10 billiga sätt att blåsa nytt liv i en gammal dator

0
86
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Varför köpa en ny dator när den du har bara behöver lite vårstädning och några billiga uppgraderingar till ge dig många fler års tjänst? Här är några enkla tips och tricks för att föryngra din gamla dator.

Innehållsförteckning

Är det värt att uppgradera en gammal PC eller bärbar dator?
Uppgradera den primära enheten till en SSD
Lägg till mer RAM
Göra dina startprogram och installerade appar
Torka operativsystemet och starta om
Tänk på en Helt olika operativsystem
Rensa bort dammet
Uppgradera fläktarna och CPU-kylaren
Applicera termisk pasta igen
Uppgradera anslutningen med USB-donglar och expansionskort
Byt ut bildskärmen och annan kringutrustning

Är det värt att uppgradera en gammal dator eller bärbar dator?

Om du läser tekniska publikationer eller spenderar tid på datorcentrerade forum verkar det som att samtalsämnet mest är fokuserat på vad som är nytt, vad som är bäst, och allmän pratstund som ersätter gammal utrustning med något nytt.

Det är verkligen lätt att fastna i tanken att du behöver något nytt och att allt över några år är hopplöst föråldrat. Verkligheten är dock att utanför folk som jagar riktmärken, försöker spela nya releasespel i 4K med alla inställningar maxade, eller de som sysslar med AI-konst eller språkinlärningsmodeller som är mycket resurskrävande, gör de flesta människor helt enkelt’ inte behöver dyra uppgraderingar.

Du behöver inte en avancerad dator för dagliga saker som att surfa på webben, titta på videor och spela kravlösa men populära spel som Stardew Valley. Men vi förstår att din dator kan kännas trög efter alla dessa år, och du skulle vilja ge den ett litet uppsving. Så låt oss titta på billiga sätt att få en äldre dator att kännas snabb och fräsch igen.

Uppgradera den primära enheten till en SSD

Att uppgradera din dators gamla mekaniska hårddisk (HDD) till en modern solid-state-enhet (SSD) är förmodligen det enskilt bästa hacket för PC-prestanda som finns. Det fungerar för både bärbara och stationära datorer, och allt från din starttid till din dagliga upplevelse av datorn kommer att förbättras.

Genom åren har vi satt in SSD-enheter i otaliga gamla datorer för vänner, familj och grannar, och varje gång förändringen blåser bort folk. Även om du kan räkna upp en del av prestandaförbättringen mellan att använda en äldre dator och en nyare dator till de allmänna hårdvaruförändringarna under åren, när den äldre datorn har en mekanisk hårddisk och den nyare datorn har en SSD, en stor del av den där smarta moderna känslan är SSD. Du kan få lite av den där häftiga-ny-dator-känslan genom att uppgradera.

Ännu bättre, priset på SSD-enheter har sjunkit under åren. Du kan köpa en anständig SSD från ett välrenommerat företag för smutsbilligt nu. Hur smuts billigt? Här är en 480 GB Kingston SSD för $26 och en 1TB Crucial SSD för endast $52.

Crucial MX500 1TB

Detta är fortfarande en av de bästa tillgängliga SATA SSD:erna, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för att byta ut en hårddisk i en gammal dator.

Amazon

51,99 $
99,99 USD Spara 48 %

När du uppgraderar en gammal PC eller bärbar dator finns det ingen anledning att betala $200-400 för den mest premium SSD du kan hitta. Att bara byta ut en dammig gammal mekanisk hårddisk mot en billig SSD är en enorm uppgradering.

Så här klar du din befintliga hårddisk om du inte vill börja om från början med din nya SSD.

Lägg till mer RAM

Att uppgradera till en SSD och lägga till mer RAM till en äldre dator är som en en- två slag för att avsevärt öka prestandan.

I värsta fall, om du inte har tillräckligt med RAM-minne för operativsystemet och applikationerna du försöker köra, kommer du att stöta på krascher på applikationsnivå, eller så kan hela datorn krascha. Bättre scenario: datorn fortsätter att köra men stöter ständigt på RAM-minnets begränsningar, och en överdriven mängd resurser tuggas i sig bara för att flytta data in och ut ur RAM-minnet i ett försök att optimera det. Även om den här snygga nya SSD:n kommer att göra det till en trevligare upplevelse än vad du skulle ha med din gamla hårddisk, är den fortfarande inte idealisk.

Precis som SSD:er är priserna ganska rimliga om du inte handlar efter de senaste och mest avancerade sakerna (vilket, om du uppgraderar en gammal bärbar dator, knappast är ett problem). Att hoppa från 8GB till 16GB RAM är en enorm prestandaökning för en gammal dator och en du enkelt kan göra för runt för så lite som $20-40, beroende på vilken typ av RAM du behöver. Här är ett grundläggande Crucial-märkt bärbar dator på 16 GB (8 GB x 2) för endast $35.

Du måste handla noga för att köpa rätt minne för just din maskin, men det är en blygsam ansträngning och kostnad för en solid uppgradering.

