Bangladesh worstelt om te betalen voor brandstofimport terwijl de dollarcrisis verergert – rapport

0
43

Bangladesh heeft moeite om geïmporteerde brandstof te betalen vanwege een tekort aan dollars, zo blijkt uit brieven die door Reuters zijn beoordeeld.

Alle import en marketing van brandstof in het land van bijna 170 miljoen mensen wordt gecontroleerd door Bangladesh Petroleum Corp (BPC), dat de regering heeft gevraagd om binnenlandse commerciële banken toe te staan ​​contributies met India in roepies te verrekenen.< /p>

De dollarreserves van het Zuid-Aziatische land zijn met meer dan een derde gekrompen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar naar een dieptepunt van zeven jaar van $ 30,18 miljard tegen 17 mei.

Bangladesh is sterk afhankelijk van de invoer van energie en kampt met stroomonderbrekingen als gevolg van een brandstoftekort dat zijn export ernstig heeft geschaad. -georiënteerde kledingindustrie.

“Vanwege een tekort aan vreemde valuta/dollars op de binnenlandse markt en de centrale bank die niet voldoet aan de vraag naar Amerikaanse dollars, zijn commerciële banken niet in staat om op tijd te betalen voor invoer,” BPC vertelde het energieministerie in een door Reuters beoordeelde brief van 9 mei.

Dat volgde op een waarschuwing in een brief in april waarin stond: “Als het niet mogelijk is om brandstof te importeren volgens het importschema voorbereid op mei, kan de aanvoer in het hele land worden verstoord met een alarmerende afname van de brandstofreserves.

Het ministerie, BPC en de centrale bank reageerden niet onmiddellijk op telefoontjes om commentaar te vragen.

Advertentie

BPC importeert maandelijks 500.000 ton geraffineerde olie en 100.000 ton ruwe olie.

In de brief van april stond dat verschillende brandstofleveranciers ofwel minder ladingen hadden verzonden dan gepland, ofwel hadden gedreigd de bevoorrading stop te zetten.

De schuldeisers waren onder meer Unipec, de handelstak van het Chinese staatsbedrijf Sinopec, Vitol, ENOC, Indian Oil Corp Ltd (IOC), PetroChina en de BSP van Indonesië, aldus het.

Advertentie

“Verschillende bedrijven dreigen de bevoorrading stop te zetten, terwijl andere minder ladingen versturen dan gepland,” zei een BPC-bron die anonimiteit zocht om over een gevoelige kwestie te spreken.

BPC zal dit jaar 41,1 miljoen dollar moeten betalen voor diesel aan de Indiase Numaligarh Refinery Ltd, grotendeels in handen van Oil India Ltd, terwijl IOC is $ 147,2 miljoen verschuldigd voor diesel en vliegtuigbrandstof, zo bleek uit de brief van mei.

BPC vroeg de regering om de genationaliseerde handelsbanken van Bangladesh toe te staan ​​contributie te verrekenen met Indiase bedrijven in roepies.

In september meldde Reuters dat de State Bank of India exporteurs had gevraagd om geen deals te sluiten met Bangladesh in dollars en andere belangrijke valuta's naarmate de reserves daalden, in plaats daarvan ten gunste van de taka- en roepie-valuta's.

Al jaren is de economie van Bangladesh met een waarde van $ 416 miljard een van 's werelds snelst groeiende, maar de stijgende prijzen van energie en voedsel als gevolg van de oorlog hebben de invoerrekening en het tekort op de lopende rekening opgeblazen.

Lees ook

Chauffeur aangehouden bij ongeval met vrachtwagen in de buurt van het Witte Huis; Nazi-vlag gevonden

Tijdens het evenement in Sydney PM Modi prijst 'wederzijds vertrouwen' met Australië, kondigt n…

'Alleen uit India': Amerikaans bedrijf beboet voor plaatsen van discriminerende vacature…

Turkse aanval doodt 3 Yezidi-militieleden in Noord-Irak, lokale functionaris…Advertentie

In januari keurde het Internationaal Monetair Fonds leningen van $4,7 miljard goed voor Bangladesh. Anderen in Zuid-Azië, zoals Sri Lanka en Pakistan, hebben dit jaar ook IMF-fondsen gezocht of ontvangen.