NIA-team vertrekt naar Londen om 'gewelddadig' pro-Khalistan-protest buiten de Hoge Commissie te onderzoeken

0
56

Een DAG na een ontmoeting met inlichtingenfunctionarissen uit het VK in Delhi, vertrok een team van de National Investigation Agency (NIA) dinsdag naar Londen als onderdeel van het onderzoek van de dienst naar een demonstratie van pro-Khalistan-demonstranten buiten de Indiase Hoge Commissie daar in maart 19, zo heeft The Indian Express vernomen.

Tijdens het protest had een staflid van de Hoge Commissie beweerd dat hij was aangevallen en gewond geraakt door een demonstrant die probeerde de driekleur neer te halen, en dat de menigte buiten “uitgebreide schade” aan de eigendommen van de missie.

India uitte zijn bezorgdheid over het misbruik van de Britse asielstatus door pro-Khalistan-elementen om terroristische activiteiten in India tijdens de vijfde India-UK Home Affairs Dialogue (HAD) gehouden in Delhi op 12 april. De Indiase delegatie stond onder leiding van Union Home Secretary Ajay Kumar Bhalla, en de Britse delegatie door permanent secretaris, Home Office, Matthew Rycroft. De bijeenkomst werd bijgewoond door vele hoge functionarissen van beide landen.

Lees ook | NIA-team gaat naar Londen om onderzoek te doen naar 'aanval' op Indiase missie door pro-Khalistan-maffia

Een bron bij de inlichtingendienst zei dat er maandag een bijeenkomst is gehouden tussen functionarissen van de Britse inlichtingendienst, hoge functionarissen van R&AW en NIA om de anti-Indiase activiteiten in het VK te bespreken, waaronder het pro-Khalistan-extremisme. “In navolging van de India-UK Home Affairs Dialogue vorige maand, besloten functionarissen van de inlichtingendiensten van het VK en India om de pro-Khalistan-elementen te ontmoeten en te bespreken. De R&AW-functionarissen brachten verschillende kwesties naar voren, waaronder het toenemende toezicht op in het VK gevestigde pro-Khalistan-extremisten. Ze bespraken ook de inbreuk op de beveiliging van de Indiase Hoge Commissie en ook over Avtar Singh, alias Khanda,” zei een bron.

Vorige maand had het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Unie de NIA opgedragen een nieuwe zaak in te dienen in verband met de aanval en droeg de politie van Delhi, die een FIR had geregistreerd onder UAPA, op om het onderzoek over te dragen aan NIA.

Een officier zei dat het besluit werd genomen nadat voorlopig onderzoek wees op een terreurband waarbij de Pakistaanse ISI betrokken was. “Dinsdag vertrok een NIA-team naar Londen. Het team zal camerabeelden in beslag nemen en de plaats delict onderzoeken. Ze zullen ook hoge functionarissen ontmoeten om hun verklaring op te nemen”, aldus een bron.

In de FIR geregistreerd bij de politie van Delhi beweerde klager Kiran Kumar Vasant Bhosale, assistent-personeels- en welzijnsfunctionaris bij de Hoge Commissie, dat hij op 19 maart 's middags, toen hij door de “routinematige veiligheidscontrole” ging, een menigte van ongeveer 50 tot 60 demonstranten voor het gebouw. “Ze droegen gele vlaggen die werden gebruikt door Khalistaanse separatisten. Ik heb de Diplomatieke Beschermingsgroep (DPG) onmiddellijk via een SOS-oproep op de hoogte gebracht van de opkomende situatie”, verklaarde Bhosale in de FIR.

Lees ook

Spoorwegen worstelen om Vande Bharat-nummer, snelheidsdoelen te halen

< /figuur>'Vandaag wil de wereld weten wat India denkt': PM Modi landt in Del…

G20 komt tot een einde, Kasjmiri's hopen op heropleving van het toerisme

NHAI krijgt toestemming om e-way-traject door bosgebied aan te leggenAdvertentie

“Ik zag een Avtar Singh, alias Khanda, en ene Gurcharan Singh… (beide) vaak gezien in de buurt van de Hoge Commissie. Ze behoorden tot de leiders van de gewelddadige menigte en veroorzaakten het door anti-Indiase en pro-Khalistan-slogans te schreeuwen”, beweerde Bhosale. Op een video van het incident is te zien hoe een demonstrant het balkon van de Hoge Commissie beklimt en de driekleur neerhaalt.

© The Indian Express (P) Ltd