Rajput stemmer på spill i Rajasthan, Bhairon Singh Shekhawat arver en ny front i BJP, Cong-kampen

0
78

Med et øye på den betydelige Rajput-stemmebanken i Rajasthan, kjemper både opposisjonen BJP og den regjerende kongressen for å tilegne seg arven etter den tre ganger sjefsministeren og tidligere visepresidenten i India, avdøde Bhairon Singh Shekhawat .

Mens Shekhawat, som gikk bort i mai 2010, var et grunnleggende medlem av BJP, er de politiske banene til hans familiemedlemmer nå delt mellom BJP og kongressen. Selv om Shekhawat i løpet av hans levetid var ansiktet til anti-kongresspolitikken i Rajasthan i over fem tiår, holder ikke kongresslederne tilbake fra å kreve arven hans.

Må leses | I Ashok Gehlot-Sachin Pilot gjørmekasting i Rajasthan, ser BJP bare vinn-vinn for seg selv

Det hele startet forrige uke da alle toppstatsledere i BJP, inkludert tidligere CM Vasundhara Raje, stats BJP-president CP Joshi, unionsminister Gajendra Singh Shekhawat og opposisjonsleder Rajendra Rathore, strømmet til Khachariyawas, Shekhawats forfedres landsby, for å hylle deres hyllest på hans dødsjubileum.

Senior BJP-leder og unionsminister Nitin Gadkari deltok også i programmet, som ble organisert av safranfesten på Shekhawats hundreårsjubileum – han ble født i 1923.

Les | “Bade bade logon ko paani pila diya”: Gehlot-lojalistens ros til CM trekker ild fra Cong MLAs

BJP som påkalte Shekhawat førte til kongresslederen og Rajasthan minister for mat og sivile forsyninger Pratap Singh Khachariyawas, som er Shekhawat’s nevø , målrettet mot førstnevnte.

«BJP husker nå Bhairon Singh ji etter 13 år. Det er en video fra en tid mot slutten av Bhairon Singh jis liv som folk deler i dag. [I videoen] Bhairon Singh ji sier at BJP-regjeringen har utført en svindel på 22 000 crore Rs, og han ba Ashok Gehlot om ikke å utgjøre en kommisjon, men etterforske denne svindelen. Den gang var jeg MLA. Du kan måle sinnet Bhairon Singh ji hadde følt på den tiden,” sa Khachariyawas, samme dag som BJP-lederne hadde samlet seg i landsbyen.

Les | Grunnloven lærer oss alt … vil fungere som per det: ny lovminister Arjun Ram Meghwal

Khachariya ble lagt til at mens han kremerte den avdøde lederen for 13 år siden, hadde den daværende Vidhyadhar Nagar BJP MLA Narpat Singh Rajvi – Shekhawat’s svigersønn – gått inn i en kamp med ham, og ønsket å gjennomføre Shekhawat’ 8217;s siste ritualer ved Chandpole-krematoriet, mens han [Khachariyawas] var opptatt med å overbevise daværende CM Gehlot om å tildele land der Shekhawats minnesmerke står i dag. Khachariyawas sa dette etter å ha hyllet onkelen sin ved minnesmerket i Jaipurs Vidhyadhar Nagar.

Annonse

Med sin far Laxman Singh – den yngste av Shekhawat-søsknene – ved sin side, spurte kongresslederen hvorfor BJP-lederne måtte dra til forfedrelandsbyen deres for å hylle, i stedet for å gjøre det ved minnesmerket i Jaipur. “De som aldri støttet Bhairon Singh ji i løpet av hans siste dager, gjør i dag dramatikk for å være hans hengivne. I dag har de dratt til landsbyen Khachariyawas fordi de ikke ønsket å møte Pratap Singh Khachariyawas, som står her [ved minnesmerket],» sa ministeren.

«Dagens BJP er ikke Bhairon Singh jis BJP. Dagens BJP handler om løgner og svindel, og forteller ikke sannheten. Da Bhairon Singh ji levde, og selv etter at han døde, dro BJP-ledere aldri til landsbyen vår for å vise respekt. De har gått i dag fordi valget er berammet innen 7-8 måneder,” anklaget han.