Granska dina startprogram och installerade appar

Oavsett om du försöker snabba upp en gammal eller en ny dator är det alltid klokt att granska dina startprogram. Men det är särskilt klokt på äldre datorer eftersom det har funnits mer tid för mer skräp att samlas på.

Har du inte använt iTunes på evigheter? Varför är det installerat och varför behöver en handfull iTunes-hjälpprogram laddas varje gång du startar datorn? Detsamma gäller alla andra gamla appar som tar upp mycket diskutrymme, startar vid start eller båda.

Om du inte aktivt använder något som en del av ditt dagliga arbetsflöde, finns det ingen anledning att låta det (eller en hjälpapp relaterad till det) laddas varje gång du startar din dator. Och om du inte använder programmet längre, bli av med det. Här är några tips för Windows och macOS som hjälper dig att städa.

Torka operativsystemet och starta om

Ta bort saker från din systemstart och städning är bra, men ibland är det du verkligen behöver en nystart där alla år av digitalt skräp, sett och osedda, tas bort.

Detta är särskilt användbart om du’ uppdatera en förbyggd PC eller en bärbar dator som kom laddad med massor av bloatware som du inte behöver eller vill ha.

Helst vill du inte återställa från en backup- eller återställningsskiva som bara kommer att installera om all bloatware du försöker bli av med. Istället är det bäst att göra en ny installation av operativsystemet eller att använda något som “Återställ den här datorn” funktion i Windows för att radera det tillbaka till en ny bloatware-fri installation.

Tänk på ett helt annat operativsystem

Windows 10 fungerar riktigt bra på gammal hårdvara—särskilt med en SSD-uppgradering—men om du försöker blåsa liv i hårdvara som kämpar med Windows, kanske du vill överväga ett annat operativsystem helt och hållet.

Det finns lätta Linux-distros som Puppy Linux som kan köras på äldre hårdvara. Om du letar efter mer av en Chromebook-liknande upplevelse som förvandlar en gammal dator till en molnterminal, kan du alltid ta Chrome OS Flex för en sväng.

Det här alternativet är bra för riktigt gammal hårdvara, men om du inte är redo att hoppa till ett annat operativsystem och ge upp ett välbekant arbetsflöde samt vissa appar eller spel som sannolikt inte är tillgängliga på det alternativa operativsystemet, då #8217;är värt att bocka av allt annat på vår tipslista först.

Clean Out the Dust

Datorer är riktigt bra på skydda sig själva från godartad försummelse, och ett av sätten att göra det är att automatiskt strypa prestandan om saker och ting blir för hårt.

Ibland finns det inga tydliga varningssignaler. Datorn går bara långsammare, uppgifter verkar ta längre tid och så vidare. En av de yttersta sakerna, om du har att göra med en bärbar dator med sina små avgasfläktar igensatta av dammkaniner, kan datorn krascha på grund av höga temperaturer, men så är det vanligtvis inte fallet.

Dammavstängd engångsdammsugare för komprimerad gas

Tryckluft hjälper dig att få bort dammet och kyla av din dator.

Amazon

$16,35
 

Att öppna upp datorn och noggrant rengöra den med en luftkompressor eller en burk med tryckluft är ett mycket billigt och mycket effektivt sätt för att säkerställa att källan till din prestationsträff inte är en CPU-kylare som är så genomstekt med damm, kan den lika gärna vara inlindad i filt. Att rensa bort damm från en dator är lättare än en bärbar dator, men att rengöra damm från en bärbar dator är inte så skrämmande som det verkar.

Uppgradera fläktarna och CPU-kylaren

Apropå CPU-kylaren och att hålla dina temperaturer låga, om du kör en dator med de billiga vanliga fläktarna som medföljde och den grundläggande CPU-kylaren, 8217;s värt att kontrollera för att se hur mycket en grundläggande uppgradering skulle sätta dig tillbaka.

Skillnaden mellan den lilla hockeypuckkylaren som följde med datorn och något piggare som en kylare i tornstil är betydande.

Medan du håller på kan du överväga att byta ut eller lägga till fallfläktar. Genom att ersätta gamla fläktar med något snyggare, som tysta, högpresterande Noctua-fläktar, får du mer luft genom ditt hölje med mindre buller. Det fina med att använda tystare fläktar är att du kan lägga till dem i oanvända fläktöppningar på ditt hölje, och du kommer inte att märka någon större skillnad (om någon) i det totala fläktljudet trots att du använder fler fläktar.

Att uppgradera ventilationen och kylarna på en bärbar dator är inte riktigt ett alternativ, men om du vill behålla din bärbara dator svalare för att öka prestanda kan du alltid parkera den på en bärbar kylplatta.

< h2 role="heading" aria-level="2">Applicera termisk pasta igen

Om du uppgraderar CPU-kylaren måste du byta ut den termiska pastan. Men om du inte uppgraderar CPU-kylaren är det inte något du kan tänkas tänka på.

Termisk pasta håller inte för evigt. Under år och år av användning kan den torka ut eller på annat sätt förlora effektivitet. Det kanske inte verkar som en stor grej om din termiska pasta krymper lite när den torkar ut, men varje kontakt mellan CPU och/eller GPU-kretsar och deras kylapparat är avgörande.

