MALIBAL Aon S1-recension: En snygg och smal Linux-dator

0
55

Betyg:
7/10
? < ul>

 • 1 – Fungerar inte
 • 2 – Knappt funktionell
 • 3 – Svår brist på de flesta områden
 • 4 – Funktioner, men har många problem
 • 5 – Bra men lämnar mycket att önska
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Bra och värt att köpa
 • < li>8 – Fantastiskt, närmar sig bäst i klassen

 • 9 – Bäst i klassen
 • 10 – Borderline perfektion
 • Pris :
  Från 1 209,00 USD
  MALIBAL

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Aon S1 från MALIBAL är en specialbyggd ultraportabel bärbar dator som du kan beställa med Linux pre- installerat. Även om jag inte hade hört talas om märket MALIBAL, njöt jag mest av att använda datorer i huset och i stan med den här Linux-datorn.

  Efter att ha tillbringat två veckor med det, var det som stod ut för mig mest portabiliteten och premiumkänslan. Det finns ett medföljande premiumpris, och för pengarna får du en solid men lätt konstruktion som också är enkel att uppgradera och reparera. Aon S1 är dock inte på något sätt perfekt, med batteriet och högtalarna som drar ner värdet en aning. Som sagt, anpassad med maximala specifikationer, imponerar Aon S1 med sina möjligheter som en Linux-dator för pendlare som närmar sig att bli en utmärkt allmändator.

  Här är vad vi gillar

   < li>Lätt men solid konstruktion
  • Vacker skärm
  • Lätt att reparera och uppgradera
  • Konfigurerbar för att hantera spel i mellanklassen

  Och vad vi inte gör

  • På den dyra sidan
  • Högtalare och batteri är inte bra
  • Linux gör det jobbigt att ansluta bildskärmar
  • li>

  • Ingen webbkameraslutare

  How-To Geeks expertgranskare går praktiskt in i varje produkt vi granskar. Vi testar varje hårdvara i timmar i den verkliga världen och kör dem genom riktmärken i vårt labb. Vi accepterar aldrig betalning för att rekommendera eller recensera en produkt och samlar aldrig ihop andras recensioner. Läs mer >>

  Innehållsförteckning

  Design: Surprisingly Premium
  Tangentbord och Pekplatta
  Operativsystem: Linuxs högupplösta blues
  Prestanda: Bra (med uppgraderingarna)
  Batteritid
  Display and Audio: A Looker, But Not a Banger
  Webbkamera
  Ska du köpa MALIBAL Aon S1?

  Design: Surprisingly Premium

  Växla Full-Size View Exit Full ScreenSe i helskärm #1 av 4Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNästa bild Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Föregående bild < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide

  • Mått: 12,16 x 8,39 x 0,61 tum
  • Vikt: från 2,8 pund
  • Skärm: 2880×1800, 16:10, sRGB 95 %, 90Hz, Matt IPS
  • Skärmstorlek: 14 tum
  • Anslutning: Wi-Fi 6, AX201 + Bluetooth, M.2-gränssnitt< /li>

  Aon S1 jag testade var konfigurerad med en 12:e generationens Intel Core i7-12700H-processor, ett NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti-grafikkort och 64 GB RAM. MALIBAL’s logotyp, som påminner om ett racingemblem, fanns på omslaget. Det är dock valfritt när du beställer, och annars finns det inget varumärke alls om du inte räknar Windows 11-logotypen på supernyckeln (ett potentiellt öga för Linux-fans).

  När det gäller portar har jag aldrig behövt mer än vad Aon S1 levererar: två USB-A, en USB-C, en Thunderbolt, en SD-kortläsare, ett 3.5 ljudjack och en HDMI-port.

  Aon S1’s portar har dock inga etiketter för typer eller versioner. MALIBAL-skyltfönstret talar om för dig att Aon S1 inkluderar en standard USB-C-port och en Thunderbolt-port men berättar inte vilken som är vilken eller vilken version av Thunderbolt. Med lite kommandoradssökning upptäckte jag det faktum att oavsett vilken Thunderbolt-port det är, så är det Thunderbolt 4.