Les | Sachin Pilot øker innsatsen, gir Ashok Gehlot-regjeringen 15 dager til å reagere på kravene hans

Hvis kongresslederen anklaget BJP for å glemme Shekhawat, lanserte den tidligere visepresidentens barnebarn Abhimanyu Singh Rajvi, sønnen til BJP MLA Narpat Singh Rajvi. et skarpt motangrep på kongresslederen, som også er Abhimanyus onkel.

Annonse

«Når man i en politisk familie går opp i antall politikere og ideologier blir annerledes, er det naturlig at det blir meningsforskjeller. Men når man senker diskursnivået for å oppfylle sin politiske interesse, krever det et svar. Khachariyawas sa at familien hadde ønsket å kremere Bhairon Singh ji ved Chandpole, og det var på hans anmodning at Gehlot Sahab tildelte landet til minnesmerket. Men dette er en fullstendig løgn. Min far og jeg hadde hatt samtaler med daværende CM for jordtildelingen. Han [Khachariyawas] prøver å tilegne seg kreditt, sa Abhimanyu på en pressekonferanse.

Khachariyawas, som var president for Rajasthan University Students' Union på begynnelsen av 1990-tallet, begynte sin politiske karriere i BJP, og hadde til og med ledet safranpartiets ungdomsfløy i staten. Senere meldte han seg inn i kongressen og konkurrerte uten hell ved Lok Sabha-valget i 2004 fra Jaipur på partiets billett.

Mens Khachariyawas kan hevde å være arvingen av Shekhawats arv, hadde han allerede sluttet seg til kongressen da kongressen i 2007 hadde reist korrupsjonsanklager mot Shekhawat mens sistnevnte kjempet mot presidentvalget mot UPA-kandidaten Pratibha Patil. Da Shekhawat døde, var Khachariyawas allerede en MLA fra Kongressen.

“Enn mindre familiemedlemmer, ikke engang en fiende ville komme med slike påstander som løgnene som spres av Pratap Singh Khachariyawas ji i dag, ved den hellige Samadhi Sthal of Bhairon Singh ji,» sa Abhimanyu, og avviste Khachariyawas påstand om at Shekhawat hadde krevd en etterforskning av Raje-regjeringens påståtte korrupsjon i 2003-2008.

Abhimanyu sa at påstanden om korrupsjon mot Raje-regjeringen faktisk ble fremsatt av kongressen, og Shekhawat hadde bare sagt at hvis slik korrupsjon virkelig hadde funnet sted, burde regjeringen ta grep mot det.

Annonse

Til i dag er Shekhawat fortsatt Rajput-samfunnets største leder fra Rajasthan. Rajputs, som hevder å utgjøre 11-12 % av Rajasthans befolkning, er spredt over hele staten, med minst en viss tilstedeværelse i alle de 200 forsamlingssetene. Tradisjonelt har de vært BJP-velgere, og kjent for å påvirke utfallet på mange seter.

Men de politiske ligningene hadde endret seg før statsmålingene i 2018, da flere faktorer hadde vendt samfunnet mot den daværende Raje-regjeringen, inkludert politiets møte med gangsteren Anandpal Singh, sidelinjen av avdøde BJP-leder Jaswant Singh og politisaker mot Rajput-ledere etter at noen protester hadde blitt voldelige.

Annonse

Rajput Sabha – Rajputs toppsamfunnsplattform – hadde faktisk startet kampanjen «Kamal ka phool, hamari bhool (Lotusblomst er vår feil)» før valget i 2018, som BJP hadde tapt.

I de senere årene var Shekhawat, som var medvirkende bak å foreslå Rajes navn som BJPs ansikt i Rajasthan, blant en gruppe seniorledere inkludert tidligere unionsminister Jaswant Singh, som følte seg satt på sidelinjen av henne.

Også Les

Fire opposisjonspartier skal hoppes over Innsettelse av parlamentet, flere kan følge

Nøkkel ansikt i Trimbakeshwar tempelrekke, Tushar Bhosale, aggressiv samler…

Satt til å bli den neste Karnataka-taleren, U T Khader kjent for sine diplomatiske…

Fra Urdu Press | CM Siddaramaiah på prøve til døden av Rs 2000-seddel til…Annonse

Før forsamlingsvalget som er planlagt til desember i år, prøver BJP å gjenvinne sitt tapte terreng blant Rajputs. Ved å feire Shekhawats tilknytning til partiet, håper det å minne samfunnet om hans høye status i BJP.