CUET Toppers tips: “Fokusera på självstudier, följ NCERT-böcker”, säger Aprajita Garg på LSR

0
59

CUET UG 2023: Aprajita Garg från Gautam Buddha Nagar ansåg att det hade varit bättre om hon hade fått full poäng i Common University Entrance Test Grundgraduate (CUET UG) 2022 statsvetenskapsexamen. Även om hon fick den högskola och kurs hon valde, tror hon att hennes namn var sist på listan eftersom hon inte fick full poäng i ämnet.

Bedriver för närvarande BA (Hons) statsvetenskap från Lady Shri Ram College dök hon upp för fem ämnen i CUET UG 2022— Ekonomi, statsvetenskap, psykologi, sociologi, engelska (språk). Hon fick 200 i alla ämnen utom statsvetenskap. Hennes bästa av fyra ämnen var 800. Hon fick 193 i statsvetenskap.

Läs också | CUET UG 2023 Deltagande universitet: Central University of Jharkhand; Kontrollera behörighet, vandrarhem, placeringar

Hon delade sin CUET UG-resa med indianexpress.com. Garg säkrade 98,4 procent i CBSE styrelseklass 12-prov 2022. Hon var en elev av DPS Gautam Buddha Nagar.

Hur var min övergång från beskrivande till objektiv

Det var inte svårt för mig eftersom jag alltid fokuserade på detaljer när jag studerade, därför var det lätt för mig. Jag fick 200 i alla ämnen utom statsvetenskap. Jag fick 193 i statsvetenskap, jag tappade 5 poäng eftersom jag valde ett fel svar och tappade två poäng till normalisering.

Mitt namn nämndes i slutet av statsvetenskapslistan för min kurs, BA (Hons ) Statsvetenskap. Det var 33 namn totalt och mitt namn placerades i det sista. Jag tror att om jag hade fått full poäng i statsvetenskap skulle mitt namn ha varit högre. Ändå är jag glad att jag studerar mitt drömhögskola och mitt val av kurs.

CUET var en ansträngande process

Om du tittar på det var CUET en ansträngande process för oss på ett sätt eftersom vi hade två styrelser, mycket osäkerhet och vi var den första gruppen som dök upp för styrelseprov efter Covid-19-pandemin. CUET i sig var en mycket lång procedur som pågick i flera månader.

Läs också | CUET UG 2023: Effektiva tips för att förbereda för avsnittet “Allmänt test”

Jag tror dock att det gynnade många studenter och flyttade fokus från styrelseprov till en gemensam plattform. Det gav lika villkor för alla elever.

Annons

Elever som inte kunde dra nytta av CUET

Eftersom det var mycket förvirring från början om hur man skulle se ut för CUET och vilka ämnen man skulle ta, ökade det mycket stress. Det var problem för studenter från PCM-gruppen eftersom de inte kunde göra lika mycket poäng som humaniorastudenter. Jag är inte säker på hur mycket det påverkade eleverna positivt när det gäller alternativ.

Saker att förbättra

CUET kan utöka sin kursplan och bli mer inkluderande genom att lägga till ämnen som behandlas av andra styrelser . Andra styrelser, särskilt statliga styrelser, har inte samma kursplan som NCERT.

Läs även

JAC 10:e, 12:e (Science) Resultat 2023 Uppdateringar: Konst, handelsresultat ska…

CGSOS klass 10:e, 12:e resultat 2023 Deklarerade: Så här kontrollerar du scorekort

JAC Board 10th, 12th Science Results 2023 (Out): Hur kan jag ladda ner resultat…

JAC Class 10th 11th 12th Resultat 2023 (Ut): Webbplatser att kontrollera klasser 10t…

Råd till elever som dyker upp i år

Jag hoppas att de inte slösar bort sin tid på coachingcenter, eftersom det inte bara är tidskrävande men de kan inte heller lära dig något annat än något du redan kan. Koncentrera dig på självstudier och läs NCERT noggrant.

© IE Online Media Services Pvt Ltd