Home Norsk Re-imagining ris, en avling som mater verden

Re-imagining ris, en avling som mater verden

0

Skrevet av Somini Sengupta og Tran Le Thuy

Rice is i trøbbel mens jorden varmes opp, og truer maten og levebrødet til milliarder av mennesker. Noen ganger er det ikke nok regn når frøplanter trenger vann, eller for mye når plantene trenger å holde hodet over vannet. Når havet trenger seg inn, ødelegger salt avlingen. Når nettene blir varme, går avlingene ned.

Disse farene tvinger verden til å finne nye måter å dyrke en av sine viktigste avlinger på. Risbøndene skifter plantekalendere. Planteoppdrettere jobber med frø for å tåle høye temperaturer eller salt jord. Hardføre arvestykke-varianter gjenoppstår.

Og der vannet begynner å bli lite, slik det er i så mange deler av verden, lar bøndene åkrene sine tørke ut med vilje, en strategi som også reduserer metan, en potent drivhusgass som stiger opp fra rismarker.

Også Les | Metan må falle for å bremse global oppvarming – men bare 13 prosent av utslippene er faktisk regulert

Klimakrisen er spesielt plagsom for småbønder med lite land, noe som er tilfellet for hundrevis av millioner av bønder i Asia. “De må tilpasse seg,” sa Pham Tan Dao, irrigasjonssjef for Soc Trang, en kystprovins i Vietnam, et av de største risproduserende landene i verden. «Ellers kan de ikke leve.»

I Kina fant en studie at ekstrem nedbør hadde redusert risavlingene de siste 20 årene. India begrenset riseksporten av bekymring for å ha nok til å mate sitt eget folk. I Pakistan ødela varme og flom avlingene, mens i California førte en lang tørke til at mange bønder brakk åkrene sine.

Utfordringene nå er annerledes enn for 50 år siden. Da måtte verden produsere mye mer ris for å avverge hungersnød. Hybridfrø med høy avkastning, dyrket med kjemisk gjødsel, hjalp. I Mekong-deltaet fortsatte bøndene med å produsere så mange som tre avlinger i året, og matet millioner i inn- og utland.

Annonse

I dag har nettopp dette systemet med intensiv produksjon skapt nye problemer over hele verden. Den har utarmet akviferer, drevet opp gjødselbruken, redusert mangfoldet av risraser som plantes, og forurenset luften med røyken fra brennende risstubb. På toppen av det kommer klimaendringer: Det har endret rytmen til solskinn og regn som ris er avhengig av.

Kanskje mest bekymringsverdig, fordi ris spises hver dag av noen av verdens fattigste, forhøyede karbondioksid konsentrasjoner i atmosfæren tømmer næringsstoffene i hvert korn.

Bønder i et risfelt i Mekong-deltaet, Vietnam, 6. mars 2021. Risdyrkingen er i trøbbel mens jorden varmes opp, en trussel mot maten og levebrødet til milliarder av mennesker som tvinger verden til å finne nye måter å dyrke en av dens viktigste avlinger. (Thanh Nguyen/The New York Times)

Ris står overfor et annet klimaproblem. Det står for anslagsvis 8 % av globale metanutslipp. Det er en brøkdel av utslippene fra kull, olje og gass, som til sammen står for 35 % av metanutslippene. Men fossilt brensel kan erstattes av andre energikilder. Ris, ikke så mye. Ris er hovedkornet for anslagsvis 3 milliarder mennesker. Det er biryani og pho, jollof og jambalaya – en kilde til tradisjon og næring.

Annonse

“Vi er i et fundamentalt annerledes øyeblikk,” sa Lewis H. Ziska, professor i miljøhelsevitenskap ved Columbia Universitet. «Det er et spørsmål om å produsere mer med mindre. Hvordan gjør du det på en bærekraftig måte? Hvordan gjør du det i et klima som er i endring?»

En risikabel balanse

I 1975, da han møtte hungersnød etter krigen, bestemte Vietnam seg for å dyrke mer ris .

Det lyktes spektakulært, og ble til slutt verdens tredje største riseksportør etter India og Thailand. Det grønne lappeteppet i Mekongdeltaet ble dens mest verdsatte risregion.

Samtidig ble Mekong-elven imidlertid omformet av menneskehender.

Med start i det sørøstlige Kina snirkler elven seg gjennom Myanmar, Laos, Thailand og Kambodsja, avbrutt av mange demninger. I dag, når det når Vietnam, er det lite ferskvann igjen for å skylle ut sjøvann som siver innover landet. Økende havnivå bringer inn mer sjøvann. Vanningskanaler blir salte. Problemet kommer bare til å bli verre ettersom temperaturen stiger.

Annonse

“Vi aksepterer nå at raskt stigende saltvann er normalt,” sa Pham, vanningssjefen. – Vi må forberede oss på å håndtere det. Der saltvann pleide å trenge inn 30 kilometer eller så (omtrent 19 miles) i løpet av den tørre årstiden, sa han, kan det nå nå 70 kilometer (ca. 43 miles) inn i landet.

