Express i Cannes: Långtidspartner i en mordrättegång; en lärare svälter nästan eleverna

0
49

En rättegång, som fram till dess har fortskridit på ett ordnat sätt, hettar till när den anklagade, en kvinna som misstänks ha dödat sin man, säger: ett par är kaos. Det är ett uttalande vars sanning är obestridlig, även när tvivel virvlar runt förhållandet mellan Sandra och hennes man Samuel, båda författare till yrket, den förra framgångsrik, den senare kämpar för att hitta sin rytm.

Lång tid partners förstår att två personer som bor tillsammans är mer en fråga om att hantera förväntningar, eftersom de pendlar mellan toppar och dalar: The Anatomy Of A Fall, Justine Triets fängslande tävlingsbidrag är en rättsmedicinsk undersökning inte bara av ett dödligt fall utan också av ett misshandlat äktenskap , med en exceptionell prestation från Sandra Huller.

Sandra, Samuel (Samuel Theis) och deras son Daniel (Milo Machado Graner), förblindade i mycket ung ålder i en olycka, bor i en chalet i de snöiga Alperna. Filmen inleds med att Sandra avbryter en intervju eftersom hennes man på övervåningen spränger musik så högt att ingen kan höra sig själva tänka. Intervjuaren går och vi följer henne som går till sin bil och kör iväg; Kameran svänger iväg för att visa oss Daniel som går tillbaka med sin hund till huset, och pausar sedan vid en stillastående kropp som ligger i snön. Det är hans far.

Missa inte | Express At Cannes: Martin Scorseses nya inlägg Killers Of The Flower Moon är ett mästerverk, och många filmer rullade ihop till ett.

Såret på Samuels panna och blodet stänker på ett utedass strax nedanför avsatsen där han föll, är suggestivt. av fulspel. När Sandra når ut till en advokat (Swann Arlaud), en gammal vän som verkar ha känslor för henne (filmen är tvetydig när det gäller intensiteten i dessa känslor, men det är tydligt att de är mer än bara tillfälliga bekanta) och när rättegången börjar, börjar gamla hemligheter ramla ut.

Det som ger den här filmen ett försprång är hur Daniel förs fram från marginalen: hans vittnesmål är avgörande för hur rättegången kommer att svänga, och vi vet inte förrän i slutet vilken väg han kommer att svänga. Han kunde ha förvandlats till en trope – den blinde som ser mer än de seende – men han lyckas förbli ung, konfliktfylld och förvirrad. Det visar sig att saker och ting mellan makarna var fyllda, och det fanns en enorm gräl mellan de två bara ett par dagar före Samuels död: driver det den senare över kanten, eller knuffades han i vedergällande ilska?

Vi får en tillfredsställande avslutning och chansen till en solid förutsägelse: Huller, som var så bra som ‘drottningen av Auschwitz’ i Jonathan Glazers The Zone Of Interest, ser det ut som att hon tar Palmen för bästa kvinnliga huvudroll.

Jessica Hausners Club Zero

En lärare som börjar utöva mer kontroll över sina elever än vad som är strikt lämpligt är i fokus för den österrikiska filmskaparen Jessica Hausners Club Zero, där Mia Wasikowska spelar titelrollen som Miss Novak med oförsonlig säkerhet. Novak har precis gått med i en elitinternatskola – den sorten som vanligtvis lockar elever som är både berättigade och känsliga. Som lärare som är tänkt att övervaka deras näringsbehov, börjar hon trycka på för “medvetet ätande”, vilket i princip går ut på att minska intaget till noll, vilket omedelbart ger en mening åt filmens titel.

Annons

Hausner, som återvänder till Cannes-tävlingen för Little Joe 2019, gör detta till mer än bara om en ojämlik maktförskjutning mellan lärare och elever. Det blir en skarpt berättad moralhistoria som kritiserar relationen som utsatta tonåringar har till sina kroppar, samt hur föräldrar kan använda sin rikedom både som vapen och uppmuntran

Läs även

Sarabhai vs Sarabhai-skådespelaren Vaibhavi Upadhyaya dör i en bilolycka; JD Ma…

Dilip Joshi minns när han delade rum med Salman Khan under HAHK …

Ram Teri Ganga Maili skådespelare Mandakini på ryktet om att hennes pappa hade skjutit…

Vem är Aditya Singh Rajput, tv-skådespelare som hittades död i sitt hem?

Det är inte förvånande att av de elever som Miss Novak börjar undervisa, är de som lättast faller under hennes förtrollning de som uppenbarligen inte är hemma när de är hemma. Men filmen berättar också att det inte bara är rikedomar som kan vara ett problem; ibland kommer unga människor att göra vad unga människor kommer att göra, även om det driver dem på en väg utan återvändo.