Het streven is om AFSPA tegen eind 2023 in te trekken, zegt Assam CM Himanta Sarma

0
54

De eerste minister van Assam, Himanta Biswa Sarma, maakte maandag bekend dat zijn regering ernaar streeft om de omstreden Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) eind 2023 volledig uit de staat terug te trekken.

's 8220;We zullen ook ex-militairen aanwerven om onze politiemacht te trainen,” CM Sarma tweette.

Hij maakte de aankondiging tijdens de Commandantenconferentie op 22 mei. “AFSPA zal tegen november uit de hele staat worden opgeheven . Dit zal de vervanging van CAPF's door Assam Police Battalions vergemakkelijken. De aanwezigheid van CAPF's zoals vereist door de wet zal echter aanwezig zijn,” aldus een van de hoogtepunten uit zijn toespraak op de conferentie.

Explained | Uitgelegd: wat is AFSPA en waarom zijn staten in het noordoosten ertegen?

Terwijl de melding van verstoorde gebieden onder AFSPA vorig jaar door het centrum uit de hele staat Assam werd verwijderd, was deze nog steeds van kracht in ongeveer negen districten en een onderafdeling van een ander district. Vanaf 1 april 2023 werd de melding echter opgeheven voor nog een district in de staat, wat betekende dat AFSPA beperkt was tot slechts acht districten van Assam.

AFSPA voorziet in speciale bevoegdheden voor de strijdkrachten die kunnen worden opgelegd door het centrum of de gouverneur van een staat, aan de staat of delen ervan, nadat deze volgens sectie 3 “verstoord” is verklaard. De wet definieert deze als gebieden die zijn “verstoorde of gevaarlijke toestand dat de inzet van strijdkrachten ter ondersteuning van de civiele macht noodzakelijk is''. AFSPA is gebruikt in gebieden waar strijdbaarheid heerste.

Lees ook

PM Modi Live Updates: Accepteert geen elementen die India-Australië proberen te schaden…

AAP krijgt Mamata-boost in ordonnantiegevecht: 'Als we er niet in slagen om ons nu weer te verenigen…

'Geen vluchtrisico': Delhi HC staat Prannoy, Radhika Roy toe naar het buitenland te reizen

Onderzoekende oplichter Sherpuria-link, ED valt bedrijf binnen door voormalig NDTV CEO, gratis…

De wet, die draconisch wordt genoemd, geeft de strijdkrachten verregaande bevoegdheden. Het stelt hen in staat om 'het vuur' te openen, en zelfs de dood te veroorzaken, tegen elke persoon die de wet overtreedt of wapens en munitie draagt. Het geeft hen de bevoegdheid om personen te arresteren zonder bevelschrift, op basis van “redelijke verdenking”, en ook om panden te doorzoeken zonder bevelschrift.