  MALIBAL’s marknadsföring betonar dess bärbara datorer’ reparationsbarhet, så jag bestämde mig för att förhandsgranska det genom att öppna enheten för en titt. Jag kunde inte hitta någon dokumentation i lådan eller på nätet som visade hur man öppnar den, men det var lätt att se det. Sju uppenbara skruvar och några lätta flikar på bakplattan är allt som hindrar dig från att ta dig in i Aon S1’s inre. Det såg ut som att byte av RAM-minne, lagring, batteri och nätverksadapter verkligen skulle vara enkelt.

  Tangentbord och styrplatta

  Växla visning i full storlek Avsluta helskärm. Se i helskärm #1 av 2Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Föregående Slide
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide

  Aon S1:s bakgrundsbelysta tangentbord kändes trevligt och rymligt jämfört med andra bärbara datorer jag har använt, och inte för utspritt heller. Jag skulle dock ha föredragit något mindre motstånd och den “sandwiched” vertikala piltangenter tog lite tid att vänja sig vid.

  Styrplattan är enorm och sträcker sig från vänster Alt-tangent till höger Ctrl-tangent. Det innebar mer utrymme för gester, men det innebar också att det var lätt att ibland borsta den med handflatan medan jag skrev, klicka varhelst min markör råkade vara och skriva på fel ställe. Jag tränade mig själv att hålla upp handlederna (det är i alla fall mer ergonomiskt), men det här var med “inaktivera styrplattan medan jag skriver” funktion aktiverad, märk väl. Jag har små händer också, så det kan vara mer av en utmaning för andra människor.

  Operativsystem: Linux’s High-Res Blues

  Växla visning i full storlek Avsluta helskärm. Se i helskärm #1 av 3Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Föregående bild
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide Föregående bild < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
  Hannah Stryker/How-To GeekNext Slide

  En stor fördel med att köpa en Linux-dator som Aon S1 är att du slipper den tekniska processen att installera ett Linux-operativsystem själv. Bättre än så, du behöver inte oroa dig för om Linux kommer att spela boll med din hårdvara. Du är redo för framgång.

  MALIBAL Aon S1 jag fick kom med Ubuntu 23.04 förinstallerad (även om du kan konfigurera din med andra Linux-distros eller Windows). Vissa appar kom också förinstallerade, inklusive Firefox och LibreOffice-sviten. Det var enkelt att installera andra appar med Ubuntus Software Center, och det var också att ta bort de appar som jag inte ville ha—ingen tillverkare av bloatware som kräver speciell programvara bara för att bli av med.

  Det fanns ett par appar, Heroic Games Launcher och GNOME Boxes, som var trasiga i paketformatet som Ubuntus Software Center nu har som standard, Snap. När du är en Linux-användare är du din egen tekniska support, och jag kom på genom forskning att det enklaste sättet att få användbara versioner av apparna var att installera dem som Flatpaks istället för Snaps. Du måste installera Flatpak och aktivera Flathub på Ubuntu först för att göra Flatpaks tillgängliga i Software Center, vilket krävde några kommandon i terminalen.

  The Best Linux Laptops of 2023 Bästa Linux-datorn överlag Dell XPS 13 Shop Bästa budget Linux Laptop Star Labs StarLite 11-tumsbutik Bästa premium Linux-dator Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 med Linux Köp på Lenovo Bästa Open Source Linux Laptop Purism Librem 14 Shop Bästa Linux-datorn för spelare System76 Oryx Pro Köp nu

  Jag är personligen inte ett fan av Ubuntus standardskrivbordsmiljö (DE), GNOME. Även om den har en unik och modern estetik, känns GNOME för mig trångt och restriktivt, och layouten kommer att ta lite tid att vänja sig vid om du kommer över från Windows eller Mac. Mitt val av DE är KDE Plasma, ett flexibelt alternativ med en mer bekant standardlayout och standard om du väljer Kubuntu istället för Ubuntu. Det är såklart det fina med Linux: om du inte gillar något så går det nästan alltid att ändras eller bytas ut.

