Home Dutch Hoe u uw elektronica kunt beschermen tegen stroomuitval

Hoe u uw elektronica kunt beschermen tegen stroomuitval

0
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

De meeste schade veroorzaakt door stroomuitval is het gevolg van stroompieken wanneer de stroom wordt hersteld. Als zodanig zijn overspanningsbeveiligingen van cruciaal belang voor de bescherming van apparaten.

Stroomuitval brengt niet alleen het risico met zich mee van bedorven voedsel of de ellende van het leven zonder dat je oven of AC werkt, ze kunnen ook grote schade aanrichten aan je elektronica. Dit is wat u moet weten over het beschermen van uw tv's, gameconsoles, computers en meer.

Inhoudsopgave

< blockquote class="moka_autotoc">

Hoe stroomuitval uw elektronica kan beschadigen
De stroomstoring is meestal niet het probleem
Het herstel van de stroom kan permanente schade veroorzaken
Hoe u uw apparaten kunt beschermen tegen stroomuitval
Plaats computers en gerelateerde apparaten op een UPS-batterijback-up
Koppel apparaten los na een Blackout
Gebruik overspanningsbeveiligers royaal
Overweeg een overspanningsbeveiligingssysteem voor het hele huis

Hoe stroomuitval uw Elektronica

Je kunt op verschillende manieren met een beschadigd apparaat aan je handen komen te zitten door een stroomstoring. Er kan schade ontstaan ​​aan de voorkant wanneer de stroom voor het eerst uitvalt en aan de achterkant wanneer de stroom weer wordt hersteld. Eerst kijken we naar wat de problemen veroorzaakt, en in het volgende gedeelte zullen we het hebben over de verschillende manieren waarop u uw elektronica, apparaten en andere apparatuur kunt beschermen.

De stroomuitval is meestal niet het probleem

Hoewel we meestal praten over stroomonderbrekingen en de schade die optreedt in de nasleep ervan, strikt met betrekking tot “stroomuitval” het is meestal niet de storing die de schade aanricht.

De meeste dingen in uw huis – of het nu uw tv, uw magnetron of een aantal andere apparaten is – kunnen het stroomverlies prima doorstaan. In de praktijk is het uitvallen van de stroom aan de kant van het elektriciteitsnet niet anders dan het gooien van de stroomonderbrekers in uw elektrische paneel of het gewoon loskoppelen van het apparaat van de muur. Uw apparaten uitschakelen door ze los te koppelen is niet ideaal, maar meestal is het niet het einde van de wereld.

De uitzondering op die regel is over het algemeen alles wat actief gegevens schrijft. Computers, Network-Attached Storage-apparaten (NAS) en zelfs uw router of andere apparaten, als ze bezig zijn met een firmware-update, kunnen beschadigd raken door een plotselinge stroomuitval tijdens cruciale bewerkingen. In het beste geval gebeurt er niets of heb je slechts minimaal gegevensverlies (zoals dat niet-opgeslagen bestand). In het slechtste geval heeft u veel gegevensverlies en corruptie of een gemetseld apparaat vanwege een onderbroken firmware-update.

Het herstel van de stroomvoorziening kan permanente schade veroorzaken

Het echte risico op schade is doorgaans& #8217;t door stroomuitval maar door onregelmatigheden die kunnen optreden wanneer je stroom wordt hersteld. Hoewel plotselinge stroomuitval problemen kan veroorzaken, zoals de eerder genoemde mislukte firmware-update, zijn deze zeldzaam en beperkt tot een enkel apparaat. Stroompieken kunnen echter grote schade aanrichten aan meerdere apparaten wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld.

Wanneer de stroom in uw huis is hersteld, kunt u last krijgen van een stroomstoot, een spanningspiek of beide. Bij een stroomstoot overschrijdt het niveau van de elektrische stroom die aan uw huis wordt geleverd de verwachte hoeveelheid. U krijgt dezelfde verhoogde niveaus met een spanningspiek, vaak met 2-3 keer meer spanning dan verwacht.

