Behöver jag ett grafikkort till min dator?

0
47
Justin Duino/How-To Geek

De flesta människor behöver inte ett dedikerat grafikkort och klarar sig bra med den iGPU som är inbyggd i datorns CPU. Men en dedikerad GPU är ett måste för krävande spel och GPU-förbättrade uppgifter som videoredigering, grafisk design och AI-projekt.

Det är alltid mycket prat om datorgrafikkort, oavsett om det är om lagerbrist, priser eller nya innovationer. Men det är inte alltid klart vem som verkligen behöver en. Låt oss gräva i oss och prata om grunderna, när du behöver en och när du inte behöver det.

Innehållsförteckning

< /p>

Vad är skillnaden mellan integrerade och dedikerade GPU:er?
Integrerade GPU:er: Money for Nothing and Our Pixels for Free
Dedicated GPUs: Premium Pixel Pushing at a Premium Price
Så behöver jag en dedikerad GPU?
Kan din nuvarande konfiguration hantera spelen och apparna du använder?
Kan din nuvarande konfiguration stödja det antal bildskärmar du vill ha?

< h2 role="heading" aria-level="2">Vad är skillnaden mellan integrerade och dedikerade GPU:er?

Rubriken på den här artikeln är lite av en trickfråga, på ett sätt. Varje dator behöver en GPU (Graphics Processing Unit) av något slag. Utan en GPU skulle det inte finnas något sätt att mata ut en bild till din skärm.

Den verkliga kärnan i vår förfrågan idag är inte om du behöver en GPU eller inte, utan om du behöver eller inte en dedikerad (eller diskret) GPU eller grafikkort.

Integrerade GPU:er: Money for Nothing and Our Pixels for Free

I början av datorer kom datorer med ett grafikkort. Funktioner som nätverksanslutning, videovisning och ljudutmatning hanterades av dedikerade expansionskort.

I mitten av 1990-talet började vissa arbetsstationsdatorer levereras med grafikkortsfunktionen integrerad i moderkortet. Den moderkortsintegrerade grafikdesignen höll i sig långt in på 2000-talet, men ankomsten av Intel Clarksdale-processorerna (2010) och AMD Llano-processorerna (2011) inledde en ålder av iGPU:s grafikprocessorer integrerade i själva processorn.

Where’s GPU:n? I CPU:n. Magi! Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Integrerade GPU:er är fantastiska eftersom de är gratis (och problemfria). Du behöver inte ens tänka på dem–bara kombinera ett moderkort och processor i konsumentklassen (eller köp en förmonterad dator från en återförsäljare som Dell eller Best Buy), och bra, du har finns någonstans att koppla in din bildskärm.

Integrerad grafik är också mycket strömsnål eftersom den använder väldigt lite ström utöver vad processorn redan använde från första början. Och tack vare deras standardisering kommer du sällan att stöta på några problem med drivrutiner eller kompatibilitet. På en modern Windows-maskin kommer allt bara att skötas åt dig.

För de flesta aktiviteter som att surfa på webben, skriva e-post, använda kontors- och produktivitetsprogram, grundläggande bildredigering och så vidare är iGPU:n mer än kraftfull nog. Integrerad grafik räcker till och med för lätt spel (och blir bättre för varje generation).

Medan du inte kommer att kunna spela AAA-speltitlar med grafiken inställd på Ultra Supreme Face Meltingly Realistic med din iGPU , du kommer inte ha några problem med att spela bästsäljande titlar som Stardew Valley, Hades, Disco Elysium, Celeste eller något annat antal prisbelönta men föga krävande titlar.

Naturligtvis är integrerad grafik inte utan sina nackdelar. En integrerad GPU delar alla resurser som CPU delar, inklusive din pool av RAM. Detta innebär att alla grafiktunga uppgifter du kastar på det integrerade systemet, som att rendera video, spela ett nuvarande generations 3D-videospel eller liknande, kommer att förbruka en rejäl del av dina systemresurser, och det kanske inte finns tillräckligt för att gå runt.

Om du inte stöter på problem med att spela dina favoritspel eller kämpar för att köra GPU-intensiva applikationer som du behöver för ditt arbete eller hobby, är det förmodligen en bra idé att spara pengar och hålla fast vid iGPU:n tills en pressning behov uppstår. Och hej, om ditt trängande behov är en önskan att leka med AI-art-generering, är vi här för att hjälpa till.

