MALIBAL Aon S1 Review: een slanke en slanke Linux-laptop

0
46

Beoordeling:
7/10
? < ul>

 • 1 – Werkt niet
 • 2 – Nauwelijks functioneel
 • 3 – Ontbreekt ernstig op de meeste gebieden
 • 4 – Functioneert, maar heeft tal van problemen
 • 5 – Prima maar laat veel te wensen over
 • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
 • 7 – Geweldig en waard om te kopen
 • < li>8 – Fantastisch, bijna best-in-class

 • 9 – Best-in-class
 • 10 – Perfectie op het randje
 • Prijs :
  Vanaf $ 1.209,00
  MALIBAL

  Hannah Stryker/How-To Geek

  De Aon S1 van MALIBAL is een op maat gemaakte ultradraagbare laptop die u met Linux pre- geïnstalleerd. Hoewel ik nog nooit van het merk MALIBAL had gehoord, genoot ik vooral van computeren in huis en in de stad met deze Linux-laptop.

  Na er twee weken mee te hebben doorgebracht, viel me vooral de draagbaarheid en het premium gevoel op. Er is een bijbehorende premium prijs, en voor uw geld krijgt u een solide maar lichtgewicht constructie die ook gemakkelijk te upgraden en te repareren is. De Aon S1 is echter zeker niet perfect, waarbij de batterij en luidsprekers de waarde een beetje verlagen. Dat gezegd hebbende, aangepast met de maximale specificaties, maakt de Aon S1 indruk met zijn mogelijkheden als Linux-laptop voor forensen die een geweldige computer voor algemeen gebruik benadert.

  Dit is wat we leuk vinden

   < li>Lichtgewicht maar solide gebouwd
  • Prachtig beeldscherm
  • Eenvoudig te repareren en te upgraden
  • Configureerbaar voor gaming in het middensegment

  En wat we niet doen

  • Aan de prijzige kant
  • Luidsprekers en batterij zijn niet geweldig
  • Linux maakt het aansluiten van monitoren lastig
  • Geen webcamsluiter

  De deskundige recensenten van How-To Geek gaan praktisch aan de slag met elk product dat we beoordelen. We hebben elk stuk hardware urenlang getest in de echte wereld en ze door benchmarks in ons lab laten lopen. We accepteren nooit betalingen om een ​​product aan te bevelen of te beoordelen en verzamelen nooit beoordelingen van andere mensen. Lees meer >>

  Inhoudsopgave

  Ontwerp: Verrassend Premium
  Toetsenbord en Touchpad
  Besturingssysteem: Linux's high-res blues
  Prestaties: geweldig (met de upgrades)
  Batterijlevensduur
  Scherm en audio: een blikvanger, maar geen knaller
  Webcam
  Moet je de MALIBAL Aon S1 kopen?

  Ontwerp: verrassend premium

  Volledige weergave in-/uitschakelen Volledig scherm afsluitenBekijk in volledig scherm #1 van 4Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
  Hannah Stryker/How-To GeekNext-dia

  • Afmetingen: 12,16 x 8,39 x 0,61 inch
  • Gewicht: vanaf 2,8 pond
  • Scherm: 2880×1800, 16:10, sRGB 95%, 90Hz, mat IPS
  • Schermgrootte: 14 inch
  • Connectiviteit: Wi-Fi 6, AX201 + Bluetooth, M.2-interface< /li>

  De geteste Aon S1 was geconfigureerd met een 12e generatie Intel Core i7-12700H-processor, een NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart en 64 GB RAM. Het logo van MALIBAL, dat doet denken aan een race-embleem, stond op de omslag. Het is echter optioneel wanneer u bestelt, en verder is er helemaal geen branding, tenzij u het Windows 11-logo op de Super-toets meetelt (een potentiële doorn in het oog voor Linux-fans).

  Wat poorten betreft, heb ik nooit meer nodig gehad dan wat de Aon S1 levert: twee USB-A, één USB-C, één Thunderbolt, één SD-kaartlezer, één 3,5 mm audio-aansluiting en één HDMI-poort.

  >

  De poorten van de Aon S1 hebben echter geen labels voor typen of versies. De MALIBAL-etalage vertelt je dat de Aon S1 één standaard USB-C-poort en één Thunderbolt-poort bevat, maar vertelt je niet welke welke is en welke versie van Thunderbolt. Met wat speurwerk op de opdrachtregel ontdekte ik het feit dat, wat de Thunderbolt-poort ook is, het Thunderbolt 4 is.

