Hur du skyddar din elektronik från strömavbrott

0
21
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

De flesta skador som orsakas av strömavbrott beror på strömstörningar när strömmen återställs. Som sådana är överspänningsdämpare avgörande för enhetens skydd.

Strömavbrott innebär inte bara risken för förstörd mat eller eländet att leva utan att din ugn eller AC är igång, de kan också orsaka förödelse för din elektronik. Här är vad du behöver veta om att skydda dina TV-apparater, spelkonsoler, datorer och mer.

Innehållsförteckning

< blockquote class="moka_autotoc">

Hur strömavbrott kan skada din elektronik
Strömavbrottet är vanligtvis inte problemet
Strömåterställningen kan orsaka permanent skada
Hur du skyddar dina enheter från strömavbrott
Sätt in datorer och relaterade enheter på en UPS-batteribackup
Koppla ur enheter efter en Blackout
Använd överspänningsskydd liberalt
Tänk på ett helt överspänningsskyddssystem i hemmet

Hur strömavbrott kan skada din Elektronik

Du kan sluta med en skadad enhet på händerna på grund av ett strömavbrott på flera sätt. Skador kan uppstå på framsidan när strömmen först bryts och på baksidan när strömmen återställs. Först ska vi titta på vad som orsakar problemen, och sedan i nästa avsnitt kommer vi att prata om de olika sätten du kan skydda din elektronik, apparater och annan utrustning på.

Strömavbrottet är vanligtvis inte problemet

Även om vi vanligtvis pratar om strömavbrott och de skador som uppstår i efterdyningarna strikt angående “strömavbrott,” det är vanligtvis inte avbrottet som orsakar skadan.

De flesta saker i ditt hem—vare sig det är din TV, din mikrovågsugn eller ett antal andra enheter—kan klara av strömförlusten bra. Praktiskt sett är strömavbrott från elnätet inte annorlunda än att kasta brytarna i din elpanel eller bara koppla ur enheten från väggen. Att stänga av dina enheter genom att koppla ur dem är inte idealiskt, men för det mesta är det inte världens undergång.

Undantaget från den regeln är i allmänhet allt som aktivt skriver data. Datorer, nätverksanslutna lagringsenheter (NAS) och även din router eller andra enheter, om de är mitt uppe i en firmwareuppdatering, kan skadas av ett plötsligt strömavbrott under avgörande operationer. I bästa fall händer ingenting, eller så har du bara minimal dataförlust (som den osparade filen). I värsta fall har du omfattande dataförlust och korruption eller en blockerad enhet på grund av en avbruten firmwareuppdatering.

Strömåterställningen kan orsaka permanent skada

Den verkliga risken för skada är vanligtvis inte& #8217;inte från strömförlust utan från oegentligheter som kan uppstå när din ström återställs. Även om plötsligt strömavbrott kan orsaka problem, som den tidigare nämnda misslyckade firmwareuppdateringen, är de sällsynta och begränsade till en enda enhet. Överspänningar kan dock orsaka omfattande skada på flera enheter när strömmen sätts på igen.

När strömmen återställs till ditt hem kan du uppleva en strömökning, en spänningsöverspänning eller båda. Med en strömökning överstiger nivån av elektrisk ström som levereras till ditt hem den förväntade mängden. Du får samma höga nivåer med ett spänningssteg, ofta med 2-3 gånger mer spänning än förväntat.

När man jämför de två och den potentiella skadan som kan uppstå, är den initiala strömförlusten mer som “Hoppsan, jag borde inte ha kopplat ur den än,” och överspänningarna under strömåterställning är mer som små blixtnedslag.

Tack och lov arbetar ditt elbolag hårt för att minimera risken för överspänningar och omfattande skador på abonnenter’ hem. Men du bör absolut inte lita på det för att skydda dig själv.

Så skyddar du dina enheter från strömavbrott

Du kan skydda dina enheter från strömavbrott och de risker som följer med strömåterställning på flera sätt. Låt oss först titta på skyddet mot den initiala strömförlusten och sedan hur man skyddar mot överspänningar.

Placera datorer och relaterade enheter på en UPS-batteribackup

Det enklaste sättet För att skydda enheter som din dator, spelkonsoler och andra liknande enheter är att koppla in dem till en avbrottsfri strömförsörjning (UPS). En UPS är som ett överspänningsskydd med ett stort batteri anslutet, och det kommer att hålla dina enheter på när strömmen stängs av.

Vi är stora fans av UPS-enheter och rekommenderar folk att använda dem inte bara med stationära datorer utan routrar, smarta TV-apparater och mer.

Titt till det extrema kan du utöka konceptet med UPS-batteriet backup till hela ditt hem med hjälp av litiumjonbatteribanker (som Tesla Powerwall och liknande produkter) eller en helhusgenerator, men det kan lätt driva dig 15 000 USD+ och är inte ens ett alternativ för hyresgäster eller lägenhetsbor.

Koppla ur enheter efter ett strömavbrott

Det kan verka enkelt, men det finns inget bättre sätt att skydda dina enheter än att koppla ur dem. Även om det inte är ett alternativ att klättra runt i ditt hus och koppla ur allt för en brownout som bara flimrar dina lampor, är det en bra tid att koppla ur saker om du är i ett strömavbrott.

