India-Australië vertrouwen niet alleen diplomatiek, maar gebaseerd op intermenselijke banden: PM Modi

0
62

INDIA'S VISIE voor mondiaal bestuur wordt geleid door het credo “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayaas”, zei premier Narendra Modi dinsdag, toen hij de diaspora toesprak tijdens een openbaar evenement in Sydney, waar hij onderstreepte “wederzijds vertrouwen en respect” als het bepalende kenmerk van de “diepere” banden van India met Australië.

Lees | Tijdens het evenement in Sydney begroet premier Modi 'wederzijds vertrouwen' met Australië en kondigt nieuw consulaat in Brisbane aan

Afgezien van duizenden Indiërs die zich in Australië vestigden, werd het evenement, dat werd gehouden in de Qudos Bank Arena in Sydney, bijgewoond door de Australische premier Anthony Albanese, verschillende leden van zijn kabinet en het parlement. In zijn toespraak noemde de Albanees Modi “the Boss”, luid gejuich van het publiek.

De twee leiders zullen woensdag een bilaterale bijeenkomst houden. Modi, die maandag in Sydney aankwam, brengt een driedaags bezoek aan Australië.

De Indiase premier Narendra Modi, links, wordt begroet door de Australische premier Anthony Albanese als ze aankomen voor een evenement van de Indiase gemeenschap in Sydney, dinsdag 23 mei 2023. (Zwembadfoto via AP)

“Er was een tijd dat de banden tussen India en Australië werden bepaald door drie C's — Gemenebest, Cricket en Curry. Er werd ook gezegd dat het gebaseerd was op drie D's — Democratie, diaspora en Dosti. Sommige mensen zeiden ook dat het gebaseerd is op drie Es — Energie, economie en onderwijs. Maar de reikwijdte van de historische banden tussen India en Australië is veel groter dan dit. De grootste basis van die banden is wederzijds vertrouwen en wederzijds respect. En dat wederzijds vertrouwen en wederzijds respect is niet het resultaat van diplomatieke banden, maar de grootste reden en kracht zijn jullie, elke Indiër die in Australië woont en meer dan 2,5 crore Australische burgers,' zei Modi.

Uitgelegd

Economische en strategische banden

INDIA EN Australië zijn in 2020 geüpgraded naar een 'alomvattend strategisch partnerschap'. De economische en strategische banden zijn verdiept, de frequentie van interacties is toegenomen.

Terwijl hij verwijzingen naar de binnenlandse politiek achterwege liet, concentreerde hij zich op de Indiase politiek. Ondanks zijn prestaties op verschillende gebieden, van financiële technologie tot landbouw, wees Modi er wel op dat zijn bezoek aan Australië in 2014 het eerste was van een Indiase premier in 28 jaar. “Ik had beloofd dat je niet zo lang hoeft te wachten tot er weer een Indiase premier komt”, zei hij.

De Indiase premier Narendra Modi en de Australische premier Anthony Albanese bedanken leden van de Australisch-Indiase gemeenschap na een gemeenschapsevenement in de Qudos Bank Arena in Sydney, Australië op 23 mei 2023. (Reuters)

Van cricketbanden tussen de twee naties tot verwijzingen naar de populaire culinaire show MasterChef, Modi onderstreepte dat er ondanks de geografische afstand tussen India en Australië geen gebrek is aan platforms die hen met elkaar verbinden. De dood van de Australische cricketgrootheid Shane Warne heeft niet alleen Australiërs, maar ook miljoenen Indiërs in rouw gedompeld, zei hij.

Modi verklaarde dat India zijn status heeft bestempeld als een “kracht van mondiaal goed”, en zei dat het niet meer dan normaal is dat de wereld steeds nieuwsgieriger wordt naar de stappen en prestaties van het land. India, zei hij, is een “levende beschaving” die al duizenden jaren oud is en de “moeder van de democratie”, die niet is afgeweken van haar fundamenten ondanks dat ze met de tijd meeging.

