Home Dutch Een nieuwe voorstelling van rijst, een gewas dat de wereld voedt

Een nieuwe voorstelling van rijst, een gewas dat de wereld voedt

0

Geschreven door Somini Sengupta en Tran Le Thuy

Rijst is in de problemen terwijl de aarde opwarmt, waardoor het voedsel en het levensonderhoud van miljarden mensen wordt bedreigd. Soms valt er niet genoeg regen als zaailingen water nodig hebben, of te veel als de planten het hoofd boven water moeten houden. Terwijl de zee binnendringt, verpest zout het gewas. Naarmate de nachten warmer worden, dalen de opbrengsten.

Deze gevaren dwingen de wereld om nieuwe manieren te vinden om een ​​van haar belangrijkste gewassen te telen. Rijstboeren verschuiven hun plantkalenders. Plantenveredelaars werken aan zaden die bestand zijn tegen hoge temperaturen of zoute bodems. Winterharde erfgoedvariëteiten worden nieuw leven ingeblazen.

En waar het water bijna op is, zoals in zoveel delen van de wereld, laten boeren hun akkers met opzet droogvallen, een strategie die ook methaan vermindert, een krachtig broeikasgas dat uit rijstvelden opstijgt.

Ook. Lees | Methaan moet dalen om de opwarming van de aarde te vertragen – maar slechts 13 procent van de uitstoot wordt daadwerkelijk gereguleerd

De klimaatcrisis is vooral schrijnend voor kleine boeren met weinig land, wat het geval is voor honderden miljoenen boeren in Azië. “Ze moeten zich aanpassen”, zegt Pham Tan Dao, hoofd irrigatie van Soc Trang, een kustprovincie in Vietnam, een van de grootste rijstproducerende landen ter wereld. “Anders kunnen ze niet leven.”

In China bleek uit een studie dat extreme regenval de rijstopbrengsten in de afgelopen 20 jaar heeft verminderd. India beperkte de rijstexport uit bezorgdheid om genoeg te hebben om zijn eigen mensen te voeden. In Pakistan verwoestten hitte en overstromingen oogsten, terwijl in Californië een langdurige droogte ertoe leidde dat veel boeren hun akkers braaklegden.

De uitdagingen van nu zijn anders dan die van 50 jaar geleden. Toen moest de wereld veel meer rijst produceren om hongersnood te voorkomen. Hoogproductieve hybride zaden, gekweekt met kunstmest, hielpen. In de Mekongdelta produceerden boeren maar liefst drie oogsten per jaar, waarmee ze miljoenen mensen in binnen- en buitenland voedden.

Advertentie

Vandaag de dag heeft juist dat systeem van intensieve productie wereldwijd voor nieuwe problemen gezorgd. Het heeft de watervoerende lagen uitgeput, het gebruik van kunstmest opgedreven, de diversiteit aan rijstrassen die worden geplant verminderd en de lucht vervuild met de rook van brandende rijststoppels. Bovendien is er de klimaatverandering: het heeft het ritme van zonneschijn en regen waar rijst van afhankelijk is, op zijn kop gezet.

Misschien wel het meest zorgwekkend, omdat rijst elke dag wordt gegeten door enkele van 's werelds armste, verhoogde kooldioxide concentraties in de atmosfeer putten de voedingsstoffen in elke korrel uit.

Boeren in een rijstveld in de Mekongdelta, Vietnam, 6 maart 2021. De rijstteelt komt in de problemen nu de aarde opwarmt, een bedreiging voor het voedsel en het levensonderhoud van miljarden mensen die de wereld dwingt nieuwe manieren te vinden om een ​​van de belangrijkste gewassen te verbouwen. (Thanh Nguyen/The New York Times)

Rijst kampt met een ander klimaatprobleem. Het is goed voor naar schatting 8% van de wereldwijde methaanemissies. Dat is een fractie van de uitstoot van kolen, olie en gas, die samen goed zijn voor 35% van de methaanuitstoot. Maar fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door andere energiebronnen. Rijst, niet zo veel. Rijst is de belangrijkste graansoort voor naar schatting 3 miljard mensen. Het is biryani en pho, jollof en jambalaya — een bron van traditie en levensonderhoud.

Advertentie

“We bevinden ons op een fundamenteel ander moment”, zegt Lewis H. Ziska, een professor milieugezondheidswetenschappen aan Columbia Universiteit. “Het is een kwestie van meer produceren met minder. Hoe doe je dat op een duurzame manier? Hoe doe je dat in een klimaat dat verandert?”

Een riskante balans

In 1975, geconfronteerd met hongersnood na oorlog, besloot Vietnam om meer rijst te verbouwen .

Het slaagde op spectaculaire wijze en werd uiteindelijk de op twee na grootste rijstexporteur ter wereld, na India en Thailand. De groene lappendeken van de Mekong Delta werd de meest gewaardeerde rijstregio.

Tegelijkertijd werd de Mekong rivier echter door mensenhanden hervormd.

Beginnend in het zuidoosten van China, kronkelt de rivier door Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja, onderbroken door vele dammen. Tegenwoordig, tegen de tijd dat het Vietnam bereikt, is er nog maar weinig zoet water over om zeewater dat landinwaarts sijpelt weg te spoelen. Een stijgende zeespiegel brengt meer zeewater met zich mee. Irrigatiekanalen worden zout. Het probleem wordt alleen maar groter naarmate de temperatuur stijgt.

Advertentie

“We accepteren nu dat snel stijgend zout water normaal is”, zei Pham, de irrigatiechef. “We moeten ons voorbereiden om ermee om te gaan.” Waar zout water tijdens het droge seizoen zo'n 30 kilometer (ongeveer 19 mijl) binnendrong, zei hij, kan het nu 70 kilometer (ongeveer 43 mijl) landinwaarts bereiken.