Klimaendringer medfører andre risikoer. Du kan ikke lenger regne med at monsunsesongen starter i mai, som før. Og så i tørre år skynder bøndene seg nå med å så ris 10 til 30 dager tidligere enn vanlig, har forskere funnet. I kystnære områder roterer mange mellom ris og reker, som liker litt saltvann.

Annonse Les også | Globale temperaturer vil sannsynligvis bryte 1,5 grader Celsius-grensen for første gang de neste 5 årene: WMO

Men dette krever å tøyle grådighet, sa Dang Thanh Sang, 60, en livslang risbonde i Soc Trang. Reker gir høy fortjeneste, men også høy risiko. Sykdommen setter seg lett inn. Landet blir ufruktbart. Han har sett det skje med andre bønder.

Så, på sine 7 hektar, planter Dang ris når det er ferskvann i kanalene, og reker når sjøvann siver inn. Ris renser vannet. Reker gir næring til jorda. “Det er ikke mye penger som å dyrke bare reker,” sa han. «Men det er tryggere.»

Annonse

Andre steder vil bøndene måtte skifte kalendere for ris og andre stiftkorn, konkluderte forskere i en fersk artikkel. Forskere prøver å hjelpe dem.

Underskapet i Argelia Lorences laboratorium er fylt med frø av ris – 310 forskjellige typer ris.

Mange er eldgamle, dyrkes sjelden nå. Men de har genetiske superkrefter som Lorence, en plantebiokjemiker ved Arkansas State University, prøver å finne, spesielt de som gjør at risplanter kan overleve varme netter, en av de mest akutte farene ved klimaendringer.

Hun har funnet to slike gener så langt. De kan brukes til å avle frem nye hybridvarianter.

“Jeg er overbevist,” sa hun, “at flere tiår fra nå vil bønder trenge veldig forskjellige typer frø.”

Mindre vann i paddies?

Ris er sentralt i historien om USA. Det beriket kyststatene i det amerikanske søren, alle med arbeidet til slavede afrikanere som brakte med seg generasjoner med risdyrkingskunnskap.

Et luftfoto av rekeoppdrett til venstre for en svingete elv og ris oppdrett til høyre, i Mekongdeltaet i Vietnam. (Thanh Nguyen/The New York Times)

I dag er landets dominerende risdyrkingsområde spredt over den harde leirjorden nær der Mississippi-elven møter en av sideelvene, Arkansas-elven. Det ser ikke ut som Mekong-deltaet. Åkrene her er laserjevne flate som pannekaker. Arbeidet utføres med maskin. Gårder er enorme, noen ganger mer enn 20 000 dekar.

Det de deler er farene ved klimaendringer. Nettene er varmere. Regnet er uberegnelig. Og det er problemet skapt av selve suksessen med så mye intensiv risoppdrett: Grunnvannet begynner å bli farlig lite.

Les også | https://indianexpress.com/article/technology/science/world-large-lakes-drying-up-8617884/

Gå inn Benjamin Runkle, en ingeniørprofessor fra University of Arkansas i Fayetteville. I stedet for å holde rismarker oversvømmet til enhver tid, slik dyrkere alltid har gjort, foreslo Runkle at bøndene i Arkansas lot åkrene tørke ut litt, for så å slippe inn vannet igjen, for så å gjenta. Å, og ville de la ham måle metanet som kommer fra åkrene deres?

Mark Isbell, en andregenerasjons risbonde, meldte seg på.

På kanten av Isbells felt reiste Runkle en høy hvit innretning som en egret kan forveksle med en fetter. Enheten målte gassene som ble produsert av bakterier som kokte i de oversvømte åkrene. “Det er som å ta en alkotest av landet,” sa Runkle.

Eksperimentet hans, utført over syv år, konkluderte med at ved å ikke oversvømme åkrene kontinuerlig, kan bønder redusere rismetanutslippene med mer enn 60 %.

For bønder som kan demonstrere utslippsreduksjoner, tilbyr Biden-administrasjonen føderale midler til det den kaller “klimasmarte” prosjekter. Landbrukssekretær Tom Vilsack kom til Isbells gård i fjor høst for å promotere programmet. Isbell regner med at insentivene vil overtale andre risdyrkere til å bruke alternativ fukting og tørking.

Les også

Sjåfør arrestert da lastebil krasjet nær Det hvite hus; Naziflagg funnet

På Sydney-arrangementet, Statsminister Modi hyller 'gjensidig tillit' med Australia, kunngjør n…

Bangladesh sliter med å betale for drivstoffimport ettersom dollarkrisen forverres – r…

'Bare fra India': Amerikansk selskap bøtelagt for å ha lagt ut diskriminerende stillingsannonse…

“Vi ser på en måte over bakken og ser hva som kommer for fremtiden , og lær nå,” sa faren hans, Chris Isbell.