Home Svenska AirPlay vs Chromecast: Vad är skillnaden?

AirPlay vs Chromecast: Vad är skillnaden?

0
Justin Duino/How-To Geek

Med internetanslutna enheter utspridda i våra hem är det praktiskt att skicka innehåll från enheten till enheten. Apple AirPlay och Google Chromecast är de två mest populära standarderna för att casta musik och video. Vilken är rätt för dig?

Innehållsförteckning

Vad är AirPlay?
Vad är Chromecast?
Enhetskompatibilitet
Appkompatibilitet
Ljud & Videokvalitet
AirPlay vs. Chromecast: Vilket ska du välja?

Vad är AirPlay?

< p>

Apple AirPlay är ett protokoll för streaming av musik och videor och skärmspegling trådlöst mellan enheter på samma nätverk. Det är en proprietär standard tillverkad av Apple, som först introducerades 2004 som “AirTunes,” och senare omdöpt till “AirPlay” 2010.

AirPlay fungerar vanligtvis genom att trycka på ikonen—rektangeln med en uppåtpil för video, cirklar med en uppåtpil för ljud—i en app och välja en enhet att spela innehållet på. När innehållet streamas på “Receiver” enheten kan du styra den från “Avsändaren” enhet.

AirPlay var relativt begränsad tills den fick en stor uppdatering 2018, kallad “AirPlay 2.” Uppdateringen förbättrade prestandan, lade till strömmande ljud till stereohögtalare och strömmade till flera enheter samtidigt. Det gjorde också AirPlay-kontroll tillgänglig via Siri och kontrollcentret på iPhone och Mac.

RELATERAT: Vad är AirPlay och hur fungerar det?

Vad är Chromecast?< /h2>

The “Chromecast” varumärke används av Google för två olika saker. Det finns Chromecast-enheter—som Chromecast med Google TV och Chromecast-donglar—och “Chromecast Built-in” protokoll, som vi kommer att prata om i den här artikeln.

Chromecast Built-in är ett protokoll för skärmspegling, streaming av musik, videor, foton och annat innehåll trådlöst mellan enheter i samma nätverk. Protokollets officiella namn är “Google Cast,” men produkter som stöder protokollet är märkta som “Chromecast Built-in.”

Att “casta” innehåll via Google Cast-protokollet, trycker du helt enkelt på Chromecast-ikonen i en app och väljer en enhet för att ta emot det. Det finns ett enormt antal appar som stöder Chromecast.

RELATERAT:Vad är skillnaden mellan Chromecast och Google TV?

Enhetskompatibilitet

Joe Fedewa/How-To Geek

Som vanligt med Apple-produkter är AirPlay i princip bara tillgängligt på Apple-enheter. “Avsändare” enheter inkluderar iPhone, iPad, macOS-datorer och iTunes (även på Windows).

Det finns mer variation när det gäller “Mottagare” enheter. Apple TV och HomePod stöder naturligtvis AirPlay, men det har Roku-enheter och en lång lista med högtalare och TV-apparater från märken som Samsung, Sony och Amazon också.

Chromecast, å andra sidan, är stöds av en mycket större pool av enheter, både på sändnings- och mottagningssidan. iPhones, iPads, Android-enheter och alla datorer med Chrome eller Chromium-baserade webbläsare kan casta innehåll.

För mottagare finns Chromecast Built-in på ett stort antal TV-apparater och högtalare. Den är tillgänglig på enheter från Samsung, Sony, Sharp, LG, Sonos och många fler. Chromecast Built-in fungerar också självklart med Chromecast med Google TV och Googles Nest-märkta smarta högtalare och skärmar.

Även om stödet för AirPlay och Chromecast Built-in är ganska jämnt i mottagandet, har Chromecast den klara fördelen att skicka. Du behöver inte välja mellan iPhone eller Android för att kunna casta innehåll.

Vinnare: Chromecast

Appkompatibilitet

Joe Fedewa/How-To Geek

AirPlay och Chromecast fungerar båda huvudsakligen via appar. Tanken är att du tittar på en video på YouTube eller lyssnar på musik på Spotify och du vill titta på eller lyssna på den någon annanstans. Så du trycker på AirPlay- eller Chromecast-knappen och väljer en TV eller högtalare att streama den på.

Båda protokollen är egentligen bara lika användbara som antalet appar som stöder det. Tack och lov stöds både AirPlay och Chromecast Built-in av många stora streamingappar. YouTube, Spotify, Hulu, Disney+ och andra stöder båda, men det finns några stora brister för AirPlay.

Netflix och Amazon Prime Video är till exempel två stora tjänster som inte stöder AirPlay. I allmänhet kan du säkert anta att en mediaapp kommer att ha Chromecast-stöd, men inte så mycket för AirPlay. För att inte tala om att det finns hundratusentals appar från tredje part som också stöder Chromecast.

Åh, och två andra appar stöder Chromecast: Apple TV+ och Apple Music.

Vinnare: Chromecast

Ljud & Videokvalitet

Låt oss prata om kvaliteten på innehållet som delas trådlöst från enhet till enhet. AirPlay 2 förbättrade ljudkvaliteten och stöder nu förlustfria ljudströmmar med 16-bitars/44,1 kHz CD-kvalitet. Chromecast, å andra sidan, får fördelen med stöd för upp till 24-bitar/96Hz ljud.

Videokvaliteten är mer beroende av din TV och internetanslutning. Både AirPlay och Chromecast Built-in kan strömma 4K-video, men det händer ofta inte. AirPlay, särskilt, får många klagomål om dålig videokvalitet. Och för skärmspegling är båda begränsade till 1080p 60fps.

Vinnare: Chromecast

AirPlay vs. Chromecast: Vilket ska du välja?

För er som håller poängen är valet förmodligen redan ganska klart—gå med Chromecast. Den enda riktiga anledningen till att använda AirPlay är om ditt hus är fullt av Apple TV och HomePods. Annars kommer du att få en mycket bättre upplevelse med Chromecast.

Chromecast fungerar med fler enheter, plus att den stöds av många fler appar. Du behöver inte ge upp din iPhone- eller Apple Music-prenumeration för att använda Chromecast. Det är det bästa av två världar, och du kan dra nytta av mer prisvärda enheter.

En Chromecast med Google TV 4K kostar bara 50 USD, medan Apple TV 4K kostar 129 USD. Du kan få två Google Nest Mini för priset av en HomePod Mini, eller sex till priset av en fullstor HomePod. Bland de trådlösa skärmstandarder som finns tillgängliga idag är Chromecast ett utmärkt val.

LÄS NÄSTA

  • › Microsoft Edges sidofält kommer snart att ha fler webbappar
  • › FTP är farligt, här är varför du bör använda SFTP istället
  • › Intels nya lilla NUC-dator kommer att se bra ut på ditt skrivbord
  • › Hur du skyddar din elektronik från strömavbrott
  • › Bluetooth LE Audio kommer till Windows 11
  • › Memristorer skulle ersätta RAM och SSD:er. Vad hände?