Onderzoekende oplichter Sherpuria-link, ED doet invallen bij bedrijf gerund door voormalig NDTV-CEO, bevriest vaste deposito's

0
53

De Enforcement Directorate (ED) onderzoekt een sporttech-start-up die wordt geleid door een voormalig senior NDTV-manager in verband met zijn witwasonderzoek naar de vermeende oplichter Sanjay Prakash Rai 'Sherpuria', The Indian Express heeft het vernomen.

Eerder deze maand deed het bureau naar verluidt een inval in het pand van MyySports Pvt Ltd in Delhi NCR en bevroor zijn vaste deposito's van meer dan Rs 4,6 crore.

Het bedrijf is opgericht en wordt beheerd door Saurav Banerjee, voormalig co-CEO en CFO van NDTV Group, en wordt door de ED onderzocht wegens het naar verluidt parkeren van Sherpuria's fondsen.

Sherpuria werd gearresteerd door de Special Task Kracht van de politie van Uttar Pradesh eind vorige maand wegens vermeende vervalsing van zijn toegang tot het kabinet van de premier en het op frauduleuze wijze “misbruiken” van de naam van de premier voor persoonlijk gewin.

Lees | Govt's koeienwelzijnsmissie heeft Rs 2 cr vrijgemaakt voor steun voor 'firma gerund door oplichter Sherpuria'

“Sherpuria ontving geld van een aantal zakenlieden in verschillende vormen met de belofte hen te helpen met kwesties die verband houden met de overheid. Deze fondsen zijn geparkeerd in verschillende bedrijven. Een daarvan is MyySports. We hebben twee afzonderlijke FD's van het bedrijf bevroren om ervoor te zorgen dat de fondsen niet worden omgeleid totdat het onderzoek is afgerond', zei een ED-functionaris.

Banerjee was niet beschikbaar voor commentaar.

Toen contact werd opgenomen, beweerde een woordvoerder van MyySports Pvt Ltd dat het bedrijf niet op de hoogte was van de vermeende antecedenten van de oplichter en “geschokt en verrast” was door de arrestatie van Sherpuria.

“Sherpuria's familie investeerde Rs 3,50 cr onder dezelfde voorwaarden als andere investeerders in de laatste financieringsronde in februari 2023”, vertelde de woordvoerder aan The Indian Express. “Tegenover de genoemde investering werden verplicht converteerbare preferente aandelen toegewezen aan de investeerders, inclusief de familie van Sherpuria, op basis van marktconforme voorwaarden. De prijs waartegen de aandelen aan de familie van Sherpuria zijn toegewezen, is dezelfde als die van aandelen die aan andere investeerders worden toegewezen.”

Advertentie Lees ook | Auteur, Covid-held, ondernemer: De wereld van 'oplichter' Sanjay Sherpuria

Bewerend dat het bedrijf meewerkte aan het onderzoek, voegde de woordvoerder eraan toe: “Geen van de directeuren of functionarissen van het bedrijf had enige kennis van enige beschuldigingen wordt nu gemaakt tegen Sherpuria. Het bedrijf heeft geen andere zaken met hem dan deze investering.”

Volgens het bedrijf houdt MyySports zich bezig met het bouwen, onderhouden, uitvoeren en distribueren van wereldwijde digitale platforms en multimedia-inhoud.

Volgens documenten die zijn ingediend bij de Registrar of Companies, is MyySports in december 2020 opgericht met een maatschappelijk kapitaal van Rs 14 lakh en gestort kapitaal van Rs 8,54 lakh. Het heeft zes bestuurders, behalve Banerjee die de functie van algemeen directeur van het bedrijf bekleedt.

Advertentie

Sherpuria werd vorige maand gearresteerd door UP STF voor het naar verluidt bedriegen van zakenlieden door te beweren een band te hebben met premier Narendra Modi en ministers van het kabinet. De UP STF-actie werd ondernomen op basis van een referentie van ED, die als eerste de man begon te onderzoeken.

Zoals eerder gemeld door The Indian Express, heeft Sherpuria brede connecties gehad binnen de heersende dispensatie: zijn boeken zijn vrijgegeven door RSS-chef Mohan Bhagwat. J&K LG Manoj Sinha heeft in zijn verkiezingsbeëdigde verklaring van 2019 onthuld dat hij Rs 25 lakh van hem heeft ontvangen als een ongedekte lening.

In december vorig jaar keurde het Ministerie van Visserij, Melkveehouderij en Veehouderij van het Centrum een ​​subsidie ​​van Rs 2 crore goed aan zijn ngo, Youth Rural Entrepreneur Foundation (YREF), voor een Rashtriya Gokul Mission-project.

YREF, bronnen in ED zeiden, was een belangrijke entiteit die door het bureau werd onderzocht. De Indian Express ontdekte dat de ngo IAS, IPS en de strijdkrachten heeft teruggetrokken. officieren in de adviesraad.

Lees ook

PM Modi Live Updates: Narendra Modi zegt banden tussen India en Australië in T-20 mod…

'De overheid heeft alle partijen uitgenodigd, ze mogen handelen volgens hun wijsheid…

Nieuwe spanning in Manipur: voormalig plaatsvervangend voorzitter onder drie gevangengenomen

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/JK-L-G-Manoj-Sinha-met-anderen-bij-de-G20-werkgroep-bijeenkomst-van-toerisme-in-Srinagar-on- Tuesday.-PTI.jpg?resize=450,250" />

G20-ontmoeting: J&K leed 30 jaar maar het terreur-ecosysteem is nu geïsoleerd, zegt…

Terwijl een gepensioneerde IAS-officier in de adviesraad verbonden met Kiran Patel, een oplichter die meer dan een maand geleden werd gearresteerd in Srinagar, een ander lid van de adviesraad die een IPS-officier was, was verwikkeld in de strijd tussen CBI en CBI in 2018.

© The Indian Express (P) Ltd