Klimaatverandering brengt andere risico's met zich mee. Je kunt er niet meer op rekenen dat het moessonseizoen in mei begint, zoals voorheen. En dus haasten boeren zich in droge jaren om rijst 10 tot 30 dagen eerder dan normaal te zaaien, ontdekten onderzoekers. In kustgebieden wisselen velen af ​​tussen rijst en garnalen, die van een beetje zout water houden.

Advertentie Lees ook | Wereldwijde temperaturen overschrijden waarschijnlijk voor het eerst in de komende 5 jaar de grens van 1,5 graden Celsius: WMO

Maar dit vereist het beteugelen van hebzucht, zei Dang Thanh Sang, 60, een levenslange rijstboer in Soc Trang. Garnalen brengen hoge winsten met zich mee, maar ook hoge risico's. Ziekte komt gemakkelijk binnen. Het land wordt onvruchtbaar. Hij heeft het andere boeren zien gebeuren.

Dus plant Dang op zijn 7 hectare rijst als er zoet water in de kanalen is, en garnalen als er zeewater naar binnen sijpelt. Rijst reinigt het water. Garnalen voeden de bodem. “Het is niet veel geld, zoals alleen garnalen kweken,” zei hij. “Maar het is veiliger.”

Advertentie

Elders zullen boeren hun kalenders voor rijst en andere basisgranen moeten verschuiven, concludeerden onderzoekers in een recent artikel. Wetenschappers proberen hen te helpen.

Het wonderkabinet in het laboratorium van Argelia Lorence is gevuld met rijstzaden – 310 verschillende soorten rijst.

Vele zijn oud en worden nu nog maar zelden verbouwd. Maar ze bezitten genetische superkrachten die Lorence, een plantenbiochemicus aan de Arkansas State University, probeert te vinden, met name die welke rijstplanten in staat stellen hete nachten te overleven, een van de meest acute gevaren van klimaatverandering.

Ze heeft tot nu toe twee van zulke genen gevonden. Ze kunnen worden gebruikt om nieuwe hybride variëteiten te kweken.

“Ik ben ervan overtuigd,” zei ze, “dat boeren over tientallen jaren heel andere soorten zaden nodig zullen hebben.”

Minder water in rijstvelden?

Rijst staat centraal in het verhaal van de Verenigde Staten. Het verrijkte de kuststaten van het Amerikaanse Zuiden, allemaal met de arbeid van tot slaaf gemaakte Afrikanen die generaties lang rijstteeltkennis met zich meebrachten.

Een luchtfoto van de garnalenkweek links van een kronkelende rivier en rijst landbouw aan de rechterkant, in de Mekong Delta-regio van Vietnam. (Thanh Nguyen/The New York Times)

Tegenwoordig is het dominante rijstbouwgebied van het land verspreid over de harde kleigrond in de buurt van waar de rivier de Mississippi een van zijn zijrivieren, de rivier de Arkansas, ontmoet. Het lijkt in niets op de Mekongdelta. De velden hier zijn met een laser genivelleerd, plat als pannenkoeken. Er wordt machinaal gewerkt. Boerderijen zijn uitgestrekt, soms meer dan 20.000 hectare.

Wat ze gemeen hebben, zijn de gevaren van klimaatverandering. De nachten zijn heter. Regens zijn grillig. En dan is er nog het probleem dat juist is ontstaan ​​door het succes van zoveel intensieve rijstteelt: het grondwater staat gevaarlijk laag.

Lees ook | https://indianexpress.com/article/technology/science/world-large-lakes-drying-up-8617884/

Betreed Benjamin Runkle, een technische professor van de Universiteit van Arkansas in Fayetteville. In plaats van de rijstvelden altijd onder water te houden, zoals telers altijd hebben gedaan, stelde Runkle voor dat de boeren in Arkansas de velden een beetje laten opdrogen, dan het water weer binnenlaten en dan herhalen. Oh, en zouden ze hem het methaan laten meten dat van hun velden komt?

Mark Isbell, een rijstboer van de tweede generatie, heeft zich aangemeld.

Aan de rand van Isbells veld zette Runkle een groot wit ding op dat een zilverreiger zou kunnen aanzien voor een neef. Het apparaat mat de gassen die worden geproduceerd door bacteriën die in de overstroomde velden stoven. “Het is alsof je een blaastest van het land aflegt”, zei Runkle.

Zijn experiment, uitgevoerd gedurende zeven jaar, concludeerde dat boeren de methaanuitstoot van rijst met meer dan 60% kunnen verminderen door de velden niet continu te laten overstromen. %.

Voor boeren die emissiereducties kunnen aantonen, biedt de regering-Biden federale fondsen aan voor wat zij 'klimaatslimme' projecten noemt. Landbouwsecretaris Tom Vilsack kwam afgelopen herfst naar de boerderij van Isbell om het programma te promoten. Isbell denkt dat de prikkels andere rijsttelers zullen overtuigen om afwisselend bevochtigen en drogen toe te passen.

Lees ook

Chauffeur aangehouden bij ongeval met vrachtwagen nabij Witte Huis; Nazi-vlag gevonden

Tijdens het evenement in Sydney PM Modi prijst 'wederzijds vertrouwen' met Australië, kondigt n…

Bangladesh worstelt om brandstofimport te betalen terwijl de dollarcrisis verergert – r…

'Alleen uit India': Amerikaans bedrijf beboet voor plaatsen van discriminerende vacature…

“We kijken een beetje over de heuvel en zien wat er in de toekomst gaat gebeuren , en leer nu,” zei zijn vader, Chris Isbell.