  Det mest problem jag hade med Ubuntu överlägset var dock att hantera skärmen. Tyvärr är stödet för högupplösta skärmar på Linux, särskilt i flerskärmsinställningar, notoriskt ojämnt. Enbart den bärbara datorns skärm var bra för det mesta, men att korrekt ställa in en extern bildskärm och använda den som den primära skärmen var en svår prövning. Så var återställningen efter frånkoppling. Var och en involverade vanligtvis mycket skärminställningar och ibland en påtvingad omstart, vilket skadade Aon S1’s totala portabilitet.

  Jag upplevde också ett återkommande fel i Steam för Linux där klienten inte respekterar skalningsinställningar på högupplösta paneler, vilket gör att den ser så liten ut på skärmen att den nästan var omöjlig att använda. Betauppdateringen 5 maj 2023 påstår sig ha åtgärdat detta, men diskussion på GitHub indikerar att det fortfarande inte är helt löst i skrivande stund.

  Prestanda: Bra (med uppgraderingarna)

  För att testa dess prestanda spelade jag lite på Aon S1 och utnyttjade den dedikerade GPU:n. Bara för kicken vände jag Cities: Skylines till de högsta grafikinställningarna och upplösningen, och trots den märkbara inmatningsfördröjningen blev jag imponerad av hur bra det såg ut. Batteriet förutspådde nära tre timmar i prestandaläge, vilket också förvånade mig. Noterbart är att jag spelade Windows-versionen av Cities genom Wine-kompatibilitetslagret, vilket lägger till en del overhead i sig.

  Jag spelade också Dirt 4 över Proton med ultragrafikinställningar. Det gav mig runt 20 FPS, medan jag bytte till “hög” tog det till cirka 35 FPS. Det är inte på något sätt en bärbar speldator, men så länge du kan tolerera konservativa grafikinställningar och lägre upplösningar än de ursprungliga, behöver Aon S1 inte bara vara arbete och ingen lek.

  Batteritid

  MALIBAL’s specifikationsblad för Aon S1 hävdar upp till 9 timmars batteritid under “grundläggande användning” med sitt 99Wh batteri (den högsta kapaciteten du får ta med dig på flygplan). Jag är inte säker på vad som utgör “grundläggande användning,” men min dagliga användning på jobbet innebar att chatta på Slack, surfa över tre till sex flikar, journalföra i en anteckningsapp och lite musik som streamades över Bluetooth-hörlurar.

  För att hålla igång det arbetsflödet kan jag få fyra till fem timmar när jag är inställd på Ubuntu’s “Balanced” kraftplan. Genom att byta till energisparplanen, installera TLP-batterioptimeraren, stänga av Bluetooth och begränsa skärmens ljusstyrka kunde jag öka batteritiden närmare sex timmar, men fortfarande inte en hel arbetsdag. Om du har en lättare daglig belastning kan du få bättre körsträcka, och jag har hört att Windows hanterar vissa bärbara batterier bättre än vad Linux gör. Ändå önskar jag att det hade varat längre för mig.

  Skärm och ljud: en blick, men inte en smäll

  Allt såg skarpt ut på Aon S1’s (icke-touch)-skärm, och i kombination med den tunna ramen kändes den visuella upplevelsen väldigt smidig. Jag gillade den matta konsistensen och hade inte så mycket problem med IPS-glöd. Det gick dock bara några dagar innan rester från tangentbordet dök upp på IPS-panelen. Antagligen en offer för den ultratunna formfaktorn, tangentbordet och skärmen vilar ansikte mot ansikte när Aon S1 är stängd, så allt som finns på tangenterna överförs enkelt till panelen. Planera på regelbunden skärmrengöring om du inte torkar av tangentbordet vid varje användning.

  Högtalarna på Aon S1 är på undersidan, och även om jag inte är någon audiofil, lät högtalarna ganska bra bara på medelhöga till låga nivåer. När jag väl vevade upp över runt 60 eller 70% märket, fanns det några mycket märkbara sprakande. För att vara rättvis är högtalare för bärbara datorer i allmänhet inte kända för sin kvalitet. Jag brukar i alla fall använda mina hörlurar eller en extern högtalare, men jag blev ändå förvånad över hur lätt det var att få ett obehagligt ljud.