&#8220 ;Klistrar om” är processen att rensa bort den gamla termiska pastan och applicera ny pasta. Det tar lite mer ansträngning än att damma ur din dator, men du kan få en tub med högkvalitativ termisk pasta för under tio dollar.

Uppgradera anslutningsmöjligheter med USB-donglar och expansionskort

Ibland är vår motivation för att uppgradera inte att datorn är för långsam för att göra vad vi vill utan att den helt enkelt saknar de nödvändiga portarna eller anslutningsstandarderna vi behöver.

Till exempel, om nästan alla dina enheter använder nu USB-C-kontakter och kablar, det kan vara irriterande att din gamla dator har fastnat med vanliga USB-portar. Lyckligtvis är det enkelt att lägga till USB-portar till en stationär dator med ett billigt expansionskort som den här modellen som inkluderar USB 3.0- och USB-C-portar.

Detsamma gäller saker som saknad Bluetooth eller Wi-Fi-anslutning. Låt säga att du skulle vilja använda Bluetooth-tillbehör med din gamla dator men den stöder inte Bluetooth. Inga problem, att lägga till Bluetooth till en PC är lika enkelt som att köpa en billig Bluetooth-adapter.

TP-Link USB Bluetooth 5.0 Adapter

Vem visste att det kunde vara så billigt att uppgradera din gamla dator för att stödja Bluetooth 5.0?

Amazon

12,99 USD
14,99 USD Spara 13 %

Lenovo

14,99 USD
 

Detsamma gäller för att lägga till Wi-Fi—adaptrar är billiga och rikliga. Du kan lägga till Wi-Fi till en dator utan det (eller med föråldrad Wi-Fi-hårdvara) genom att lägga till en USB-adapter eller ett dedikerat Wi-Fi-kort. Bara för att din dator är äldre än Wi-Fi 6 betyder det inte att du inte kan ge den en liten uppgradering.

Byt ut bildskärmen och annan kringutrustning

Jag har mer än några gamla bärbara datorer hängande som, ur en rå processorkraft och prestandasynpunkt, har mycket liv kvar i sig. Men skärmkvaliteten och storleken, såväl som den fysiska konstruktionen av den bärbara datorn (billigt chiclet-tangentbord, generisk styrplatta, etc.), lämnar alla mycket övrigt att önska.

Du kanske har något liknande att säga om din gamla bärbara eller stationära dator: att det inte nödvändigtvis är hastigheten med vilken ett visst program öppnas som får dig att tänka på en ny dator, utan den tråkiga skärmen, det sörjiga tangentbordet eller andra problem som inte är direkt relaterade till den interna hårdvaran. Det är värt att skaffa en ny mus och ett nytt tangentbord om dina gamla är obehagliga att använda. Livet är för kort för felklicken från en utsliten mus.

Bildskärmar har förbättrats avsevärt under åren, och det är värt att byta ut den gamla budgetbildskärmen med en nyare modell eller docka din bärbara dator så att du kan använda ett korrekt tangentbord, mus och bildskärm. Befriad från ett litet tangentbord och smutsig skärm på din gamla bärbara dator, kommer du förmodligen att tycka om att använda den mycket mer.

Att uppdatera din bildskärm är inte billigt jämfört med, säg att damma ur din dator eller plocka upp en $50 SSD, men det är en bra uppgradering, och till skillnad från enhetsspecifika uppdateringar (som RAM som bara fungerar i din gamla bärbar dator, men inte en framtida ersättning) kan du använda bildskärmen, såväl som den nya musen och tangentbordet, med vilken dator eller bärbar som helst i framtiden.

Oavsett hur du närmar dig vår lista med tips, men vi& #8217;är säker på att du kommer att kunna pressa lite mer prestanda ur din gamla hårdvara. Kanske är allt din gamla PC behöver en SSD och lite extra RAM-minne för att hjälpa dig att gå vidare tills frågor som “Ska jag köpa en ny dator för Windows 12?” är allvarliga överväganden.

The Best Internal SSDs of 2023 Best Internal SSD Overall Samsung 870 EVO Buy at Amazon Best Budget Internal SSD WD Blue SN550 NVMe Internal SSD Buy at Amazon Bästa interna SSD för spel WD_BLACK 1TB SN850 NVMe Köp på Amazon Bästa interna NVMe SSD Samsung 980 PRO SSD med kylfläns Köp på Amazon Bästa interna M.2 SSD XPG SX8200 Pro Köp på Amazon Bästa interna PCIe SSD Samsung 970 EVO Plus Köp på Amazon

 

LÄS NÄSTA

  • › 8 SSD-myter och missuppfattningar som folk fortfarande tror
  • › Microsoft Edges sidofält kommer snart att ha fler webbappar
  • › AirPlay vs. Chromecast: Vad är skillnaden?
  • › Intels nya lilla NUC-dator kommer att se bra ut på ditt skrivbord
  • › Memristorer skulle ersätta RAM och SSD:er. Vad hände?
  • › FTP är farligt, här är varför du bör använda SFTP istället
  • › Bluetooth LE Audio kommer till Windows 11