Delhis G20-melding fra J&K: 2 generasjoner tapt, endre her

0
65

G20-arbeidsgruppemøtet for turisme er et “et øyeblikk av foryngelse og reinkarnasjon” for Jammu og Kashmir, sa unionsminister Jitendra Singh til utenlandske delegater da det tre dager lange arrangementet startet i Srinagar mandag.

Totalt 61 delegater fra 29 nasjoner deltar i møtet — den første slike internasjonale begivenheten som ble holdt i J&K siden opphevelsen av artikkel 370 i august 2019.

“Da jeg prøvde å fange alt det jeg så, slo den første tanken opp for meg var: det er virkelig et øyeblikk av foryngelse, et øyeblikk av reinkarnasjon…,” sa Singh, mens han understreket de positive endringene i dalen.

Delegatene ble presentert med et Kashmiri-sjal og en Dogri saffa ved ankomst. (Express)

Statsministeren for PMO, med et eksempel, sa at i motsetning til tidligere, var det ingen mottakere for streikerop her lenger. “Hvis en slik begivenhet ble holdt tidligere, ville en streikerop blitt gitt fra Islamabad og butikker på Residency Road (i hjertet av) Srinagar ville ha stengt. Nå er det ingen hartal selv om oppfordringen om hartal kommer herfra eller der, sa han.

Ikke gå glipp av | Fire tiår senere gjenoppliver Bollywood romantikken med Kashmir

“Denne endringen har skjedd. Vanlige mennesker på gatene i Srinagar ønsker å gå videre. De har mistet to generasjoner [på grunn av militans],» sa han og henvendte seg til delegatene på et sidearrangement om «Filmturisme for økonomisk og kulturell bevaring».

Les også | G20 turisme møte i Jammu & Kashmir fra i dag: TL;DR

Ministeren uttrykte håp om at delegatene fremhever det positive i dalen når de kommer tilbake. «Jeg håper at når vennene våre kommer tilbake, vil de være våre ambassadører… om situasjonen her og hvordan den ser ut,» sa han.

Ved inngangen til lokalet for G20-møtet i Srinagar på søndag. (Ekspressfoto av Shuaib Masoodi)

I sin tale sa Union Tourism Minister G Kishan Reddy: “Filmturisme har dukket opp som et kraftig medium for å fremme reiselivsnæringen, og regjeringen utarbeider en omfattende strategi for veksten i J&K.”

Annonse < p>Et utkast til nasjonal strategi for filmturisme ble også utgitt i anledningen, som tar sikte på å promotere India som en filmturismedestinasjon.

Til å påkalle Kashmirs hundre år gamle historie som startet med Martand Sun Temple, sa Reddy, “Jeg vil gjerne fremheve skjønnheten og den kulturelle arven til vertsdestinasjonen. Srinagar er en av Indias eldste byer.»

Tidligere på morgenen ble delegatene, som ankom Srinagar på et charterfly, ønsket velkommen på flyplassen. De ble presentert et Kashmiri pashmina sjal og en Dogri saffa, og deretter ført til møtestedet, Sher-e-Kashmir International Convention Centre, midt i stram sikkerhet.

Annonse Les også | Daglig orientering: G20 turismemøte i Srinagar; Dr Arvind Panagariya ved Idea Exchange; og mer

I en snakk med journalister senere sa G20-sherpa Amitabh Kant at “alle G20-land unntatt Kina deltar i arbeidsgruppemøtene i Srinagar”. Selv om Kant ikke navnga noe annet land enn Kina, har The Indian Express fått vite at Tyrkia, Saudi-Arabia og Egypt – som var spesielt inviterte – også valgte å holde seg unna arrangementet.

Kant sa imidlertid: «Reise og turisme er en fullstendig privat sektoraktivitet, så deres (Tyrkia og Saudi-Arabia) turoperatører og reisebyråer er her. Det er 61 deltakere her fra 29 land. Jeg kan si at reiselivsmøtet i Srinagar har fått enestående respons. Land kommer ikke av forskjellige grunner.»

NSG-kommandoer på Lal Chowk i Srinagar torsdag i forkant av G20-møtet. (Ekspressfoto av Shuaib Masoodi)

Som svar på et spørsmål om råd utstedt av noen land mot reiser til J&K, sa Kant: “Hvis disse reiserådene var så strenge, ville deres representanter ikke ha kommet. Alle G7-land deltar her. Kashmir er en fredelig destinasjon, og vi vil se fred, fremgang og velstand her.”

Om de enestående sikkerhetsarrangementene i Srinagar for G20-arrangementene, sa MoS Singh: “Når det er et møte av denne skalaen, du har alltid oppskalert sikkerheten. Det er den lokale administrasjonens ansvar å sørge for at det ikke oppstår forfall.»

Ved initiering av den politiske prosessen i J&K sa Singh: “Jeg vet ikke hva du mener, den politiske prosessen er allerede i gang. Vi har DDCs (District Development Councils) og panch/sarpanch osv. Er ikke det den politiske prosessen?”

Annonse

Han sa at dette spørsmålet burde besvares av tidligere regjeringer. «Den politiske prosessen betyr grasrota. Hvorfor ble J&K fratatt og hva var egeninteressen til disse regjeringene på det tidspunktet? Det er denne regjeringen som skal ha æren for å ha innført den politiske prosessen rett på grasrota, sa han.

Les også

Ikke gjør det koble det til politikk, sier Amit Shah om ny parlamentsinnsettelse,…

PM Modi Live Updates: Narendra Modi sier India-Australia knytter T-20-mod…

Frisk spenning i Manipur: tidligere nestleder blant tre holdt

Ved innsettelsen av det nye parlamentet skal statsministeren overleveres septer gitt til Neh…

Snakker med indianeren Express, lederen for den amerikanske delegasjonen, Philip Cummings sa: “Vi er glade for å støtte G20 og delta i arbeidsgruppemøtet i Srinagar.”

© The Indian Express (P) Ltd