  MALIBAL's marketing legt de nadruk op zijn laptops’ repareerbaarheid, dus besloot ik daar een voorbeeld van te bekijken door het apparaat open te klappen voor een kijkje. Ik kon geen documentatie in de doos of online vinden die liet zien hoe ik het moest openen, maar het was gemakkelijk genoeg om ernaar te kijken. Zeven voor de hand liggende schroeven en een paar gemakkelijk over te halen lipjes op de achterplaat zijn alles wat je ervan weerhoudt om bij de binnenkant van de Aon S1 te komen. Het leek erop dat het vervangen van RAM, opslag, batterij en netwerkadapter inderdaad een makkie zou zijn.

  Toetsenbord en touchpad

  Weergave op volledige grootte in-/uitschakelen Volledig scherm afsluiten Zie in volledig scherm #1 van 2Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide

  Het verlichte toetsenbord van de Aon S1 voelde prettig en ruim aan in vergelijking met andere laptops die ik heb gebruikt, en ook niet te verspreid. Ik had echter liever iets minder weerstand gehad en de “ingeklemde” verticale pijltjestoetsen was even wennen.

  Het trackpad is enorm en strekt zich uit van de linker Alt-toets tot de rechter Ctrl-toets. Dat betekende meer ruimte voor gebaren, maar het betekende ook dat het gemakkelijk was om het af en toe met mijn handpalm te poetsen tijdens het typen, klikken waar mijn cursor zich bevond en op de verkeerde plaats typen. Ik heb mezelf getraind om mijn polsen omhoog te houden (dat is sowieso ergonomischer), maar dit was met het “trackpad uitschakelen tijdens typen” functie ingeschakeld, let wel. Ik heb ook kleine handen, dus het kan een grotere uitdaging zijn voor andere mensen.

  Besturingssysteem: Linux’s High-Res Blues

  Volledige weergave in-/uitschakelenVolledig scherm afsluitenBekijk in volledig scherm #1 van 3Vorige dia
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Vorige Slide < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
  Hannah Stryker/How-To GeekNext-dia

  Een groot voordeel van het kopen van een Linux-computer zoals de Aon S1 is dat u gespaard blijft van het technische proces om zelf een Linux-besturingssysteem te installeren. Beter dan dat, u hoeft zich geen zorgen te maken of Linux een balletje zal slaan met uw hardware. U bent klaar voor succes.

  De MALIBAL Aon S1 die ik kreeg, werd geleverd met Ubuntu 23.04 vooraf geïnstalleerd (hoewel je de jouwe kunt configureren met andere Linux-distributies of Windows). Sommige apps waren ook vooraf geïnstalleerd, waaronder Firefox en de LibreOffice-suite. Het installeren van andere apps was eenvoudig met Ubuntu's Software Center, net als het verwijderen van de apps die ik niet wilde – geen bloatware van de fabrikant waarvoor speciale software nodig is om er vanaf te komen.

  Er waren een paar apps, Heroic Games Launcher en GNOME Boxes, die kapot waren in het pakketformaat dat Ubuntu Software Center nu standaard gebruikt, Snap. Als je een Linux-gebruiker bent, ben je je eigen technische ondersteuning, en ik kwam er door onderzoek achter dat de eenvoudigste manier om bruikbare versies van de apps te krijgen, was door ze te installeren als Flatpaks in plaats van Snaps. U moet Flatpak eerst installeren en Flathub op Ubuntu inschakelen om Flatpaks beschikbaar te maken in Software Center, waarvoor een paar opdrachten in de terminal nodig waren.

  The Best Linux Laptops of 2023 Beste Linux-laptop in het algemeen Dell XPS 13-winkel Beste budget Linux-laptop Star Labs StarLite 11-inch winkel Beste Premium Linux-laptop Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 met Linux Koop bij Lenovo Beste Open Source Linux Laptop Purisme Librem 14 Shop Beste Linux-laptop voor gamers System76 Oryx Pro Shop nu

  Ik ben persoonlijk geen fan van Ubuntu's standaard desktopomgeving (DE), GNOME. Hoewel het een unieke en moderne esthetiek heeft, voelt GNOME voor mij krap en beperkend aan, en de lay-out zal even wennen zijn als je overkomt van Windows of Mac. Mijn favoriete DE is KDE Plasma, een flexibel alternatief met een bekendere standaardlay-out en de standaardinstelling als je Kubuntu kiest in plaats van Ubuntu. Dat is natuurlijk het mooie van Linux: als je iets niet leuk vindt, is het bijna altijd aanpasbaar of vervangbaar.