Advertentie

India&#8217 Het besluit om zijn G20-voorzitterschap te thematiseren in de trant van “One Earth, One Family, One Future” toont aan dat het de wereld als een familie beschouwt, zei hij, terwijl hij een opsomming maakte van het Covid-vaccinprogramma van het land dat “meer dan 100 Nations”, zijn inspanningen om het gebruik van zonne-energie voor milieubehoud aan te moedigen, en het creëren van rampenbestendige infrastructuur als enkele voorbeelden van dat principe.

“India heeft altijd gewerkt als een bindende kracht door verschillende naties bij elkaar te brengen. Onlangs, toen een aardbeving Turkije op zijn grondvesten deed schudden, breidde India zijn hulp uit via 'Operatie Dost'. Terwijl het zijn eigen belangen overweegt, houdt India rekening met het belang van anderen. Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayaas vormen de basis van ons binnenlands bestuur. Dit is ook onze visie op mondiaal bestuur”, aldus Modi.

Modi is in Australië tijdens de laatste etappe van zijn drielandentour, waarbij hij de G7-top in Hiroshima bijwoonde, waar India gastland was, en Papoea-Nieuw-Guinea, waar de top van het Forum for India-Pacific Islands Cooperation werd gehouden.

p>Advertentie Premier Narendra Modi met zijn Australische tegenhanger Anthony Albanese bij de eerste steenlegging van Little India Gateway wordt gebouwd in Harris Park, Parramatta, in Sydney, dinsdag 23 mei 2023. (PTI-foto)

In zijn toespraak op dinsdag zei Modi dat het strategische partnerschap tussen India en Australië “voortdurend wordt verdiept”, eraan toevoegend dat de twee landen werken aan een alomvattende economische samenwerkingsovereenkomst en veerkrachtige en betrouwbare toeleveringsketens bouwen. De bilaterale handel zal naar schatting in de komende vijf jaar verdubbelen, zei hij, eraan toevoegend dat de luchtconnectiviteit ook zal worden versterkt door de toevoeging van meer vluchten.

Hij kondigde aan dat India binnenkort een consulaat in Brisbane zal openen om aan een langverwachte vraag van de diaspora te voldoen. De droom die elke Indiër koestert, inclusief de diaspora, om India als een ontwikkeld land te zien, is “ook mijn droom”, zei Modi, benadrukkend dat het land niet over de capaciteiten of middelen beschikt om dat te bereiken.

“India heeft 's werelds grootste talentenfabriek en jeugdmacht. India voerde het snelste Covid-vaccinatieprogramma ter wereld uit. India is de snelst groeiende grote economie ter wereld. India is 's werelds nummer één consument van smartphonegegevens. India is 's werelds grootste melkproductie. India is de op een na grootste mobiele fabrikant… Het IMF erkent India als het lichtpuntje van de wereldeconomie. De Wereldbank zegt dat als er een land is dat de wereldwijde tegenwind uitdaagt, het India wel is', zei Modi.

In een toespraak voor Modi zei Albanees, die dinsdag een jaar als premier voltooide, dat hij Modi in deze periode zes keer heeft ontmoet. De twee leiders onthulden ook een plaquette voor de eerste steen van een ‘Little India’ gateway in Harris Park, in het westen van Sydney.

Lees ook

Spoorwegen worstelen om te voldoen aan het Vande Bharat-nummer, snelheidsdoelen

'Vandaag de dag wil de wereld weten wat India denkt': PM Modi landt in Del…

G20 komt ten einde, Kasjmiri's hopen op heropleving van het toerisme

NHAI krijgt toestemming om e-way-traject door bosgebied aan te leggen

“De mensen hier vanavond — uw families, uw gemeenschappen — zal altijd de levensader zijn van de relatie die India en Australië delen. Ik zei tegen mijn vriend, de premier, de laatste keer dat ik hier iemand op het podium zag, was Bruce Springsteen, en hij kreeg niet het welkom dat premier Modi heeft gekregen. Premier Modi is de Boss… Je hebt de geest van 's werelds grootste democratie naar Australië gebracht. En je hebt geholpen onze democratie sterker en inclusiever te maken”, zei Albanese. Springsteen staat bij zijn fans bekend als ‘the Boss’.

© The Indian Express (P) Ltd