Bränslebankar saknar växel när kontantbetalningar med Rs 2 000 sedlar zoomar efter RBI-beslut

0
68

Kontantbetalningar i bränslebankar har ökat i kölvattnet av Reserve Bank of Indias beslut att dra in 2 000 Rs-sedlar eftersom fler och fler konsumenter använder sedlarna för att köpa bensin och diesel.

Enligt All India Petroleum Dealers Association, från bara 10 procent före RBI:s fredagsmeddelande, har andelen av Rs 2 000 sedlar i kontanttransaktioner vid bränslebankar ökat till 90 procent. Digitala betalningar, som föreningen sa hade utgjort 40 procent av bränslepumparnas totala försäljning, har minskat till bara 10 procent.

“Majoriteten av kunderna försöker använda Rs 2 000-sedlar även för små inköp för Rs 100-200 och förväntar sig förändringar från bensinpumparna och därför har bensinuttagen extremt ont om växel i hela landet,” sa föreningen i en påstående. Den uppmanade också RBI att ge bankerna i uppdrag att tillhandahålla tillräckliga mängder sedlar i små valörer till bensinpumpar i stället för 2 000 Rs sedlar för att säkerställa smidig drift vid bränsleuttag.

Föreningen sa att RBI-beslutet “återigen hade skapat samma svåra situation vid bensinpumpar över hela landet som man stod inför under 2016 års avmonetiseringskampanj”, och uttryckte oro för att bränslehandlare skulle bli föremål för skattemyndigheterna.

“Vi är rädda att vi återigen skulle möta problem på grund av det nuvarande scenariot som stod inför efter demonetisering eftersom de flesta av återförsäljarna fick inkomstskattebesked/räder”, sade branschorganet.

Föreningen vädjade till kunderna att betala med kort eller digitalt, eller att bjuda in kontanter i “exakta eller rimliga” sedlar.

RBI tillkännagav uttag av sedlar på 2 000 Rs på fredagen. Den har bett alla banker att tillhandahålla insättnings- och växlingsmöjligheter för Rs 2 000 sedlar från 23 maj till 30 september för att slutföra övningen på ett tidsbestämt sätt och för att ge allmänheten tillräcklig tid.

Annons Läs också | Obehaglig historia med Rs 2 000 notering: Flytta bekräftar att det var onödigt, varför september-deadline förvärrar förvirringen

I vad som verkade vara ett försök att skilja mellan detta sedeluttag och demonetiseringen av sedlar på 500 och 1 000 Rs 2016, sa RBI att de hade genomfört sådana övningar för uttag av sedlar från tid till annan som en del av en ren – notera policy. Under 2013-14 togs valutasedlar tryckta före 2005 ur cirkulation.

Läs även

RBI drar ut 2 000 Rs sedlar från cirkulation, ber alla att byta eller de…

IndiGo ökar anslutningsmöjligheterna i Kolkata, tillkännager nya internationella & dome…

Banker följer olika regler, människor använder olika vägar för att dumpa anteckningar

Så här byter du dina sedlar på 2 000 Rs: En snabbguide

Trots RBI:s försäkran om att sedeln fortsätter att förbli lagligt betalningsmedel, finns det farhågor om att många kan motstå att acceptera betalningar som görs i 2 000 Rs-sedlar.