Home Dutch Britse economie om recessie te voorkomen, maar inflatie blijft een punt van zorg, zegt het IMF

Britse economie om recessie te voorkomen, maar inflatie blijft een punt van zorg, zegt het IMF

0

De Britse economie zal dit jaar niet in een recessie terechtkomen, blijkt dinsdag uit verbeterde groeiprognoses van het Internationaal Monetair Fonds. In zijn laatste beoordeling van de Britse economie zei het in Washington gevestigde fonds dat de binnenlandse vraag veerkrachtiger was gebleken dan verwacht in het licht van de sterke stijging van de energiekosten.

Het IMF denkt nu dat de Britse economie met een nog steeds bescheiden 0,4% dit jaar, deels als gevolg van hogere lonen, een stijging ten opzichte van de eerdere voorspelling slechts een maand geleden van een daling van 0,3%.

De positievere projecties gingen gepaard met waarschuwingen voor “getemperde” groeivooruitzichten en de dreiging die uitgaat van aanhoudende wereldwijde onzekerheid.

IMF-directeur Kristalina Georgieva zei tijdens een persconferentie in Londen dat de laatste beoordeling “gunstig” is voor het VK in vergelijking met andere landen in de groep van zeven leidende industrielanden.

Lees ook | India stijgt voor op het VK en wordt de op vier na grootste economie ter wereld

“We zullen waarschijnlijk zien dat het VK beter presteert dan bijvoorbeeld Duitsland,” zei ze.

Ondanks de meer optimistische beoordeling, zei het IMF dat de inflatie de komende jaren waarschijnlijk koppig hoog zal blijven en pas medio 2025 zal terugkeren naar het doel van de Bank of England van 2%, zes maanden langer dan eerder dit jaar werd voorspeld. .

Net als andere centrale banken heeft de Bank of England de rentetarieven de afgelopen 18 maanden agressief verhoogd tot het hoogste punt in 15 jaar van 4,5% nadat de inflatie scherp was gestegen, eerst vanwege knelpunten veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus en vervolgens de Russische invasie van Oekraïne, waardoor de energie- en voedselprijzen stegen.

Advertentie

De cijfers op woensdag zullen naar verwachting laten zien dat de inflatie in Groot-Brittannië voor het eerst sinds augustus onder de 10% zal dalen, grotendeels omdat de scherpe prijspiek als gevolg van de invasie van Oekraïne uit de jaarlijkse vergelijking zal vallen. Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, vertelde dinsdag aan wetgevers dat de inflatie “de hoek om was”.

“Het IMF prees ook de Britse regering voor het herstel van de geloofwaardigheid na de “stress-episode” van de grote belastingverlagingen van afgelopen september van de kortstondige regering van voormalig premier Liz Truss.

Dat minibudget leidde tot een sterke stijging van de financieringskosten en tot angst over de levensvatbaarheid van sommige pensioenfondsen, aangezien de financiële markten de niet-gefinancierde belastingverlagingen van de overheid in twijfel trokken.

Advertentie

Truss’ Het premierschap kwam al snel ten einde en de Conservatieve Partij promoveerde Rishi Sunak om het roer over te nemen. Hij en zijn hoofd van Financiën, Jeremy Hunt, maakten er hun prioriteit van om het vertrouwen in de Britse financiën te herstellen door die belastingverlagingen ongedaan te maken en de uitgaven aan te scherpen.

Hunt zei dat het IMF-rapport de inspanningen van de regering rechtvaardigde om “ stabiliteit herstellen” maar dat “de klus nog niet geklaard is”.

“Met een algemene verkiezing die volgend jaar zal plaatsvinden en de Conservatieven zwaar achterblijven in de opiniepeilingen, neemt de druk toe op Sunak om de belastingen te verlagen, een koers waarvoor het IMF waarschuwde tegen het nemen.

“Het is natuurlijk aantrekkelijk om te kijken naar manieren om de belastingdruk te verlichten, om meer investeringsmogelijkheden te injecteren,” Zei Georgieva.

Lees ook

Tiener van Indiase afkomst gearresteerd wegens bedreiging met crash van de Amerikaanse president… ?resize=450,250″ />

De regering van Rishi Sunak kondigt beperkingen aan voor buitenlandse studenten die familie naar het VK brengen

Ron DeSantis doet mee aan race in het Witte Huis, gestruikeld door chaotische Twitter-lancering

'Queen of rock 'n' rollen' Tina Turner sterft op 83-jarige leeftijd.

“Maar alleen als het betaalbaar is – en op dit moment is het niet betaalbaar en ook niet wenselijk.