Bael, venkel, karnemelk en citroen: welke voedingsmiddelen kunnen je helpen af ​​te koelen en uitdroging in de zomer te voorkomen?

0
61

De zomer kan je echt tegen het lijf lopen en afgezien van hitteberoerte en uitdroging kunnen ongebruikelijke hoge temperaturen de zuurgraad in je lichaam verhogen en de pH-balans verstoren. De zomer kan uw basisbiologie verstoren en uw homeostase en spijsvertering beïnvloeden.

Volgens Ayurveda is de zomer een goede tijd om te reinigen, zweten en gifstoffen uit de huid te verwijderen. Voedsel kan daarom een ​​zeer vitale rol spelen om het lichaam kalm, koel en ontspannen te houden. Laten we dus eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die kunnen worden geconsumeerd om ons lichaam koel en gehydrateerd te houden. De meeste groenten en fruit die in de zomermaanden verkrijgbaar zijn, bevatten veel water en voedingsstoffen. Zorg er dus voor dat er voldoende zijn, maar voeg het volgende toe:

1) Bael of steenappel: Deze vrucht is een nietje in de zomer. Het helpt het lichaam koel te houden terwijl het boordevol essentiële voedingsstoffen zit. Bael heeft tal van therapeutische voordelen, is ontstekingsremmend en antibacterieel van aard.

2) Basilicumzaden:Ook wel bekend als sabja zaden, deze hebben een verkoelend effect op het lichaam. Ze kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan verfrissende zomerdrankjes zoals nimbu paani of gulkand-sorbet of kokum-sap.

3) Betelbladeren: Algemeen bekend als paanbladeren, worden ze vaak gegeten na de maaltijd . Ze helpen warmte af te weren, de lichaamstemperatuur te verlagen en het lichaam af te koelen. Met betelblaadjes, munt en venkelzaad kan een lekker zomers drankje worden gemaakt.

4) Karnemelk:Een dunne consistentie van karnemelk gemaakt met zwart zout, asafoetida en komijnpoeder is buitengewoon verfrissend, rustgevend en een geweldige spijsvertering wanneer het op hete middagen wordt gedronken, vooral na de lunch.

5) Kokoswater:

strong> Het levert de essentiële elektrolyten die nodig zijn om een ​​hitteberoerte te voorkomen.

Advertentie

6) Komkommer: Het hoge watergehalte maakt van komkommer een uitstekend koelmiddel. Het wordt gebruikt bij het maken van een verscheidenheid aan zomerrecepten, waaronder sappen, raita's en koude soepen.

7) Venkelzaad:Ze hebben een verfrissende smaak en een natuurlijk verkoelend effect op het lichaam. Met venkelzaad doordrenkte dranken kunnen helpen het lichaam af te koelen en verlichting te bieden van de zomerhitte.

8) Druif: Een sappig zomerfruit, rijk aan antioxidanten en essentiële voedingsstoffen . Druiven kunnen de huid helpen beschermen tegen zonnebrand.

Advertentie

9) Guave: Een veel voorkomende tropische vrucht die rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, kalium en magnesium.< /p>

10) Gulkand:Gemaakt van rozenblaadjes, het is bekend dat het een verkoelend effect heeft op het lichaam en wordt vaak gebruikt om hittegerelateerde problemen zoals zonnesteek en uitdroging te verlichten.

11) IJsappels of kikkervisjes:< /strong> Deze vlezige en sappige vrucht staat bekend om zijn goede balans van micronutriënten, die helpen de elektrolyten- en vochtbalans in stand te houden. Ze kunnen uitdroging voorkomen en helpen de lichaamstemperatuur tijdens de zomermaanden op peil te houden.

12) Kokum:Het is een natuurlijk koelmiddel dat het hele systeem in een mum van tijd kan laten afkoelen en verlichting kan brengen van de verzengende hitte.

13) Litchi: Het is een geliefd zomerfruit dat is zoet, sappig en zit boordevol antioxidanten en mineralen zoals kalium, magnesium en vitamine C, die allemaal verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Advertentie

14) Citroen:Citroenen zijn een goede bron van vitamine C en worden gebruikt om tal van zomerse drankjes te maken. Ze zijn buitengewoon verfrissend en helpen het lichaam alkalisch en koel te houden. Het toevoegen van sinaasappelschil of muntblaadjes in citroenwater maakt een geweldige infusiedrank voor de dag.

15) Mango's: Dit zijn een krachtpatser van veel voedingsstoffen die de immuniteit verhogen en hitte helpen voorkomen beroerte.

Advertentie

16) Muntblaadjes: Met munt doordrenkt water met plakjes komkommer of sinaasappelschil zorgen voor verfrissende en verkwikkende drankjes in warme maanden.

strong>17) Meloenen: Ze zijn alkalisch van aard en houden de zuurgraad in evenwicht.

Advertentie

18) Sinaasappelen:Deze zijn rijk aan kalium, een essentiële voedingsstof die in de zomer vaak verloren gaat door zweten.

19) Ananas: Een krachtpatser van voedingsstoffen zoals vitamine C en kalium met ontstekingsremmende eigenschappen , het is een van de beste vruchten om te consumeren voor hydratatie in de zomer.

20) Sterfruit: Deze zure vrucht is bij de meesten geliefd, vooral als hij wordt gegeten met een beetje zout . Het is sappig en zit boordevol vitamine C en antioxidanten die hittegerelateerde stress op het lichaam helpen verlichten.

21) Watermeloen: Bijna 90 procent van deze vrucht is water, wat helpt bij het hydrateren van het lichaam.

Het beperken van het gebruik van olieachtig en gekruid voedsel tijdens de zomermaanden zal verder helpen om de lichaamstemperatuur op peil te houden omlaag. Het opnemen van lokale, seizoensgebonden en regionale voedingsmiddelen kan de lichaamstemperatuur reguleren en het welzijn waarborgen.

Lees ook

Nitesh Pandey hartaanval dood: waarom Indiase mannen van in de 50 het meest… .jpg?resize=450,250″ />

Kunnen honing en dadels de bloedsuikerspiegel beheersen en kunstmatig zoet…

Cholesterolverlagende supplementen: waarom je er geen geld aan moet verspillen…

Waarom de sixpack-buikspieren geen teken zijn van een fit lichaam en alleen de ontw..

(Dr. Mehta heeft Bollywood-supersterren Akshay Kumar, Preity Zinta, miljardairs, politici, Miss World/Miss Universe-kandidaten en de politie van Maharashtra getraind. Een bestsellerauteur, zijn nieuwste boek heet ‘Weightless.& #8217; Hij is benoemd tot FIT India Movement Champion door de Sports Authority of India)