Fem vanliga matlagningsmisstag och hur man åtgärdar dem

0
63
BAZA Production/Shutterstock.com

Oavsett om du är en nybörjare i köket eller om du har lagat mat i flera år, är ingen immun mot att göra matlagningsmisstag. Vissa av dessa misstag är dock vanligare än andra, och det krävs bara ett fel drag för att i huvudsak “förstöra” en hel rätt.

Tack och lov kan de flesta köksmisstag fixas med lite kunskap, erfarenhet och uppfinningsrikedom.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på fem vanliga matlagningsmisstag och hur du kan fixa dem—och eventuellt spara middag!

Innehållsförteckning

Hur man fixar en salt maträtt
Hur man fixar en kryddig maträtt
Hur man fixar underkokt kyckling
Hur man fixar klumpig sås och sås
Hur man fixar överkokt pasta

Hur att fixa en salt maträtt

VasiliyBudarin/Shutterstock.com

RELATERADEÄr Koshersalt och bordssalt olika?

Ärligt talat är det svårt för de flesta hemkockar att översalta en maträtt. När du går ut och äter är chansen stor att restaurangkockarna använder mer salt i din maträtt än du någonsin skulle kunna tänka dig att använda på egen hand. Spoiler alert—det är vanligtvis det som gör att den smakar så gott.

Men det är fortfarande möjligt att en maträtt blir för salt under tillagning. Kanske har du läst receptet fel och lagt till två matskedar istället för teskedar. Eller, du kanske bara blev lite hårdhänt med en “nypa” salt.

Kan du fixa det? Förmodligen!

Försök att lägga till något surt till rätten, som citronsaft, vinäger eller till och med någon form av tomatprodukt. Syran i dessa ingredienser hjälper till att neutralisera saltet. Välj självklart en sur ingrediens som är vettig för rätten och börja med att bara klämma, justera mängderna därefter. Smaka alltid när du går!

Gravity Elektrisk salt- och pepparkvarnset

Fånga dessa tjusiga salt- och pepparbågar till din nästa måltid.

Amazon

62,99 USD < img src="http://www.lifesavvy.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
69,98 USD Spara 10 %

Hur man fixar en kryddig maträtt

Pixel-Shot/Shutterstock.com

Lite krydda är trevligt, men ingen vill sitta ner till en så kryddig maträtt att du faktiskt inte kan njuta av smaken. Vad kan du göra om du har lagt till för mycket cayenne, varm sås eller kryddig paprika i ett recept?

Du kan alltid späda ut det med lite vatten eller fond, men en av de bästa sätt att neutralisera kryddan är med mjölk eller annan mejeriprodukt. Människor sträcker sig ofta efter mjölk efter att ha ätit kryddig mat av en anledning.

Mejeriprodukter innehåller en viss typ av protein som kallas kasein. Kasein binder med capsaicin (det som gör paprika heta!) innan det når dina smaklökar, vilket neutraliserar en del av kryddan. Så tillsätt en skvätt grädde, mjölk eller till och med mycket ost till din kryddiga rätt så kan du njuta av den utan att bränna dig.

Förvara ditt hem halv gallon glasmjölkflaska med lock

Håll din mjölk redo om du åter gör en kryddig maträtt!

Amazon

19,99 $
 

Hur man fixar underkokt kyckling

Razmarinka/Shutterstock.com

Vissa människor har en allvarlig rädsla när det kommer till dåligt tillagad kyckling, och det finns en bra anledning till det. Den säkra tillagningstemperaturen för alla fjäderfäprodukter är 165 grader. Om du äter kyckling som är dåligt tillagad kan du löpa risk att drabbas av livsmedelsburna sjukdomar som salmonella.

Så, vad ska du göra om du tar ut kycklingen ur ugnen och det är fortfarande rosa (eller rå) inuti? Det säkraste är att fortsätta laga mat! Investera i en omedelbar termometer som gör att du kan säkerställa att din kyckling är ordentligt tillagad till en säker temperatur.

Om du har bråttom att få middag på bordet, prova att skiva kycklingen i mindre eller tunnare bitar innan du sätter tillbaka dem i ugnen eller på grillen. De lagar mat snabbare och du minskar risken för att de blir dåligt tillagade.

Alpha Grillers Instant Read Kötttermometer!

Se till att din mat har en säker temperatur varje gång!

Amazon

15,99 USD
19,99 $ Spara 20 %

Hur man fixar klumpiga såser och sås

Elena Veselova/Shutterstock.com

Det finns inget som en lyxig sås eller rik pannsås för att ta en rätt till nästa nivå. Men många såser börjar med en roux (mjöl och smör eller olja) eller är förtjockade med majsstärkelse. Ibland kan det skapa klumpar som verkar näst intill omöjliga att få ut.

Det enklaste sättet att jämna ut din sås eller sås är att använda en stavmixer. Det är en handhållen “pinne” mixer som kan användas direkt i grytan du kokar din sås i. Ge såsen några snabba blandningar och sakerna ska lätt jämnas ut.

Om du inte har en stavmixer, försök sila din sås genom en finmaskig sil. Du kanske slutar med några mindre klumpar, men det blir mycket smidigare totalt sett.

Mueller Ultra-Stick 500 watt 9-hastighets nedsänkt multifunktionsstavmixer

Utmärkt för smoothies, soppor och silkeslen sås!

Amazon

29,97 USD
39,99 USD Spara 25 %

Hur man fixar överkokt pasta

nerudol/Shutterstock.com figur>

Den perfekta pastan tillagas vanligtvis till al dente, vilket betyder att den har en subtil fasthet när den bits. Dina nudlar kan dock gå från perfekt kokta till mosiga på några minuter om du inte är försiktig.

Istället för att slänga pastan och börja om, stelna upp den med lite högre värme. När du har tömt nudlarna, lägg dem i en stekpanna med lite olivolja eller smör.

Sätt spisen på medelhög värme och koka pastan tills den fått lite färg. Detta skapar mer konsistens och kommer att främja en trevligare matupplevelse när du lägger till din favoritsås.

Gotham Steel 5 Quart Stock Multipurpose Pasta Pot

Ett enkelt sätt att tömma dina nudlar.

Amazon

28,99 USD < img src="http://www.lifesavvy.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
$39,95 Spara 27 %

Visst, matlagning är lite av en vetenskap, men en av de bästa sakerna med att göra din egen mat är att du har utrymme att experimentera och vara kreativ. Men du är bara människa, och misstag händer.

Tack och lov kan de vanligaste matlagningsmisstagen åtgärdas på något sätt. Ha dessa användbara tips i åtanke nästa gång du upplever ett “oops” medan du lagar middag. Du kanske kan spara rätten på några minuter.