'Kantoor president teruggebracht tot symboliek': Oppn overweegt boycot van inhuldiging nieuw parlementsgebouw

0
39

De inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw door premier Narendra Modi op 28 mei, toevallig ook de geboortedag van Hindutva-ideoloog V D Savarkar, heeft een politieke storm op gang gebracht met oppositiepartijen die schending van de grondwettelijke fatsoen beweren en beweren dat president Droupadi Murmu, als hoofd van het parlement, had moeten worden uitgenodigd om het gebouw aan de natie op te dragen. En de BJP beweerde dat het congres “goedkope politiek” speelde in een tijd van “nationale trots”.

Congresvoorzitter Mallikarjun Kharge beschuldigde de regering ervan het ambt van president te hebben teruggebracht tot “symbolisch”. ”en bracht de kwestie in verband met Dalits en Tribals. Enkele van de andere oppositiepartijen beschuldigden de BJP-regering van het beledigen van de tribale samenleving. Bronnen zeiden dat de oppositiepartijen nu een boycot van het evenement overwegen. Bronnen in het congres zeiden dat de oppositiepartijen waarschijnlijk een gezamenlijk standpunt zullen innemen over het wel of niet bijwonen van het congres.

Premier Narendra Modi inspecteert de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe parlementsgebouw in New Delhi.

Het congres en verschillende andere oppositiepartijen bleven weg bij de ceremonie van de fundering van het nieuwe parlementsgebouw in december 2020, omdat ze de timing in twijfel trokken, aangezien de boeren op dat moment protesteerden, de pandemie woedde en het land economische problemen ondervond door de lockdown.

Naast het leggen van de eerste steen had de premier in juli vorig jaar het nationale embleem op het dak van het nieuwe gebouw onthuld. Lok Sabha-voorzitter Om Birla had vorige week premier Modi ontmoet en hem uitgenodigd om het nieuwe parlementsgebouw in te wijden.

Kharge beweerde dat “de Modi-regering herhaaldelijk fatsoen heeft geschonden” en voerde aan dat “het kantoor van de president van India gereduceerd is tot tokenisme onder de BJP-RSS-regering.”

“Het lijkt erop dat de Modi-regering heeft gezorgd voor de verkiezing van de president van India uit de Dalit- en stamgemeenschappen alleen om electorale redenen. Terwijl voormalig president, Shri Kovind, niet was uitgenodigd voor de nieuwe ceremonie voor het leggen van de fundamenten van het parlement, heeft de president van India Smt. Droupadi Murmu is niet uitgenodigd voor de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw”, zei hij.

Uitgelegd

Diep vertrouwenstekort

Verwijzend naar de boerderijprotesten en de pandemie, bleef de oppositie weg van de ceremonie voor het leggen van de fundering van het nieuwe Huis in december 2020 Deze keer betoogt de oppositie dat de president het hoofd van het parlement is. Gezien het feit dat het Parlement aan het volk toebehoort – Opp en Treasury banken – verraadt de controverse een diep vertrouwenstekort tussen de twee partijen.

Het parlement van India, zei hij, is het hoogste wetgevende orgaan van de Republiek India, en de president van India is de hoogste constitutionele autoriteit.

Advertentie

“Zij alleen vertegenwoordigt de regering, de oppositie en elke burger gelijk. Zij is de eerste burger van India… De inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw door haar zal de toewijding van de regering aan democratische waarden en constitutionele fatsoen symboliseren', voegde hij eraan toe.

De BJP sloeg terug. “Als er iets goeds gebeurt, nemen congresleiders hun toevlucht tot hun goedkope niveau van politiek… De bouw van het nieuwe parlementsgebouw is een glorieus moment en elk India is er trots op. Het congres speelt echter zoals gewoonlijk spelbreker. Ze zijn afgewezen door de bevolking van het land en dergelijke opmerkingen zijn een weerspiegeling van hun frustratie”, zei BJP-woordvoerder Anil Baluni.

De BJP-leider zei dat de aanval van de Congrespartij haar negatieve en defaitistische mentaliteit weerspiegelde wanneer de nieuwe structuur staat als de “belichaming van de Indiase democratie” en een weerspiegeling van de “geest van Make in India”.

Advertentie

De Aam De Aadmi-partij beschuldigde de regering ervan president Murmu en de tribale en achtergebleven gemeenschappen te hebben beledigd. Senior AAP-leider en Rajya Sabha-parlementslid Sanjay Singh zei dat de beslissing ook een weerspiegeling was van de “anti-tribale, anti-Dalit en anti-achterlijke mentaliteit” van de BJP.

“Je maakt een stamvrouw tot president van India voor politiek gewin, maar je nodigt haar niet uit om het nieuwe parlementsgebouw in te huldigen…Is er een grotere belediging voor een president dan deze? vroeg hij.

De leider van Trinamool Congress in Rajya Sabha Derek O'Brien zei: “Het parlement is niet zomaar een nieuw gebouw; het is een etablissement met oude tradities, waarden, precedenten en regels — het is de basis van de Indiase democratie. Minister-president Modi snapt dat niet.”

CPM-secretaris-generaal Sitaram Yechury wees erop dat de president volgens het grondwettelijke schema van India het hoofd van het parlement is.

“Hij of zij is degene die het Parlement bijeenroept en elk jaar de eerste zitting van het Parlement toespreekt. Volgens de grondwet is de president het hoofd. Hetzelfde gebeurde in 2020 toen de eerste steen werd gelegd voor de nieuwbouw. De president was niet uitgenodigd. De premier onthulde ook het nationale embleem…deze regering verandert India in feite in een presidentiële vorm', zei hij.

Advertentie

Ghanshyam Tiwari van de Samajwadi-partij zei dat zijn partij van mening was dat het “nieuwe parlementsgebouw van de hele natie is en dat de president als hoofd van het parlement het had moeten inhuldigen… het zou ook de toon hebben gezet voor een India waar vrouwen meer zeg in leiderschap in de politiek.”

Lees ook

U T Khader, bekend om zijn diplomatieke…

wordt de volgende Karnataka Spreker

Van de Urdu Press | CM Siddaramaiah op test tot dood van Rs 2000 briefje aan… ” />

Sleutelfiguur in Trimbakeshwar-tempelrij, Tushar Bhosale, agressieve gesprekspartner…

Brij Bhushan spant politieke spieren tijdens Ayodhya-rally, BJP zegt dat ze…

Shiv Sena (UBT)-leider en Rajya Sabha-parlementslid Priyanka Chaturvedi zeiden : “Het is jammer dat de premier de positie van de president blijft ondermijnen, vanaf de ceremonie tot aan de inauguratie. De president is als hoofd van de wetgevende macht de bewaarder van het parlement. Het is zeer problematisch dat de minister-president zichzelf boven autoriteit begint te beschouwen voor zelfverheerlijking.”