Kvote for psykisk funksjonshemmede ved MBBS-opptak: SC ber NMC sette ned et panel for å undersøke moduser for funksjonshemmingsvurdering

0
71

Høyesterett påla 22. mai NMC å sette ned et panel av domeneeksperter for å undersøke en påstand om utvikling av funksjonshemmingsvurderinger av elever som har psykiske lidelser, spesiell læringsforstyrrelse (SLD) og autismespektrumforstyrrelse (ASD) for gi kvote for opptak til MBBS-kurs.

Topprettens instruks kom på en begjæring fra Vishal Gupta som ble nektet reservasjon i opptak til et MBBS-kurs i henhold til loven om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne. grunnet at hans psykiske funksjonshemming var 55 prosent, noe som gjorde ham ikke kvalifisert for å få opptak ved en medisinsk høyskole.

I henhold til loven, hvis sertifiseringsmyndigheten attesterer at uførheten til en person ikke er mindre enn 40 prosent, sies han eller hun å ha “benchmark funksjonshemming”, og i den tilstanden kan kandidaten ikke få fordelen av reservasjon i opptak.

En benk bestående av sjefsjef D Y Chandrachud og dommerne PS Narasimha og J B Pardiwala tok til etterretning påstandene fra advokat Gaurav Kumar Bansal, som dukket opp for MBBS-aspiranten, om at personen som lider av SLD og ASD ikke kan være behandlet så dårlig og nektet kvotefordeler i henhold til vedtektene.

Benken tok oppfordringen fra advokaten til NMC (National Medical Council) til etterretning om at det ble nedsatt en komité for å granske regelverket for doktorgradsmedisinsk utdanning, og saken var nå på et avansert stadium av behandling og beslutningsprosesser.

Den bemerket at klagen til MBBS-aspiranten gjaldt vurderingen av funksjonshemming med hensyn til personer med visse intellektuelle funksjonshemminger som SLD og ASD.

“Vi er av den oppfatning at aspektene som er tatt opp i disse saksbehandling som kreves for å bli vurdert av et ekspertorgan som har domenekunnskap.

Annonse

“Vi pålegger derfor den nasjonale medisinske kommisjonen å behandle klagen til klageren i denne saksbehandlingen som en representasjon og vurdere klagen på et passende nivå mens vi behandler regelverket om medisinsk medisinsk utdanning,» beordret høyesterett 18. mai.

Retten skal underrettes om avgjørelsen som er tatt og en statusrapport om utfallet skal innleveres, den beordret og listet opp Guptas påstand for videre høring 17. juli .

Gupta, i sin begjæring, sa at hans funksjonshemming med psykiske lidelser, i henhold til sertifikatet utstedt av Lady Hardinge Medical College og Associated Hospitals, var 55 prosent og at han ble diskriminert.

Annonse

Myndighetene nektet Gupta muligheten til å fortsette det medisinske vitenskapelige kurset fordi hans psykiske lidelse er mer enn 40 prosent, og de ga ham heller ikke fordelen med en kvote, tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne under loven, til MBBS-aspiranter som ham, bønnen sa.

“Det fremsettes med respekt at i henhold til paragraf 32 i loven om rettigheter for personer med funksjonshemminger, 2016, er respondentene forpliktet til å gi minst 5 % reservasjon til personer med referansefunksjonshemminger og i samsvar med den samme nasjonale medisinske kommisjonen gir PwD Kvote til MBBS-aspiranter som har benchmark-funksjonshemminger, heter det.

Den søkte utstedelse av en retningslinje mot senteret og andre, inkludert NMC, for å tillate Gupta, som har en benchmark-funksjonshemming, å forfølge medisinsk vitenskap Kurs under PwD-kvote.

Les også

UPSC-resultater 2022: Historikk laget, det høyeste antallet kvinner som skal delta i Ind…

JAC 10th, 12th (Science) Resultat 2023 Oppdateringer: Class 12th Arts, Commerce r…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Toppers-Tips-01-7.jpg?resize=450,250" />

Toppers' Tips: JEE Main 2023 topper Ridhi Maheshwari deler forberedelse s…

IIM-Kozhikode rangert 72. i Financial Times Rankings 2023; IIM Bangalore…

“Utsted en stevning/ordre/instruks i form av mandamus mot respondenter og spesielt mot National Medical Commission for å utvikle moduser/metoder for funksjonshemmingsvurdering av MBBS-aspiranter som har psykiske lidelser og som sådan erklære dem kvalifisert for PwD-kvote», sto det.