Dedikerade GPU:er: Premium Pixel Pushing till ett premiumpris

< p>På den motsatta sidan av GPU-spektrumet, vad gäller både pris och prestanda, hittar du dedikerade GPU:er. Dedikerade grafikprocessorer, som namnet antyder, är separata delar av hårdvara som enbart ägnas åt att hantera grafisk bearbetning.

När du hör någon säga, “Jag köpte ett nytt grafikkort till min dator,&#8221 ; eller “Jag behöver ett nytt grafikkort för att spela Super Soldier Simulator Shoot Shoot 9000“, de pratar om en dedikerad GPU.

Den största fördelen med en dedikerad GPU är prestanda. Ett dedikerat grafikkort har inte bara ett sofistikerat datorchip som är utformat specifikt för grafikrendering, utan det har också dedikerat video-RAM (VRAM)—som är snabbare och bättre optimerat för uppgiften än ditt allmänna system-RAM.

Detta ger en prestandahöjning inte bara i uppenbara applikationer, som att spela krävande videospel, utan också i applikationer som kan dra nytta av den extra processorkraft och resurser som den dedikerade GPU tillhandahåller.

Förutom en radikal prestandaökning erbjuder dedikerade GPU-kort ett bättre utbud av portar än bara ett moderkort, vilket gör det enkelt att ställa in flera bildskärmar (eller koppla in ett VR-headset).

Låter bra, eller hur ? Mycket bättre prestanda, portar, portar och fler portar. Vad kan vara bättre? Även om alla dessa saker är fantastiska, finns det inget som heter gratis lunch. Först och främst handlar det om kostnaden. En mellanregister-GPU kan köras allt från 250–500 USD och uppåt, och avancerade modeller kan kosta upp till 1 000 USD eller mer.

Utöver det, om du uppgraderar en befintlig PC, måste du kämpa med de krav som den nya dedikerade GPU kommer att ställa. GPU:er är kraftfullare än någonsin och definitivt mer energikrävande—det är inte ovanligt att du behöver uppgradera din dators PSU för att stödja din nya GPU. Och om du uppgraderar en förbyggd dator är det nästan en garanti för att du behöver en ny PSU. (Om du upptäcker att du uppgraderar din PSU, se till att inte återanvända de gamla PSU-kablarna!)

På tal om strömanvändning betyder ökat strömförbrukning i elektroniken ökad värme. Det finns en anledning till att avancerade GPU:er har enorma kylflänsar och fläktar för att hålla dem svala. Var beredd på mer ljud och mer värme. Du kan till och med behöva uppgradera ditt fodral och/eller ditt fodralfläktar för att hålla det svalare.

Även om du inte behöver uppgradera ditt fodral för luftflöde, kan du behöva uppgradera ditt fodral bara för att utrymme–den senaste grafikprocessorn vi köpte fick knappt plats i vårt PC-fodral i mitten av tornet, och till och med en bråkdel av en tum extra längd på GPU-kylflänsen skulle ha krävt en uppgradering.

Dessutom är många moderna GPU:er så stora och tunga att de lider av “GPU-sag” och behöver stödfästen. Och du kanske upptäcker, när du uppgraderar din GPU, att din CPU nu flaskhalsar din prestanda, och du måste uppgradera resten av din dator också! Det finns helt klart mycket att tänka på när man överväger att flytta till en dedikerad GPU.

Så behöver jag en dedikerad GPU?

Justin Duino/How-To Geek

Så nu vet du hur en dedikerad GPU kan jämföras med sin integrerad kusin, men när ska du hoppa till ett dedikerat grafikkort?

Processen att välja ett specifikt grafikkort framför vilket annat grafikkort som helst är ganska komplicerad, och du kan lägga en hel del tid på att jämföra statistik och vrida händerna i hopp om att du får bästa möjliga affär—men processen att bestämma om du behöver en dedikerad GPU i första hand är ganska enkelt. Låt oss titta på de enda två frågorna som verkligen betyder något i beslutsprocessen.

Kan din nuvarande installation hantera spelen och apparna du använder?

