Home Svenska Syftar på att dra tillbaka AFSPA i slutet av 2023, säger Assam CM Himanta Sarma

Syftar på att dra tillbaka AFSPA i slutet av 2023, säger Assam CM Himanta Sarma

0

Assams chefsminister Himanta Biswa Sarma tillkännagav i måndags att hans regering siktar på att dra tillbaka den kontroversiella lagen om väpnade styrkor (specialmakt), (AFSPA) helt från staten i slutet av 2023.

&# 8220;Vi kommer också att ta in ex-militär personal för att träna vår polisstyrka,” CM Sarma twittrade.

Han gjorde tillkännagivandet vid Commandants Conference som hölls den 22 maj. “AFSPA kommer att tas bort från hela staten i november . Detta kommer att underlätta ersättningen av CAPF med Assam polisbataljoner. Däremot ska närvaron av CAPF enligt lag vara på plats,” en av höjdpunkterna från hans tal vid konferensen.

Förklarat | Förklarat: Vad är AFSPA, och varför är stater i nordöstra emot det?

Medan meddelandet om störda områden under AFSPA togs bort av centret från hela delstaten Assam förra året, var det fortfarande i kraft i cirka nio distrikt och en underavdelning av ett annat distrikt. Från och med den 1 april 2023 hävdes dock anmälan från ytterligare ett distrikt i delstaten, vilket innebar att AFSPA begränsades till endast åtta distrikt i Assam.

AFSPA tillhandahåller särskilda befogenheter för de väpnade styrkorna som kan åläggas av centret eller guvernören i en stat, på staten eller delar av den, efter att den har förklarats “störd” enligt 3 §. Lagen definierar dessa som områden som är “stört eller farligt tillstånd att användningen av väpnade styrkor till hjälp för den civila makten är nödvändig''. AFSPA har använts i områden där militans har varit utbredd.

Läs även

PM Modi Live Updates: Kommer inte acceptera element som försöker skada Indien-Australien…

AAP får Mamata-boost i förordningskampen: 'Om vi ​​misslyckas med att enas nu mot…

“Ingen flygrisk”: Delhi HC tillåter Prannoy, Radhika Roy att resa utomlands

Undersöka conman Sherpuria-länk, ED räder fast körning av tidigare NDTV-VD, gratis…

Lagen, som har kallats drakonisk, ger svepande befogenheter till de väpnade styrkorna. Det tillåter dem att öppna eld, till och med orsaka dödsfall, mot varje person som strider mot lagen eller bär vapen och ammunition. Det ger dem befogenheter att arrestera individer utan order, på grundval av “skälig misstanke”, och även genomsöka lokaler utan order.