Home Dutch Voordat NIA hem opspoorde op basis van een telefoontje, runde PLFI 'chef' dhaba als sikh in Nepal

Voordat NIA hem opspoorde op basis van een telefoontje, runde PLFI 'chef' dhaba als sikh in Nepal

0

Een telefoontje van zijn persoonlijke nummer, dat uiterst zelden werd gebruikt, hielp de veiligheidstroepen zich te richten op de locatie van Dinesh Gope, alias Kuldeep Yadav, zelfverklaard hoofd van de verboden maoïstische groepering People's Liberation Front of India (PLFI), die was< strong>opgepakt uit Nepal en gearresteerd door NIA in New Delhi op zondag, heeft The Indian Express vernomen.

Alert voor het feit dat zijn telefoontjes zijn locatie zouden kunnen verraden, Gope, onderduikend gedurende bijna twee decennia gebruikt om zijn handsets en simkaarten na elk gesprek te vernietigen — voornamelijk gericht aan PLFI ‘gebiedscommandanten’.

De afgelopen 13 maanden deed Gope zich voor als een Sikh-man uit Punjab en runde hij een dhaba in Biratnagar in Nepal, vlakbij de internationale grens met India in Bihar, zo wordt vernomen. Hij bleef in contact met zijn ‘gebiedscommandanten’ in Jharkhand, Bihar en Odisha al die maanden, en laatstgenoemde perste jaarlijks crores af van aannemers in hun respectieve gebieden van overheersing, heeft Gope tijdens ondervraging aan NIA-functionarissen verteld, heeft The Indian Express vernomen.

Gope, geboren in het district Khunti in Jharkhand, wordt genoemd in 102 strafzaken, waaronder moord, ontvoering, bedreiging en afpersing. “Hij vertelde onderzoekers dat hij geld inzamelde voor PLFI, een militante maoïstische groep die in 2007 in Jharkhand werd opgericht, en een splintergroep van de Communistische Partij van India-Maoïsten. Hij beweerde dat bijna 8.500 PLFI-leden in de drie staten ter plaatse werken en dat hij voortdurend contact had met de zes gebiedscommandanten, die hem verslag uitbrachten over alle ontwikkelingen', aldus een bron.

Volgens de bron heeft het onderzoeksbureau vernomen dat Gope naar Nepal is verhuisd na een ontmoeting tussen een PLFI-team dat hij leidde en beveiligingspersoneel in de bossen van het district West Singhbhum in Jharkhand. “Hij kwam via de grens in Bihar naar Nepal en opende een dhaba door drie lokale bewoners in dienst te nemen. Tegelijkertijd begon hij een tulband te dragen om aan de aandacht te ontsnappen', aldus de bron.

Dinesh Gope wordt voorgeleid aan een NIA-rechtbank, in Ranchi, maandag 22 mei 2023. (PTI) Lezen | 102 zaken, al twee decennia voortvluchtig, hoofd van verboden PLFI vastgehouden door NIA

“Tijdens het verhoor zei Gope dat hij altijd de gebiedscommandanten belde met telkens een nieuwe handset en simkaart en beide onmiddellijk vernietigde”, zei een bron.

De centrale instanties die hem probeerden te lokaliseren, konden hem niet vinden. zoek een nummer waarmee ze hem kunnen volgen. “Een paar dagen geleden had hij een afpersingsoproep gedaan naar een lokale BJP-leider in Jharkhand, en de bureaus begonnen al zijn contactpersonen te volgen”, zei de bron.

Advertentie Mis het niet | De Ansaris van Ghazipur: de andere gangster-politicusfamilie in het vizier van Yogi

Volgens deze bron begonnen centrale inlichtingendiensten zijn oproepgegevens te controleren en vonden ze een nummer, dat zich in Nepal bevond, van waaruit werd gebeld naar een inwoner van Jharkhand die in de panchayat werkt. “Hij (de panchayat-functionaris) is niet geassocieerd met PLFI, maar Gope belde hem (regelmatig) om lokale updates te krijgen”, zei de bron.

De centrale instanties die Dinesh Gope probeerden te lokaliseren, konden geen enkel nummer krijgen dat hen ertoe zou kunnen brengen hem te volgen. (PTI)

Het was het persoonlijke nummer van Gope, dat hij met niemand deelde, zei de bron.

“Na meer details te hebben gekregen, werd een team naar Nepal gestuurd om te verifiëren — ze waren geschokt nadat ze hem in de dhaba (in Biratnagar) hadden gezien. Nadat ze zijn activiteit hadden gevolgd, pakte het team hem op in Nepal en droeg hem over aan de NIA, die hem in Delhi arresteerde”, aldus een bron.

Lees ook | Atiqs wereld stort als een kaartenhuis in elkaar

Gope zou de ondervragers hebben verteld dat hij afpersde van aannemers die overheidsopdrachten kregen, en dat PLFI-teamleden in het veld aanvallen uitvoerden om iedereen te terroriseren die weigerde te betalen voor onderwerping. “Hij vertelde de onderzoekers dat hij jaarlijks bijna Rs 120 crore afpersde van de aannemers en zakenlieden en het geld via bankkanalen en dubieuze lege vennootschappen in naam van naaste medewerkers en familieleden leidde”, zei de bron.

Lees ook

Niet doen koppel het aan politiek, zegt Amit Shah over de inauguratie van het nieuwe parlement,… ” />

Bij de inauguratie van het nieuwe parlement zal premier de scepter overhandigen aan Neh…

Meer dan twee keer zo groot en arbeidsintensief als meer dan 23.000: het nieuwe parlement…

Nieuwe spanning in Manipur: voormalig plaatsvervangend voorzitter onder drie opgepakt

De NIA had een beloning van Rs aangekondigd 5 lakh voor degenen die aanwijzingen geven over Gope, naast de beloning van Rs 25 lakh aangekondigd door de regering van Jharkhand voor informatie die tot zijn arrestatie heeft geleid.

© The Indian Express (P) Ltd