Den största anledningen till att de flesta får en dedikerad GPU är spel. Du behöver inte en dedikerad GPU för att titta på video (även knivskarp HD- och 4K-video). Du behöver inte en dedikerad GPU för e-post, ordbehandling eller andra appar av Office-svit. Du behöver inte ens en GPU för att spela äldre spel, eftersom dagens integrerade grafik är mycket bättre än de dedikerade grafikkorten från tidigare årtionden.

Du behöver dock en dedikerad GPU för att spela beräkningskrävande moderna 3D-titlar i all sin silkeslena glans, speciellt om du vill spela i 1440p eller 4K-upplösningar på din fina nya spelskärm. Det är också värt att nämna att dedikerade GPU:er är användbara för spelstreamers, även om de inte strömmar krävande spel eftersom populär spelmjukvara och fångstkort överför efterfrågan till GPU:n.

Grafikkort är också användbara för vissa icke-spelare. Om du gör mycket fotoredigering (inte bara beskära och fixa vitbalansen, utan intensivt Photoshop-arbete), videoredigering eller någon form av rendering (3D-konst, design, etc.), kommer du säkerligen att få ett uppsving från en dedikerad GPU.

Och om du överhuvudtaget är intresserad av att leka med maskininlärning, AI-konst eller med verktyg inom andra GPU-beräkningsbaserade områden, behöver du en dedikerad GPU.

The Best Graphics Cards of 2023 Best Graphics Card Overall Gigabyte GeForce RTX 4080 Gaming OC Buy at Amazon Bästa budgetgrafikkortet PowerColor Fighter AMD Radeon RX 6600 Köp på Amazon Bästa premiumgrafikkortet ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Köp på Amazon Bästa grafikkortet för spel ASRock Challenger Pro Radeon RX 6750 XT Shop Bästa AMD-grafikkort MSI Gaming Radeon RX 7900 XTX Gaming Trio Classic Köp på Amazon

Kan din nuvarande installation stödja det antal skärmar du vill ha?

Även om de flesta köper en GPU för spel, är en ansenlig ( om än mycket mindre) köper ett dedikerat grafikkort för att utöka hur många bildskärmar som deras dator kommer att stödja för att öka deras produktivitet.

Utan ett dedikerat grafikkort är att lägga till extra bildskärmar till din dator ett slags skitjobb. Vissa moderkort stöder användning av flera videoportar, som DVI- och HDMI-porten för två olika bildskärmar, men de flesta moderkort gör det inte. Vissa moderkort tillåter dig att hålla den integrerade grafiken påslagen och lägga till en dedikerad grafikprocessor i lägre ände så att du kan få en extra port, men många gör det inte (och även när det tricket fungerar, är det ofta en enorm huvudvärk att få två GPU-kretsuppsättningar att fungera parallellt).

Men om du vill köra två eller fler bildskärmar utan att belasta din dator, pilla med BIOS-inställningar eller ta till djuroffer för att göra dina bildskärmsdrömmar till verklighet, är det enklaste sättet att helt enkelt köpa ett kort som stöder din bildskärmsinstallation direkt från boxen.

Det bästa med det är att om du inte är både en älskare av flera bildskärmar och en spelare, behöver du inte ett premiumkort. Om du helt enkelt vill ha många bildskärmar kan du komma undan med att använda en äldre GPU-modell eller ett kort som är speciellt utformat för inställningar för flera bildskärmar.

The Best Gaming Monitors of 2023 Best Gaming Monitor Overall LG Ultragear 27GP950-B Buy at Amazon Bästa Budget Gaming Monitor Acer Nitro XF243Y Köp på Best Buy Bästa 4K Gaming Monitor LG C2-serien Köp på Amazon Bästa böjda spelskärmen Dell Alienware AW3423DW Köp på Amazon Bästa 144Hz spelmonitor Gigabyte M27Q Köp på Amazon Bästa 240Hz spelskärm Samsung Odyssey G7 köp på Amazon LÄS NÄSTA

  • › How-To-nörden letar efter nya författare
  • › Så här kontrollerar du vilket grafikkort (GPU) som finns i din dator
  • › Så här bygger du din egen dator, del ett: Välja maskinvara
  • › How-To-nörden letar alltid efter nya författare
  • › Vad är en APU (Accelerated Processing Unit)?
  • › Vad är skärmslitage?
  • › När är integrerad grafik tillräckligt bra på en PC?
  • › Du kan inte dela ditt Netflix-konto gratis längre