G20-möte: J&K led i 30 år men terrorekosystemet är nu isolerat, säger L-G Manoj Sinha

0
45

JAMMU OCH Kashmir har drabbats av Pakistan-sponsrad terrorism i nästan tre decennier men terrorekosystemet har nu isolerats på grund av centrets utvecklingsplaner, sa guvernörlöjtnant Manoj Sinha på tisdag, när han talade till delegater vid G20-arbetsgruppens möte för turism i Srinagar.

Läs | Delhis G20-meddelande från J&K: 2 generationer förlorade, ändra här

“I nästan 30 år har detta land med fredlig samexistens av nästan alla religiösa sekter tvingats utstå statsstödd terrorism av vårt grannland”, sa han i sitt invigningstal. “Men, premiärminister Narendra Modi, genom utvecklingsplaner som ger massorna och unionsterritoriets effektiva administration, isolerade terrorekosystemet, som blomstrade med stöd från andra sidan gränsen.”

“J&K bevittnar en ny era som har öppnat obegränsade möjligheter till tillväxt och fred. Nu kommer till och med utländska investeringar in i J&K, gröna skott av bättre tider som folk oroligt ser upp till”, sa Sinha.

Delegater som deltar i G20:s arbetsgruppsmöte för turism, vid Dal Lake i Srinagar på måndag. (Expressfoto av Divya A)

L-G sa också att “orättvisa, exploatering och diskriminering, som flera delar av samhället ställts inför under sju långa decennier på grund av omständigheter som mestadels utvecklats på grund av orkestrering från utlandet, har helt eliminerats”.

Läs också | Daglig briefing: G20-turismmöte i Srinagar; Dr Arvind Panagariya på Idea Exchange; och mer

“Vi säkerställer social jämlikhet och lika ekonomiska möjligheter för alla medborgare, vilket gör det möjligt för dem att bidra till nationsbyggande,” sade han.

Senare, under en interaktion med reportrar på Raj Bhavan, sa Sinha att J&K nu är kapabel och redo att vara värd för internationella evenemang på vilken nivå som helst även om “internationella toppmöten och möten hålls på centerns prerogativ”.

Vid ingången till lokalen för G20-mötet i Srinagar på söndag. (Expressfoto av Shuaib Masoodi)

“Vi har kunnat erbjuda alla typer av faciliteter till de besökande delegaterna”, sa han. “Allt som saknas den här gången beror på arvet vi ärvt. Även om vi har accelererat utvecklingstakten (i J&K) med 10 gånger, kommer det att ta sju år att överbrygga det 70 år långa gapet.”

Annons

Medan G20-evenemanget kommer att ge en vänder sig till antalet internationella turister, som har sett en nedgång i eran efter Covid, kommer det också att bidra till en dialog om hur man kan arbeta för att dra tillbaka negativa reseråd om Kashmir, sa Sinha.

“Besökare kommer att gå tillbaka med budskapet till sina respektive länder att detta är ett mycket fridfullt land och ett turistmål som måste besökas”, sade han och kallade G20-evenemanget “en historisk möjlighet”.

Även om han inte namngav något land, sa L-G att “representanter från några av de länder som har utfärdat negativa resemeddelanden är också närvarande vid G20-mötet”.

Annons Delegaterna fick en Kashmiri-sjal och en Dogri-saffa vid ankomsten. (Express)

Delegater från 27 länder deltar i mötet. Kina, Turkiet och Saudiarabien har hållit sig borta från evenemanget.

På frågan om Pakistans utrikesminister Bilawal Bhutto Zardaris nyligen uttalade om “Indien missbrukar sitt G20-ordförandeskap för att driva sin politiska agenda” genom att hålla mötet i Kashmir, L-G sa: “Pakistan borde vara mer orolig för att ta hand om sina medborgares grundläggande behov. Indien har lämnat alla dessa saker bakom sig och gått framåt.”

Läser också | Vid Quad-mötet ber USA:s president Biden om premiärminister Modis autograf, pekar på “förfrågningar” över hans händelser

I själva verket, sa han, är G20-presidentskapet ett stolt ögonblick för Indien och FN har också skickat många representanter till Srinagar möte. “Detta visar att hela världen vill att Indien ska hålla sådana evenemang”, sa han och tillade att det överväldigande deltagandet “är en återspegling av Indiens styrka och uråldriga värderingar”.

Tjänstemän sa att fem FN-organisationer, inklusive FN:s högkvarter, UNWTO och UNEP, är representerade vid mötet, förutom ett antal internationella organisationer som ILO.

Att släppa lös turismpotentialen i unionens territorium, Sinha sa att så många som 300 nya turistdestinationer har identifierats och adekvat infrastruktur håller på att utvecklas på dessa platser, så att regionen får fler turister – internationella såväl som inhemska.

Annons

Han underströk också den infrastrukturella vändning som åstadkoms i regionen och den övergripande fredliga situationen. “Jammu & Kashmir gör snabba framsteg när det gäller fred och framsteg”, sa han. “Vi har i stor utsträckning kunnat eliminera det terroristiska ekosystemet som sponsrats av grannlandet.”

“Det är inte längre ett land av hartaler, separatister och stenkastare”, sa han.

Läs även

< /figur>Järnvägar kämpar för att nå Vande Bharat-nummer, hastighetsmål

< /figure>'I dag vill världen veta vad Indien tänker': PM Modi landar i Del…

Mer än dubbelt så stor och arbetskraft som över 23 000: det nya parlamentet…

Något Opp-lim lossnar: BJD, YSRCP, Akalis för att delta Event 28 majAnnons

L-G sa också att det finns en plan för att göra Gulmarg till en vinterturismdestination på internationell nivå. Faktum är att det fanns en första plan att ta delegaterna till Gulmarg, men den var tvungen att avbrytas på grund av logistiska problem, sa han. Men han sa: “Vi är redo att välkomna delegaterna till Gulmarg vid deras nästa besök i Kashmir.”

© The Indian Express (P) Ltd