Bij het vergelijken van de twee en de mogelijke resulterende schade, lijkt het aanvankelijke stroomverlies meer op “Oeps, ik had de stekker er nog niet uit moeten trekken”, en de spanningspieken tijdens stroomherstel lijken meer op kleine blikseminslagen.

Gelukkig doet uw energiebedrijf er alles aan om het risico van spanningspieken en uitgebreide schade aan abonnees te minimaliseren. woningen. Maar u moet daar zeker niet op vertrouwen om uzelf te beschermen.

Hoe u uw apparaten kunt beschermen tegen stroomuitval

U kunt uw apparaten op verschillende manieren beschermen tegen stroomuitval en de risico's die gepaard gaan met stroomherstel. Laten we eerst eens kijken naar bescherming tegen het aanvankelijke stroomverlies en vervolgens hoe u zich kunt beschermen tegen spanningspieken.

Computers en gerelateerde apparaten op een UPS-batterijback-up zetten

De gemakkelijkste manier om apparaten zoals uw computer, gameconsoles en andere soortgelijke apparaten te beschermen, sluit u ze aan op een Uninterruptable Power Supply (UPS). Een UPS is als een overspanningsbeveiliging waaraan een grote batterij is bevestigd, en deze zorgt ervoor dat uw apparaten ingeschakeld blijven wanneer de stroom uitvalt.

We zijn grote fans van UPS-eenheden en raden mensen aan ze niet alleen met desktopcomputers te gebruiken, maar ook met routers, smart-tv's en meer.

Als u tot het uiterste gaat, kunt u het concept van de UPS-batterij uitbreiden back-up naar uw hele huis met behulp van lithium-ionbatterijbanken (zoals de Tesla Powerwall en soortgelijke producten) of een generator voor het hele huis, maar dat kan u gemakkelijk meer dan $ 15.000 kosten en is zelfs geen optie voor huurders of appartementsbewoners.

Apparaten loskoppelen na een black-out

Het lijkt misschien eenvoudig, maar er is geen betere manier om uw apparaten te beschermen dan ze los te koppelen. Hoewel het geen optie is om door je huis te klauteren en alles los te koppelen voor een stroomuitval waarbij alleen je lichten flikkeren, is het een goed moment om de stekker uit het stopcontact te halen als je in een stroomstoring zit.

Eenmaal losgekoppeld van de muur zijn uw apparaten beschermd tegen spanningspieken die kunnen optreden wanneer de stroom wordt hersteld. En hey, als je vergeet ze weer aan te sluiten, maak je dan geen zorgen. Misschien ontdek je per ongeluk wat energievampiers in je huis en bespaar je een beetje op je volgende energierekening. U zult verbaasd zijn hoeveel u kunt besparen door fantoombelastingen te elimineren.

Gebruik royaal overspanningsbeveiligers

Overspanningsbeveiligers zijn misschien niet zo goedkoop als stekkerdozen, maar de extra kosten het gebruik van een goede overspanningsbeveiliging is bijna niets vergeleken met het vervangen van alle apparaten die op de overspanningsbeveiliging zijn aangesloten. Upgraden van een stekkerdoos van $ 10 naar een overspanningsbeveiliging van $ 30 is een geweldige deal als je bedenkt dat het duizenden dollars aan uitrusting kan besparen tegen overspanningsschade.

Dus voor apparaten die niet de sierlijke uitschakeling nodig hebben die een volledige UPS biedt, maar toch bescherming nodig hebben, zorgt een overspanningsbeveiliging er in ieder geval voor dat wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld, het apparaat niet gefrituurd raakt.

Plug-in overspanningsbeveiligingen zijn geclassificeerd als Type 3-onderdrukking omdat ze op het gebruikspunt worden aangebracht. Naast plug-in-modellen zijn op stopcontacten gebaseerde overspanningsbeveiligingen ook Type 3 omdat ze alleen overspanningsbeveiliging bieden op het gebruikspunt. Stroomstootonderdrukkers zijn de meest voorkomende, maar als u ooit zoiets als een wasmachine en droger wilt beschermen met een stroomstootonderdrukker, zijn de stroomonderbrekers in stopcontactstijl een geweldige manier om dit veilig en zonder strippen te doen. stijlonderdrukker die achter de machines bungelt.

