Twitter.

“Indiens presidents kansli är reducerat till tokenism under BJP-RSS-regeringen,” påstod han.

Shashi Tharoor, kongressledamot:“Artiklarna 60 och 111 i Indiens konstitution gör det klart att presidenten är parlamentets chef. Det var bisarrt nog att premiärministern utförde den banbrytande ceremonin & puja när bygget började, men totalt obegripligt (och utan tvekan konstitutionellt) för honom och inte presidenten att inviga byggnaden.”

Sanjay Singh, AAP MP: ” Du gör en stamkvinna till Indiens president för politiska vinster men bjuder inte in henne att inviga den nya parlamentsbyggnaden…Kan det finnas en större förolämpning mot en president än så här?”

Asaduddin Owaisi, AIMIM nationell president:“Varför ska statsministern inviga parlamentet? Han är chef för den verkställande makten, inte lagstiftande församling… varför beter sig PM som att hans “vänner” har sponsrat det från sina privata medel?”

Priyanka Chaturvedi, Shiv Sena UBT MP: “The Hon. Presidenten är chefen för den lagstiftande församlingen, som är över regeringschefen, dvs. Indiens premiärminister. Den nya parlamentsinvigningen bör göras av presidenten som protokollet kräver. BJP förblindat av makt har blivit en källa till konstitutionell omoral.”

Derek O&#8217 ;Brien, TMC MP:”Parlamentet är inte bara en ny byggnad; det är en anläggning med gamla traditioner, värderingar, prejudikat och regler — det är grunden för indisk demokrati. Premiärminister Modi förstår inte det.”

D Raja, CPI:s generalsekreterare: “PM leder statens verkställande organ och parlamentet är det lagstiftande organet. Det hade varit lämpligt för Smt. Droupadi Murmu som statschef för att inviga det nya parlamentet. Besatthet av självbild & kameror trumfar anständighet & normer när det kommer till Modi Ji!”

 

Så här reagerade BJP:

Annons

Hardeep Singh Puri, unionens minister för olje- och naturgas: “Från att kritisera den nya parlamentsbyggnaden & ifrågasätter dess nödvändighet trots att många av dem förespråkat det tidigare men inte verkställt det, kongresspresidenten & andra värdiga förskjuter nu målstolpen genom att generöst felcitera en artikel om dagen från konstitutionen!” Puri skrev i en Twitter-tråd på tisdagsmorgonen.

Som svar på kritiken om invigningsdatumet som infaller på VD Savarkars födelseårsdag, sa Puri: “De borde må bättre om de minns den 24 oktober 1975, dagen då smt Indira Gandhi invigde parlamentets annex. ! Eller 15 augusti 1987 när Sh Rajiv Gandhi lade grunden till parlamentsbiblioteket!”

Gaurav Bhatia, BJP:s nationell talesman: > “De som anklagar för onödiga utgifter bör tillfrågas om Z+-säkerheten som givits medlemmar av Gandhi-familjen under många år även när de inte hade någon konstitutionell post,” Bhatia berättade för en nyhetskanal i måndags.

Bråket fortsatte, med Priyanka Chaturvedi och kongressens parlamentsledamot Manish Tewari som bestrider Puri’s uttalande strax efter att han twittrade det på tisdagen.

Läs även

Alla inbjudna partier… länka det inte till politik: Shah

Mer än dubbelt så stort och arbetskraft som över 23 000: det nya parlamentet…

Vid den nya parlamentets invigning ska PM överlämnas spiran som ges till Neh…

Rahul Gandhis nya passplädering: Domstolen ber Swamy att lämna in ett svar genom FridayAdvertisement

Chaturvedi ifrågasatte Puri’s motivering av invigningsdatumet, medan Tewari föreslog att det inte är kongressen utan unionsministern som behöver läsa konstitutionen mer noggrant.

 

Premiärminister Narendra Modi är planerad att inviga den nya parlamentsbyggnaden den 28 maj.