  Webbkamera

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Aon S1 kommer med en snygg 1080p IR-webbkamera som kan ansiktsigenkänning. Även om det är svårt att få riktigt bra belysning i mitt hem, såg det anständigt ut på möten.

  Som sagt, jag var besviken över att webbkameran inte kom med en integritetsslutare eller avstängningsknapp som många andra bärbara Linux-datorer gör. Med tanke på hur bekymrade de flesta Linux-användare är av digital integritet (ofta en primär anledning till att använda Linux), verkade den utelämnandet uppenbara. Du kan köpa en extern slutare, men jag skulle inte bli förvånad om även den “ultra-tunna” fönsterluckor på Amazon förhindrade den bärbara datorn från att stängas hela vägen. (Men hallå, det kanske skulle hjälpa till med problemet med rester av tangentbord och skärm). Annars, för att hålla webbkameran säker, kommer du sannolikt att falla tillbaka på det gamla tejp-tricket.

  Ska du köpa MALIBAL Aon S1?

  Sammantaget tyckte jag om att använda Aon S1. Vissa irritationsmoment uppstod, som de dåliga högtalarna, panelen som behövde torkas av ofta och integritetsslutarens märkbara frånvaro. Men för den som är på språng med öppen källkod är den mycket bärbara MALIBAL Aon S1 med sin solida konstruktion verkligen värd att överväga.

  Det finns andra bärbara Linux-datorer där ute, inklusive Purism’s säkerhetsfokuserade Librem 14. Den har en liknande formfaktor men också en svagare CPU och inget dedikerat GPU-alternativ och är dyrare då. Om du istället för Aon S1’s baskonfiguration använde vår favoritbärbara dator, Dell XPS 13, skulle du kunna spara $210 men få en mindre CPU, en mindre och lägre skärm och färre portar. Som sagt, XPS 13 inkluderar särskilt stöd för Wi-Fi 6E, en fingeravtrycksläsare och bättre högtalare.

  Det verkliga värdet i alla bärbara Linux-datorer är dock friheten från att vara inlåst i någons ekosystem. Du har också friheten att reparera och modifiera din bärbara dator som du tycker passar (XPS 13’s delar är sammanlödda). Detta låter dig också fördela kostnaderna: du kan välja den billigaste konfigurationen och uppgradera stegvis när du har råd eller med delar du redan har. Om du vill ge dig ut på vägen med din PC samtidigt som du kommer bort från Microsofts och Apples räckvidd kan MALIBAL Aon S1 bara vara din biljett.

  Betyg:
  7/10
  ?

  • 1 – Fungerar inte li>
  • 2 – Knappt funktionell
  • 3 – Svår brist på de flesta områden
  • 4 – Funktioner, men har många problem
  • 5 – Bra men lämnar mycket att önska
  • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
  • 7 – Bra och värt att köpa
  • 8 – Fantastiskt, närmar sig bäst i klassen
  • 9 – Bäst i klassen
  • 10 – Borderline perfektion

  Pris: < strong>
  Från 1 209,00 USD MALIBAL

  Här är vad vi gillar

  • Lätt men solid konstruktion
  • Vacker display
  • Lätt att reparera och uppgradera
  • Konfigurerbar för att hantera mellanklassspel

  Och vad vi inte gör

  • På den dyra sidan
  • Högtalare och batteri är inte bra
  • Linux gör det jobbigt att ansluta bildskärmar
  • Ingen webbkameraslutare

  LÄS NÄSTA

  • › AirPlay vs. Chromecast: Vad är skillnaden?
  • › Microsoft Edges sidofält kommer snart att ha fler webbappar
  • › FTP är farligt, här är varför du bör använda SFTP istället
  • › Bluetooth LE Audio kommer till Windows 11
  • › Memristorer skulle ersätta RAM och SSD:er. Vad hände?
  • › Intels nya lilla NUC-dator kommer att se bra ut på ditt skrivbord