Kvot för mentalt funktionshindrade i MBBS-antagning: SC ber NMC att inrätta en panel för att undersöka metoder för handikappbedömning

0
67

Högsta domstolen beordrade den 22 maj NMC att inrätta en panel av domänexperter för att undersöka en grund för utveckling av funktionsnedsättningsbedömningar av elever som har psykiska sjukdomar, speciell inlärningsstörning (SLD) och autismspektrumstörning (ASD) för beviljande av kvot för tillträde till MBBS-kurs.

Den högsta domstolens anvisning kom på en framställning av Vishal Gupta som nekades reservation för tillträde till en MBBS-kurs enligt lagen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning om grundade att hans psykiska funktionshinder var 55 procent vilket gjorde honom olämplig för att få antagning till en medicinsk högskola.

Enligt lagen, om den attesterande myndigheten intygar att funktionsnedsättningen för en person inte är mindre än 40 procent, sägs han eller hon ha “riktmärkeshandikappet”, och i det tillståndet kan kandidaten inte få förmånen av reservation i antagning.

En bänk bestående av överdomare D Y Chandrachud och justitieråden P S Narasimha och J B Pardiwala tog del av inlagorna från advokat Gaurav Kumar Bansal, som företrädde för MBBS-aspiranten, att personen som lider av SLD och ASD inte kan vara behandlas så illa och nekas kvotförmåner enligt stadgan.

Bänken tog del av vädjan från advokaten för NMC (National Medical Council) om att en kommitté tillsatts för att granska reglerna för forskarutbildning och ärendet var nu i ett långt framskridet stadium av överläggningar och beslutsfattande.

Den noterade att klagomålet från MBBS-aspiranten gällde bedömningen av funktionshinder med avseende på personer med vissa intellektuella funktionsnedsättningar som SLD och ASD.

“Vi anser att de aspekter som har tagits upp i dessa förfaranden som måste övervägas av ett expertorgan med domänkännedom.

Annons

“Vi uppmanar därför National Medical Commission att behandla framställarens klagomål i dessa förfaranden som en representation och att överväga klagomålet på en lämplig nivå samtidigt som vi behandlar reglerna om forskarutbildning inom läkarutbildningen, beordrade högsta domstolen den 18 maj.

Rätten ska underrättas om beslutet som har fattats och en statusrapport om resultatet ska lämnas in, den beordrade och listade Guptas vädjan för ytterligare förhandling den 17 juli .

Gupta, i sin framställning, sa att hans funktionshinder med psykisk sjukdom, enligt intyget utfärdat av Lady Hardinge Medical College och Associated Hospitals, var 55 procent och att han diskriminerades.

Annons

Myndigheterna nekade Gupta möjligheten att fortsätta den medicinska vetenskapskursen eftersom hans psykiska sjukdom är mer än 40 procent och de gav honom inte heller förmånen av en kvot, tillgänglig för personer med funktionsnedsättning enligt lagen, för MBBS-aspiranter som han, vädjan sa.

“Det hävdas med respekt att enligt Section 32 i Rights of Persons with Disabilities Act, 2016, är de svarande skyldiga att tillhandahålla minst 5 % reservation till personer med benchmark-handikapp och i enlighet med samma National Medical Commission tillhandahåller PwD Kvot till MBBS-aspiranter som har benchmark-handikapp”, stod det.

Den sökte utfärdande av en anvisning mot centret och andra, inklusive NMC, för att tillåta Gupta, som har ett benchmark-handikapp, att bedriva medicinsk vetenskap Kurs under PwD-kvot.

Läs även

UPSC-resultat 2022: Historik gjord, det högsta antalet kvinnor som kommer till Ind…

JAC 10th, 12th (Science) Resultat 2023 Uppdateringar: Class 12th Arts, Commerce r…

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Toppers-Tips-01-7.jpg?resize=450,250" />

Toppers' Tips: JEE Main 2023 topper Ridhi Maheshwari delar förberedelser…

IIM-Kozhikode rankad 72:a i Financial Times Rankings 2023; IIM Bangalore…

”Utfärda en stämningsansökan/order/instruktion i form av mandamus mot svarande och i synnerhet mot National Medical Commission för att utveckla metoderna/metoderna för handikappbedömning av MBBS-aspiranter med psykisk sjukdom och som sådan förklara dem berättigad till PwD-kvot”, stod det.