  De meeste problemen die ik echter met Ubuntu had, was verreweg het beheer van het beeldscherm. Helaas is ondersteuning voor beeldschermen met een hoge resolutie op Linux, met name in opstellingen met meerdere monitoren, notoir onregelmatig. Het beeldscherm van de laptop alleen was voor het grootste deel prima, maar het correct instellen van een externe monitor en het gebruik ervan als het primaire beeldscherm was een zware beproeving. Zo ook de reset na het loskoppelen. Bij elk ging het meestal om veel gehannes met beeldscherminstellingen en soms een gedwongen herstart, wat de algehele draagbaarheid van de Aon S1 schaadde.

  Ook ondervond ik een terugkerende bug in Steam voor Linux waarbij de client de schaalinstellingen op panelen met een hoge resolutie niet respecteerde, waardoor het op het scherm zo klein leek dat het bijna onmogelijk was om te gebruiken. De bèta-update van 5 mei 2023 claimt dit te hebben opgelost, maar discussie op GitHub geeft aan dat het op het moment van schrijven nog steeds niet volledig is opgelost.

  Prestaties: geweldig (met de upgrades)

  Om de prestaties op de proef te stellen, heb ik wat gegamed op de Aon S1, gebruikmakend van de speciale GPU. Voor de kick heb ik Cities: Skylines ingesteld op de hoogste grafische instellingen en resolutie, en ondanks de merkbare invoervertraging was ik onder de indruk van hoe goed het eruit zag. De batterij voorspelde bijna drie uur in de prestatiemodus, wat me ook verbaasde. Ik speelde met name de Windows-versie van Cities via de Wine-compatibiliteitslaag, die zelf wat overhead toevoegt.

  Ik speelde ook Dirt 4 over Proton met ultra grafische instellingen. Dat bracht me rond de 20 FPS, terwijl ik overschakelde naar “hoog” bracht het naar ongeveer 35 FPS. Het is geenszins een gaming-laptop, maar zolang je conservatieve grafische instellingen en lagere dan native resoluties kunt tolereren, hoeft de Aon S1 niet alleen maar te werken en niet te spelen.

  >

  Batterijduur

  Het specificatieblad van MALIBAL voor de Aon S1 claimt tot 9 uur batterijduur bij “basisgebruik” met zijn 99Wh batterij (de hoogste capaciteit die je mee mag nemen in vliegtuigen). Ik weet niet zeker wat “basisgebruik” maar mijn dagelijkse gebruik voor werk omvatte chatten op Slack, door drie tot zes tabbladen bladeren, een dagboek bijhouden in een notities-app en wat muziek streamen via een Bluetooth-hoofdtelefoon.

  Als ik die workflow volhield, kon ik vier tot vijf uur krijgen als ik was ingesteld op Ubuntu's “Balanced” energie plan. Door over te schakelen naar het Power Saver-plan, de TLP-batterijoptimalisatie te installeren, Bluetooth uit te schakelen en de helderheid van het scherm te beperken, kon ik de batterijduur dichter bij zes uur brengen, maar nog steeds geen volledige werkdag. Als je een lichtere dagelijkse belasting hebt, kun je meer kilometers maken, en ik heb gehoord dat Windows sommige laptopbatterijen beter beheert dan Linux. Toch wou ik dat het langer had geduurd voor mij.

  Beeldscherm en audio: een blikvanger, maar geen knaller

  Alles zag er scherp uit op het scherm van de Aon S1 (non-touch) en in combinatie met de dunne rand voelde de visuele ervaring erg glad aan. Ik hield van de matte textuur en had niet al te veel moeite met IPS-gloed. Er gingen echter maar een paar dagen voorbij voordat er resten van het toetsenbord op het IPS-paneel verschenen. Waarschijnlijk een slachtoffer van de ultradunne vormfactor, het toetsenbord en het scherm rusten face-to-face wanneer de Aon S1 is gesloten, dus alles wat op de toetsen staat, wordt gemakkelijk overgebracht naar het paneel. Plan een regelmatige schermschoonmaak in als u het toetsenbord niet bij elk gebruik schoonveegt.

  De luidsprekers op de Aon S1 bevinden zich aan de onderkant, en hoewel ik geen audiofiel ben, klonken de luidsprekers redelijk goed – alleen op middelhoge tot lage niveaus. Toen ik eenmaal boven de 60 of 70% kwam, was er een zeer merkbaar gekraak. Om eerlijk te zijn, laptopspeakers staan ​​over het algemeen niet bekend om hun kwaliteit. Ik gebruik sowieso meestal mijn koptelefoon of een externe luidspreker, maar ik was toch verbaasd hoe gemakkelijk het was om onverteerbaar geluid te krijgen.

