Odisha verbiedt het gebruik van ganja op het terrein van Shiva-heiligdommen, veroorzaakt ruzie

0
48

De regering van Odisha heeft alle 30 districtsverzamelaars in de staat opgedragen om het gebruik van ganja in alle Shiva-heiligdommen in de staat te verbieden, wat een controverse veroorzaakte.

Officiële bronnen zeiden de Odia Language, Literature and Culture De afdeling (OLLC) heeft op 10 mei een richtlijn uitgevaardigd om stappen te ondernemen om het gebruik van de smokkelwaar te verbieden op basis van een verzoek van spirituele goeroe en sociaal hervormer Baba Balia. De brief kwam dinsdag aan het licht.

Aangeboden als prasad bij sommige Shiva-heiligdommen in de staat, ganja wordt al lang in verband gebracht met religieuze betekenis in de regio. Het wordt ook geconsumeerd als prasad door toegewijden.

Zelfs toen het besluit van de deelstaatregering een negatieve reactie opriep van de dienaren van sommige Shiva-heiligdommen, rechtvaardigde OLLC-minister Aswini Patra het besluit. “Zoals het offeren van dieren verboden is in de Bhagabati-tempel in Banpur en andere populaire heiligdommen in Odisha, is er ook een noodzaak om het gebruik van ganja op het terrein van Shiva-heiligdommen te verbieden. Dienovereenkomstig hebben we een bevel uitgevaardigd en districtscollectors gevraagd om het uit te voeren”, vertelde Patra aan The Indian Express.

De OLLC-minister zei dat niet alleen Shiva-heiligdommen, maar ook het gebruik van elke vorm van smokkelwaar in tempelgebouwen moet worden gecontroleerd en verboden.

Baba Balia, die ook een Padma Shri-opdrachtnemer is, waardeerde het besluit van de Odisha-regering. “We hadden een brief geschreven aan zowel de regering van de Unie als de regering van Odisha met het verzoek om het gebruik van ganja in Shiva-heiligdommen te verbieden. Ik ben de regering van Odisha dankbaar voor het overwegen van het verzoek. Ganja heeft tal van negatieve gezondheidsrisico's', zei Baba Balia.

Dienaars van de 11e-eeuwse Lingaraj-tempel zeiden echter dat Ganja niet wordt aangeboden aan de godheid bij het heiligdom. Bijay Kumar Das, hoofddienaar van de Akhandalamani-tempel in Aradi in het district Bhadrak, zei dat ganja of bhang wordt gebruikt in de bhog tijdens het 'gharsana'-ritueel van Lord Shiva volgens de traditie, dat later wordt aangeboden aan de toegewijden. “Het is een eeuwenoud ritueel in ons heiligdom. We gaan in overleg wat we kunnen doen”, aldus Das.

Advertentie

Ondertussen noemde de senior congresleider Suresh Routray, die een toegewijde is van Lord Lingaraj, het een “onnodig bevel”. “De regering moet stappen ondernemen zodat de ongebreidelde consumptie van ganja op heiligdommen kan worden gecontroleerd. Maar een volledig verbod is niet juist, aangezien ganja in veel heiligdommen wordt gebruikt in bhog van Lord Shiva,” zei hij.

Lees ook

Spoorwegen worstelen om Vande Bharat-nummer, snelheidsdoelen te halen

'Vandaag de dag wil de wereld weten wat India denkt' 039;: PM Modi landt in Del…

G20-bijeenkomst eindigt, Kasjmiri's hopen op heropleving van het toerisme

NHAI krijgt toestemming om e-way-traject door bosgebied aan te leggen

Voormalig Biju Janata Dal (BJD)-parlementslid Tathagata Satpathy, die eerder had opgeroepen tot wetgeving over cannabisgebruik in Lok Sabha, ook veroordeelde het bevel van de regering van Odisha. “Cultuurafdeling, regering van Orissa heeft marihuana verboden in Shiba-mandirs. Toont zeer regressieve en anti-Oriya-houdingen Bestuurders van vandaag weten niet wat de Oriya-cultuur is! Veroordeel deze melding ten stelligste en eis onmiddellijke intrekking”, twitterde Satpathy.