Zelfs als Bakhmut wordt ingenomen, kan Oekraïne het nog steeds gebruiken om Rusland vast te binden

0
47

Geschreven door Andrew E Kramer

Bewering van Rusland van de overwinning in de Oost-Oekraïense stad Bakhmut suggereert dat de meedogenloze stedelijke strijd die de dodelijkste slag van zijn oorlog in Oekraïne markeerde, misschien wel voorbij is. Maar wat daarna komt, is verre van duidelijk.

Terwijl Moskou een “missie volbracht” moment in zijn oorlog uitbazuint, ziet Oekraïne – ook al houdt het vol dat Bakhmut niet volledig gevallen is – een opening om het initiatief van de buitenwijken van de stad als de Russische troepen niet langer naar voren dringen in het centrum van de stad.

Lees ook | Zelensky betwist de beweringen van Moskou over de gevangenneming van Bakhmut

De verovering van Bakhmut door Rusland zou de eerste Oekraïense stad zijn die het sinds Lysychansk afgelopen zomer heeft ingenomen, en een tegenslag zijn voor Oekraïne, dat kostbare munitie heeft verbruikt en een aantal van zijn meest capabele troepen heeft gestuurd om te proberen de verwoestende maandenlange aanval van Rusland op de stad te dwarsbomen. Duizenden troepen van beide kanten zouden zijn omgekomen in bijna een jaar van intense gevechten daar.

Maar de stad ligt nu in puin, en de controle ervan zou Moskou niet noodzakelijkerwijs helpen bij het bereiken van zijn grotere gestelde doel: het veroveren van de hele oostelijke regio van Donbas.

Nu Rusland schijnbaar de stad heeft ingenomen, moet het deze vasthouden.

Oekraïne is echter van plan om dat voorstel moeilijk te maken door artillerie te laten regenen op Russische troepen die Bakhmut bezetten, aldus Oekraïense functionarissen. Militaire analisten zeggen dat als Rusland doorgaat met het sturen van versterkingen om de stad te verdedigen, dit het vermogen van de Russische strijdkrachten kan verzwakken om een ​​breder tegenoffensief tegen te houden dat volgens Oekraïne op het punt staat te beginnen.

Het Oekraïense leger zei zondag dat het een nachtelijke aanval had gelanceerd op de door Rusland bezette havenstad Berdiansk, de laatste poging om bezet gebied in het zuiden van het land aan te vallen voorafgaand aan een alom verwacht Oekraïens tegenoffensief. Een Russische bezettingsfunctionaris zei dat er een raket was gevallen in de buitenwijken van de stad, maar dat er volgens het Russische persbureau TASS geen slachtoffers vielen.

Advertentie

Oekraïense commandanten hebben gezegd dat hun doel in Bakhmut altijd was om vast te pinnen het Russische leger neerhalen in een langdurig gevecht, zoveel mogelijk van zijn soldaten doden en Oekraïne tijd geven om zich voor te bereiden en te herbewapenen – met westerse wapens – voor een breder tegenoffensief.

Lees ook

Chauffeur aangehouden bij ongeval met vrachtwagen nabij Witte Huis; Nazi-vlag gevonden

Tijdens het evenement in Sydney PM Modi prijst 'wederzijds vertrouwen' met Australië, kondigt n…

Bangladesh worstelt om brandstofimport te betalen terwijl de dollarcrisis verergert – r…

'Alleen uit India': Amerikaans bedrijf beboet voor plaatsen van discriminerende vacature…

Een Russische verovering van Bakhmut “zal eigenlijk niets betekenen”, voorspelde kolonel Serhiy Hrabsky, een commentator over de oorlog voor de Oekraïense nieuwsmedia. “De Russen hebben hun offensieve capaciteiten uitgeput en daarom verklaren ze zo wanhopig dat ze Bakhmut hebben veroverd.”