Kongressen öppen för att motsätta sig Delhi-förordningen, beslut efter att ha “konsulterat andra Oppn-partier”

0
52

Ansträngningar att skapa enighet i oppositionsledarna har tagit fart när kongressen hävdar att en “stor majoritet” av partier som inte är BJP kommer att träffas snart. Kongressens kommentarer kom på måndagen efter att Bihars chefsminister Nitish Kumar träffat dess president Mallikarjun Kharge och seniorledaren Rahul Gandhi.

Kongressen signalerade också att den var öppen för att gå med likasinnade partier för att motsätta sig ett lagförslag i parlamentet. som BJP-regeringen sannolikt kommer att lägga fram för att ersätta sin kontroversiella förordning som försöker återta kontrollen över administrativa tjänster i Delhi.

Men partiet insisterade på att det inte har tagit ställning till förordningen ännu, och kommer att ta ett samtal i samråd med andra oppositionspartier när lagförslaget kommer upp i parlamentet.

“Kongresspartiet har inte fattat något beslut i frågan om förordningen mot SC-domen om befogenheterna för regeringen i NCT i Delhi med avseende på utnämning av tjänstemän. Den kommer att samråda med sina statliga enheter och andra likasinnade om detsamma… Partiet tror på rättsstatsprincipen och accepterar samtidigt inte onödig konfrontation, politisk häxjakt och kampanjer baserade på lögner mot politiska motståndare från något politiskt parti”, twittrade All India Congress Committee (AICC) generalsekreterare ( organisation) K C Venugopal.

Läs | Kejriwals vädjan om att stödja ett knep för att söka sympati, säger kongressens Ajay Maken

Nitish informerade kongressledningen om sina diskussioner med flera viktiga oppositionsledare under den senaste månaden. Ledarna var överens om att det var dags att sammankalla en konklav av likasinnade partier. “Vi hade en detaljerad diskussion om oppositionspartiernas möte. Vi bestämmer datum och plats för mötet inom en eller två dagar. En stor majoritet av parterna kommer att delta”, sa Venugopal till reportrar efter mötet.

Medan Nitish vill att mötet ska hållas i Patna, sa källor i kongressen att plats och datum kan bestämmas när det passar bäst. av alla andra ledare. Källor sa att några av ledarna skulle resa utomlands.

Till exempel, Tamil Nadu:s chefsminister MK Stalin åker på en nio dagars resa till Singapore och Japan på tisdag. UPA:s ordförande Sonia Gandhi åker också utomlands nästa vecka. Rahul Gandhi åker också till USA den 28 maj för att delta i ett program vid Stanford University och tala vid en sammankomst av den indiska diasporan.

Annons

Nitish’s möte med kongressledningen kom dagen efter att han träffade Delhis chefsminister och AAP-sammankallande Arvind Kejriwal. Nitish stödde Kejriwal i hans pågående strid med centret om förordningen och betonade behovet av att alla parter samlas för att stoppa centret från att ändra konstitutionen till dess fördel.

Läs också | Antal staplade mot honom, Kejriwal förbereder sig för att ena Oppn mot Delhi-förordningen

Källor i kongressen sa att partiet alltid hade uttalat sig mot alla “angrepp” på federalism, försök att “trampa över staters rättigheter”, och “attacker mot valda delstatsregeringar”.

“Landet kommer att vara enat nu. Demokratins styrka är vårt budskap. Rahul Gandhi och jag diskuterade den nuvarande politiska situationen med Bihars chefsminister Nitish Kumar i dag och tog vidare processen att ge en ny riktning till landet”, twittrade Kharge efter mötet.

Annons

Nitish åtföljdes av sin JD(U) president Lalan Singh. Bihars vice statsminister Tejashwi Yadav kunde inte närvara vid mötet eftersom han fick veta att han mådde dåligt.

Efter att ha träffat Kharge och Rahul förra månaden höll Nitish möten med Trinamool Congress (TMC) ordförande och Västbengalens chefsminister Mamata Banerjee, Samajwadi Party (SP) president Akhilesh Yadav, Odishas chefsminister Naveen Patnaik och Delhi CM Arvind Kejriwal. Han förde också diskussioner med Shiv Sena (UBT) ledare Uddhav Thackeray, NCP-chefen Sharad Pawar, Jharkhands chefsminister Hemant Soren och vänsterledarna Sitaram Yechury och D Raja.

Läs även

Fyra oppositionspartier hoppar över parlamentsinvigningen, fler kan följa

Nyckelansikte i Trimbakeshwars tempelrad, Tushar Bhosale, aggressiv sammankallande…

19 oppositionspartier bojkottar ny parlamentsinvigning: 'Odemokrat…

Från Urdu Press | CM Siddaramaiah på test till döden av Rs 2000-sedel till…

I en show av oppositionens enhet deltog även Nitish, Tejashwi, Soren, Pawar, Tamil Nadu:s chefsminister MK Stalin och den nationella konferensens president Farooq Abdullah i svära- i ceremoni av Siddaramaiah som Karnatakas chefsminister på lördag. Medan vissa regionala ledare, inklusive Kejriwal och Telanganas chefsminister K Chandrashekar Rao, inte var inbjudna, har Nitish försökt få dem ombord också.