Overweeg een overspanningsbeveiligingssysteem voor het hele huis

Als u de eigenaar bent van uw huis, biedt een laatste optie bescherming, niet alleen voor apparaten die zijn aangesloten op individuele overspanningsbeveiligingen, maar ook voor alles in huis: een overspanningsbeveiligingssysteem voor het hele huis.

Er zijn twee vormen van overspanningsbeveiliging voor het hele huis, Type 1 en Type 2. Het is vermeldenswaard dat zelfs met Type 1- en Type 2-onderdrukking bij u thuis, het gebruik van een Type 3-stekkerdoos met gevoelige elektronica nog steeds wordt aanbevolen. /p>

Een type 1 overspanningsbeveiliging wordt toegepast bij het stroomingangspunt in de woning bij de meter. Het ziet eruit als een verlengstuk voor uw vermogensmetermodule en zit tussen de meter en de doos. Dit soort overspanningsbeveiliging voorkomt alleen overspanningen van het elektriciteitsnet (en geen overspanningen vanuit de woning). Verwacht ongeveer $ 250 te betalen, plus de arbeid van een gekwalificeerde elektricien, voor installatie. Een gekwalificeerde elektricien bij u in de buurt zal ook op de hoogte zijn van de lokale regels van nutsbedrijven met betrekking tot Type 1-systemen. Sommige elektriciteitsbedrijven staan ​​deze toe en sommige verbieden elke wijziging van de meterconstructie.

Een type 2 overspanningsonderdrukker wordt in uw huis geïnstalleerd en heeft een vormfactor die varieert van wat lijkt op een gigantische muurwrattransformator tot een miniatuur stroomonderbrekerpaneel. Type 2-systemen helpen beschermen tegen stroomstoten van buiten uw huis (hoewel niet zo grondig als een Type 1-systeem) en stroompieken die worden gegenereerd door dingen in uw huis, zoals die veroorzaakt door AC-systemen of storingen in het algemene elektrische systeem. Een Type 2-onderdrukker kost u ongeveer $ 100-250, opnieuw met de extra kosten van een gekwalificeerde elektricien.

Dat lijkt misschien een gedoe, maar systemen voor het hele huis zijn aanzienlijk steviger dan alles wat u kunt vinden in zelfs de meest robuuste individuele overspanningsbeveiligingen. Dus als je ergens woont waar regelmatig de stroom uitvalt en je het beu bent om apparaten en apparaten die op mysterieuze wijze doodgaan te vervangen, is het de moeite waard om ernaar te kijken.

Voor de meeste mensen is het gebruik van een UPS op hun computer en het plaatsen van andere elektronica op een overspanningsbeveiligingsstrip zal een grote bijdrage leveren aan de beveiliging van al hun apparaten.

The Best Surge Protectors of 2023 Best Surge Protector Overall Tripp Lite TLP1208TELTV Surge Protector Buy at Amazon Beste overspanningsbeveiliging (AKA Wall Wart) LVETEK overspanningsbeveiliging Koop bij Amazon Beste overspanningsbeveiliging voor gaming-pc's Furman Power Station 8 (PST-8) Koop bij Amazon APC overspanningsbeveiliging Koop bij Amazon Beste overspanningsbeveiliging Tripp Lite draagbare overspanningsbeveiliging Koop bij Amazon Beste batterij back-up overspanningsbeveiliging APC UPS batterij back-up overspanningsbeveiliging Koop bij Amazon LEES VOLGENDE

  • › FTP is gevaarlijk, hier is waarom u in plaats daarvan SFTP zou moeten gebruiken
  • › De zijbalk van Microsoft Edge bevat binnenkort meer web-apps
  • › Memristors zouden RAM en SSD's vervangen Wat is er gebeurd?
  • › Bluetooth LE Audio komt naar Windows 11
  • › Intel's nieuwe kleine NUC-pc ziet er geweldig uit op je bureau
  • › AirPlay versus Chromecast: wat is het verschil?