  Webcam

  Hannah Stryker/How-To Geek

  De Aon S1 komt met een mooie 1080p IR-webcam die in staat is tot gezichtsherkenning. Hoewel het moeilijk is om echt goede verlichting in mijn huis te krijgen, zag het er in vergaderingen goed uit.

  Dat gezegd hebbende, was ik teleurgesteld dat de webcam niet werd geleverd met een privacysluiter of kill-schakelaar zoals veel andere Linux-laptops. Als je bedenkt hoe bezorgd de meeste Linux-gebruikers zijn over digitale privacy (vaak een primaire reden om Linux te gebruiken), leek die omissie in het oog springend. Je kunt een externe sluiter kopen, maar het zou me niet verbazen als zelfs de “ultradunne” luiken op Amazon zorgden ervoor dat de laptop niet helemaal dicht kon. (Maar hey, misschien zou dat helpen met het probleem met de toetsenbord-schermresten). Anders, om die webcam veilig te houden, val je waarschijnlijk terug op de oude truc met een stukje tape.

  Moet je de MALIBAL Aon S1?

  Al met al heb ik genoten van het gebruik van de Aon S1. Er kwamen enkele ergernissen naar voren, zoals de slechte luidsprekers, het paneel dat regelmatig moet worden schoongeveegd en de merkbare afwezigheid van de privacysluiter. Maar voor de actieve open source-enthousiasteling is de zeer draagbare MALIBAL Aon S1 met zijn solide constructie zeker het overwegen waard.

  Er zijn andere Linux-laptops beschikbaar, waaronder de op beveiliging gerichte Librem 14 van Purism. Het heeft een vergelijkbare vormfactor, maar ook een zwakkere CPU en geen speciale GPU-optie en is bovendien duurder. Als u in plaats van de basisconfiguratie van de Aon S1 kiest voor onze favoriete laptop, de Dell XPS 13, kunt u $ 210 besparen, maar krijgt u een lagere CPU, een kleiner scherm met een lagere resolutie en minder poorten. Dat gezegd hebbende, bevat de XPS 13 met name Wi-Fi 6E-ondersteuning, een vingerafdruklezer en betere luidsprekers.

  De echte waarde van elke Linux-laptop is echter de vrijheid om niet opgesloten te zitten in iemands ecosysteem. Je hebt ook de vrijheid om je laptop naar eigen inzicht te repareren en aan te passen (de onderdelen van de XPS 13 zijn aan elkaar gesoldeerd). Hierdoor kunt u ook de kosten spreiden: u kunt de goedkoopste configuratie kiezen en stapsgewijs upgraden wanneer u het zich kunt veroorloven of met onderdelen die u al heeft. Als u op pad wilt met uw pc terwijl u buiten het bereik van Microsoft en Apple wilt blijven, is de MALIBAL Aon S1 misschien wel uw ticket.

  Beoordeling:
  7/10
  ?

  • 1 – Werkt niet
  • 2 – Nauwelijks functioneel
  • 3 – Ernstig gebrekkig op de meeste gebieden
  • 4 – Functioneert, maar heeft tal van problemen
  • 5 – Prima maar gaat weg veel te wensen over
  • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
  • 7 – Geweldig en waard om te kopen
  • 8 – Fantastisch, bijna best-in-class
  • 9 – Best-in-class
  • 10 – Perfectie op het randje

  Prijs: < strong>
  Vanaf $ 1.209,00 MALIBAL

  Dit is wat we leuk vinden

  • Lichtgewicht maar solide gebouwd
  • Prachtig beeldscherm
  • Eenvoudig te repareren en te upgraden
  • Configureerbaar voor gamen in het middensegment

  En wat we niet doen

  • Aan de prijzige kant
  • Luidsprekers en batterij zijn niet geweldig
  • Linux maakt het aansluiten van monitoren lastig
  • Geen webcamsluiter

  LEES VOLGENDE

  • › AirPlay versus Chromecast: wat is het verschil?
  • › De zijbalk van Microsoft Edge bevat binnenkort meer web-apps
  • › FTP is gevaarlijk, hier is waarom u in plaats daarvan SFTP zou moeten gebruiken
  • › Bluetooth LE Audio komt naar Windows 11
  • › Memristors zouden RAM en SSD's vervangen Wat is er gebeurd?
  • › Intel's nieuwe Tiny NUC-pc ziet er geweldig uit op je bureau