När dina enheter har kopplats bort från väggen är de säkra från överspänningar som kan uppstå när strömmen återställs. Och hej, om du glömmer att koppla in dem igen, svettas inte. Du kanske av misstag upptäcker några energivampyrer i ditt hem och sparar lite på din nästa elräkning. Du skulle bli förvånad över hur mycket du kan spara genom att eliminera fantombelastningar.

Använd överspänningsskydd liberalt

Överspänningsskydd är kanske inte så billigt som grenuttag, men den extra kostnaden Att använda ett korrekt överspänningsskydd är nästan ingenting jämfört med att byta ut alla enheter som är anslutna till överspänningsskyddet. Att uppgradera från ett grenuttag på 10 USD till ett överspänningsskydd på 30 USD är mycket när du tänker på att det kan spara utrustning för tusentals dollar från överspänningsskador.

Så för enheter som inte kräver den graciösa avstängningen som en komplett UPS erbjuder men som fortfarande behöver skydd, kommer ett överspänningsskydd åtminstone att säkerställa att enheten inte blir friterad när strömmen kommer på igen.

Plug-in överspänningsskydd klassificeras som typ 3-dämpning eftersom de appliceras vid användningsstället. Förutom plug-in-modeller är uttagsbaserade överspänningsdämpare också typ 3 eftersom de ger överspänningsskydd endast vid användningsstället. Överspänningsdämpare är vanligast, men om du någonsin vill skydda något som en tvättmaskin och torktumlare med en överspänningsdämpare, är uttagsdämpare ett utmärkt sätt att göra det säkert och utan remsa. stildämpare som hänger bakom maskinerna.

Tänk på ett helt överspänningsskyddssystem för hem

Om du äger ditt hem, erbjuder ett sista alternativ skydd inte bara för enheter som är anslutna till individuella överspänningsskydd utan för allt i ditt hem: ett helt överspänningsskyddssystem i hemmet.

Det finns två former av överspänningsskydd för hela hemmet, typ 1 och typ 2. Det är värt att notera att även med typ 1- och typ 2-dämpning i ditt hem, rekommenderas det fortfarande att använda en typ 3-grenuttag med känslig elektronik.< /p>

En överspänningsdämpare av typ 1 appliceras vid strömingångspunkten i hemmet vid mätaren. Den ser ut som en förlängare för din effektmätningsmodul och sitter mellan mätaren och lådan. Denna typ av överspänningsskydd förhindrar bara överspänningar från elnätet (och inte överspänningar inifrån hemmet). Räkna med att betala cirka 250 USD, plus arbete från en kvalificerad elektriker, för installation. En kvalificerad elektriker i ditt område kommer också att vara medveten om lokala nätregler angående typ 1-system—vissa elbolag tillåter dem och vissa förbjuder all ändring av mätarenheten.

En överspänningsdämpare av typ 2 är installerad i ditt hem och har en formfaktor som sträcker sig från vad som ser ut som en gigantisk väggvårttransformator till en miniatyrbrytarpanel. Typ 2-system hjälper till att skydda mot en överspänning utanför ditt hem (men inte lika grundligt som ett typ 1-system) och överspänningar som genereras av saker i ditt hem, till exempel de som skapas av AC-system eller fel i det allmänna elektriska systemet. En typ 2-dämpare kommer att kosta dig runt $100-250, återigen med extra kostnad för en kvalificerad elektriker.

Det kan tyckas vara ett krångel, men system för hela hemmet är betydligt biffigare än allt du hittar i även de mest robusta individuella överspänningsskydden. Så om du bor någonstans med frekventa strömavbrott och du är trött på att byta ut apparater och enheter som dör på mystiskt sätt, är det värt att titta närmare på.

För de flesta använder man dock en UPS på sin dator och att placera all annan elektronik på en överspänningsskyddsremsa kommer att räcka långt för att hålla alla sina enheter säkra.

The Best Surge Protectors of 2023 Best Surge Protector Overall Tripp Lite TLP1208TELTV Surge Protector Buy at Amazon Bästa överspänningsskydd för vägg (AKA Wall Wart) LVETEK Överspänningsskydd Köp på Amazon Bästa överspänningsskydd för speldatorer Furman Power Station 8 (PST-8) Köp på Amazon APC Surge Protector Köp på Amazon Best Travel Surge Protector Tripp Lite Portable Surge Protector Köp på Amazon Bästa batteribackup överspänningsskydd APC UPS batteribackup överspänningsskydd Köp på Amazon LÄS NÄSTA

  • › FTP är farligt, här är varför du bör använda SFTP istället
  • › Microsoft Edges sidofält kommer snart att ha fler webbappar
  • › Memristorer skulle ersätta RAM och SSD:er. Vad hände?
  • › Bluetooth LE Audio kommer till Windows 11
  • › Intels nya lilla NUC-dator kommer att se bra ut på ditt skrivbord
  • › AirPlay vs. Chromecast: Vad är skillnaden?